Zlatá lopta pre Ronalda, najlepšia hráčka Kesslerová, trénerom Löw

Zlatá lopta pre Ronalda, najlepšia hráčka Kesslerová, trénerom Löw

Zürich 13. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Cristiano Ronaldo sa stal tretíkrát držiteľom Zlatej lopty FIFA

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa stal tretíkrát držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2014. Dvadsaťdeväťročný portugalský útočník triumfoval v prestížnej ankete magazínu France Football a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pred ďalšími dvoma finalistami – nemeckým brankárom úradujúcich majstrov sveta Manuelom Neuerom (Bayern Mníchov) a štvornásobným držiteľom ocenenia Lionelom Messim z Argentíny (FC Barcelona). Výsledky ankety vyhlásili na pondelkovom slávnostnom galavečeri vo švajčiarskom Zürichu.

Reklama
Na snímke Portugalčan Cristiano Ronaldo z Realu Madrid pózuje so Zlatou loptou pre najlepšieho futbalistu pre rok 2014 na slávnostnom galavečere vyhlásenia výsledkov ankety FIFA Zlatá lopta 2014 vo švajčiarskom Zürichu

Víťaz získal 37,66 percent hlasov a do vitríny pridal Zlatú loptu po rokoch 2008 a 2013. Druhý Messi (15,76 percent) predbehol Neura len o štyri stotinky percenta.

FIFA vybrala 23-členný menoslov, aby predišla absurdným hlasom a ten neskôr zúžila na finálnu trojicu. V hlasovaní reprezentačných trénerov, kapitánov národných tímov a vybraných novinárov uspel Ronaldo najmä vďaka 54 gólom, ktorými zaťažil kontá súperov v uplynulom kalendárnom roku (60 zápasov), resp. v sledovanom období od 30. novembra 2013 do 21. novembra 2014. Jeho osem presných zásahov v K.O. fáze Ligy majstrov 2013/2014 z neho urobili najúspešnejšieho strelca v dejinách vyraďovačky LM. Zlomil i dovtedajší rekord Messiho (14 gólov) v jednom ročníku LM so 17 gólmi. S “bielym baletom” zbieral aj trofeje, vyhral Ligu majstrov, európsky Superpohár, Španielsky pohár či MS klubov FIFA.

Reklama

CR7 vytvoril rekord v počte hetrikov v La Lige, keď prekonal Telma Zarru a Alfreda Di Stefana. “Ďakujem celej mojej rodine za podporu. A všetkým, ktorí mi dali hlas. Rovnako tak trénerovi Carlovi Ancelottimu a spoluhráčom v Reale. Získať túto cenu je niečo neobyčajné. Mám stále motiváciu vyhrávať trofeje. Pôjdem ďalej a chcem byť ešte lepším futbalistom. A získať Zlatú loptu štvrtýkrát,” povedal Ronaldo v ďakovnej reči na pódiu.

Messi s Kataláncami nezískal v sledovanom období trofeje, ale Argentínu priviedol na MS v Brazílii ku striebru. K 46 gólom v 59 zápasoch pridal aj 21 asistencií. Prekonal rekordy Zarru a je najlepším strelcom v histórii Primera Division i LM. Napriek skvelej sezóne ale už nepôsobil tak dominantne ako v minulosti, často ho trápia aj zdravotné problémy. Neuer priviedol Nemcov ku štvrtému titulu majstrov sveta a vyhlásili ho za najlepšieho gólmana šampionátu. S Bayernom vyhral Bundesligu aj Pohár DFB a odborníci ho považujú za nový prototyp brankára, keď hrá skvele aj nohami a plní aj úlohy v poli.

Na snímke nemecká futbalistka Nadine Kesslerová pózuje s trofejou prestížneho ocenenia Zlatá lopta pre najlepšiu futbalistku roka 2014 počas dnešného slávnostného galavečera FIFA v Zürichu

Za Hráčku roka 2014 vyhlásili nemeckú futbalistku Nadine Kesslerovú, ktorá na tróne mení krajanku Nadine Angererovú. Finalistkami boli aj Abby Wambachová z USA a päťnásobná víťazka ankety Marta z Brazílie. “Moje srdce plače radosťou. Nikdy som nedúfala, že by som toto mohla niekedy dokázať. Chcem poďakovať trénerom aj celému tímu,” povedala hráčka Wolfsburgu, víťaza ženskej Ligy majstrov.

V kategórii Tréner roka si cenu odniesol Nemec Joachim Löw, ktorý priviedol jeho zverencov k titulu svetových šampiónov v Brazílii. Kandidátom bol i Talian Carlo Ancelotti z Realu Madrid a trio finalistov uzatváral Diego Simeone z Argentíny, ktorý s Atleticom Madrid získal majstrovský titul v La Lige a tím dotiahol aj do finále Ligy majstrov 2013/2014. “Je to úžasná vec a obrovská česť. Skvelý rok som zakončil touto cenou. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na tomto úspechu. Každý kto má pozná vie, že to nie len o mne, ale o celom tíme hráčov a všetkých, ktorí nám pomáhali. Cenu by som rád venoval aj všetkým nemeckým trénerom na každej úrovni. Tiež gratulujem kolegom Ancelottimu a Simeonemu, ktorí mali skvelé výsledky,” povedal Löw, ktorý na tróne nahradil minuloročného víťaza Juppa Heynckesa z Nemecka.

Cena pre najlepšieho trénera pre ženský výber sa ušla Nemcovi Ralfovi Kellermannovi, ktorý s Wolfsburgom vyhral ženskú Ligu majstrov. Ďalšími kandidátmi boli Maren Meinertová, ktorá vedie nemeckú juniorskú reprezentáciu do 20 rokov (titul majsteriek sveta), resp. kouč japonskej ženskej reprezentácie Norio Sasaki.

Reklama

Do Jedenástky roka, ktorú volí FIFPro, sa prebojovali títo “vyvolení”: Manuel Neuer (Bayern Mníchov) – Philipp Lahm (Bayern Mníchov), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva, David Luiz (obaja Paríž St. Germain) – Andres Iniesta (FC Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid/Bayern Mníchov), Angel Di Maria (Manchester United/Real Madrid) – Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Arjen Robben (Bayern Mníchov), Lionel Messi (FC Barcelona). Hráčov vo hviezdnom výbere volilo vyše 23.000 profesionálov z vyše 50 krajín a vyše 1600 klubov.

Cenu prezidenta FIFA Josepha Blattera za celoživotný prínos pre šport získal 90-ročný japonský žurnalista Hiroši Kagawa, ktorý sa podieľal na propagácii futbalu nielen vo vlasti, ale aj celej Ázii. “Som pyšný, že tu môžem stáť a prebrať toto ocenenie. Je to veľká česť. Jeden môj japonský priateľ ma požiadal, aby som mu z Zürichu priniesol autogramy Cristiana Ronalda a Lionela Messiho,” povedal Kagawa priamo na slávnostnom pódiu. Cena Fair Play putovala do Brazílie pre vyše 14.000 dobrovoľníkov, ktorí pomáhali pri organizácii MS 2014.

Ocenenie Ferenca Puskása za najkrajší gól roka 2014 patrí Jamesovi Rodriguezovi z Kolumbie. Ten strelil nádhernou strelou na MS do siete Uruguaja. “Som šťastný, ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali,” povedal hráč Realu Madrid. V hlasovaní fanúšikov z celého sveta neuspeli “Lietajúci Holanďan” Robin van Persie a Írka Stephanie Rocheová (Peamount United – Wexford Youths). V roku 2012 Puskásovu cenu získal slovenský reprezentant Miroslav Stoch, gólom v drese tureckého Fenerbahce Istanbul.

 

Víťazi ankety Hráč roka podľa FIFA (od 2011 Zlatá lopta FIFA):

Reklama

2014: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Manuel Neuer

2013: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Franck Ribery

2012: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo 3. Andres Iniesta

2011: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Xavi Hernandez

2010: 1. Lionel Messi, 2. Andres Iniesta, 3. Xavi Hernandez

2009: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Xavi Hernandez

2008: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Fernando Torres

2007: 1. Kaka, 2. Lionel Messi, 3. Cristiano Ronaldo

2006: 1. Fabio Cannavaro, 2. Zinedine Zidane, 3. Ronaldinho

2005: 1. Ronaldinho, 2. Frank Lampard, 3. Samuel Eto’o

Reklama

2004: 1. Ronaldinho, 2. Thierry Henry, 3. Andrij Ševčenko

2003: 1. Zinedine Zidane, 2. Thierry Henry, 3. Ronaldo

2002: 1. Ronaldo, 2. Oliver Kahn, 3. Zinedine Zidane

2001: 1. Luis Figo, 2. David Beckham, 3. Raul

2000: 1. Zinedine Zidane, 2. Luis Figo, 3. Rivaldo

Reklama

1999: 1. Rivaldo, 2. David Beckham, 3. Gabriel Batistuta

1998: 1. Zinedine Zidane, 2. Ronaldo, 3. Davor Šuker

1997: 1. Ronaldo, 2. Roberto Carlos, 3. Dennis Bergkamp a Zinedine Zidane

1996: 1. Ronaldo, 2. George Weah, 3. Alan Shearer

1995: 1. George Weah, 2. Paolo Maldini, 3. Jürgen Klinsmann

Reklama

1994: 1. Romario, 2. Christo Stoičkov, 3. Roberto Baggio

1993: 1. Roberto Baggio, 2. Romário, 3. Dennis Bergkamp

1992: 1. Marco Van Basten, 2. Christo Stoičkov, 3. Thomas Hässler

1991: 1. Lothar Matthäus, 2. Jean-Pierre Papin, 3. Gary Lineker

 

Laureáti FIFA Zlatá lopta 2014:

Hráč: Cristiano Ronaldo

Reklama

Hráčka: Nadine Kesslerová

Tréner: Joachim Löw

Tréner ženského tímu: Ralf Kellermann

Cena Ferenca Puskása: James Rodriguez

Cena prezidenta FIFA: Hiroši Kagawa

Cena Fair Play: dobrovoľníci na MS 2014 v Brazílii

 

Reklama

Jedenástka roka FIFA/FIFPro 2014:

Brankár: Manuel Neuer (Bayern Mníchov)

Obrancovia: Philipp Lahm (Bayern Mníchov), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva, David Luiz (obaja Paríž St. Germain)

Stredopoliari: Andres Iniesta (FC Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid/Bayern Mníchov), Angel Di Maria (Manchester United/Real Madrid)

Útočníci: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Arjen Robben (Bayern Mníchov), Lionel Messi (FC Barcelona)

 

Víťazky ankety Hráčka roka podľa FIFA:

Reklama

2014: Nadine Kesslerová

2013: Nadine Angererová

2012: Abby Wambachová

2011: Homare Sawová

2010: Marta

2009: Marta

2008: Marta

Reklama

2007: Marta

2006: Marta

2005: Birgit Prinzová

2004: Birgit Prinzová

2003: Birgit Prinzová

2002: Mia Hammová

2001: Mia Hammová

Reklama

 

Cena Ferenca Puskása (za najkrajší gól roka):

2014: James Rodriguez (Kol./Real Madrid)

2013: Zlatan Ibrahimovič (Švéd./Švédsko)

2012: Miroslav STOCH (SR/Fenerbahce Istanbul)

Reklama

2011: Neymar (Braz./FC Santos)

2010: Hamit Altintop (Tur./Turecko)

2009: Cristiano Ronaldo (Port./Manchester United)

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali