Zvolen 16. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)
Desiatku inovatívnych školských projektov vedúcich k pozitívnej zmene v oblasti zodpovedného stravovania v školách podporí tento rok Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica prostredníctvom grantového programu Menu pre zmenu.
Projekty budú podporené celkovou sumou 5000 eur a školy môžu o finančnú podporu žiadať do 4. júna 2017. Grantový program Menu pre zmenu je určený pre materské, základné a stredné školy.
“Chceme, aby sa školy pozreli na potraviny z úplne nového pohľadu a postupne odhaľovali príbehy skrývajúce sa za jedlom. Prečo na Slovensku kupujeme zemiaky z Peru a čo to znamená pre zdroje pitnej vody v tejto krajine? Ako vyzerá život detských robotníkov na kakaových plantážach a čo môžeme spraviť, aby sa ich situácia zlepšila?
Tieto otázky sú veľmi aktuálne a my chceme pomôcť školským komunitám, aby na ne spoločne hľadali odpovede a prispeli k zodpovedným riešeniam,” hovorí manažérka grantového programu Dorota Martincová z CEEV Živica. “Ďalším rozmerom programu je podporiť princípy zapojenia, spolupráce a zodpovednosti za dianie v škole. Veríme, že žiaci spoločne s rodičmi a nepedagogickým personálom môžu meniť ‘klímu’ v škole a prispieť svojimi nápadmi či aktivitami. Je pre nás dôležité, aby sa všetci spojili a pracovali na svojom cieli,” dodáva.
V programe sa chcú venovať témam ako plytvanie potravinami, vzťahy medzi farmármi a konzumentmi, palmový olej, environmentálne a etické problémy zvyšujúcej sa spotreby mäsa a živočíšnych potravín, podmienky výroby a spracovania potravín – intenzívne poľnohospodárstvo, BIO a podobne.
Škála projektových nápadov môže byť široká, vždy však bude zahŕňať praktickú činnosť žiakov v škole, jej areáli alebo blízkom okolí, prípadne aj v prospech lokálnej komunity, kde žijú. Dôraz by sa mal klásť na vzdelávanie, informovanie, konkrétne výsledky a zmeny, ktoré budú udržateľné aj po skončení projektu.
Školy môžu zasielať svoje projekty prostredníctvom formulára na stránke www.menuprezmenu.sk.