Žitňanská: Osobná asistencia na školách o krok bližšie k realite

Žitňanská: Osobná asistencia na školách o krok bližšie k realite

Bratislava 21. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanci NR SR dnes veľkou väčšinou posunuli do druhého čítania novelu zákona, ktorá umožní pôsobenie osobných asistentov detí so zdravotným znevýhodnením na školách počas školského vyučovania alebo záujmovej činnosti

Jana Žitňanská
Na snímke Jana Žitňanská

“Mnohým sa takáto zmena zdala zbytočná, keďže na školách pôsobia asistenti učiteľa, ale je potrebné si uvedomiť, že ide o dve rozdielne profesie, ktoré nie sú zameniteľné,” vysvetľuje potrebu novely jej predkladateľka Jana Žitňanská. “Zatiaľ čo asistent učiteľa pomáha deťom so špeciálnymi vzdelávacími potrebami lepšie pochopiť učivo, osobný asistent pomôže dieťaťu so zdravotným znevýhodnením napríklad pri jedle alebo osobnej hygiene, čo doteraz bol skutočný problém a často museli túto úlohu plniť rodičia, ktorí dochádzali aj niekoľkokrát denne do školy” dodáva.

Reklama

Podľa poslankyne Žitňanskej by sa v dnešnej dobe táto úprava zákona týkala síce len okolo 350 žiakov, ktorým bol odsúhlasený príspevok na osobného asistenta, ale v čase, keď je na školách stále veľký nedostatok podporných opatrení, by aj to bol posun vpred a neznamenal by neúnosný vplyv na štátny rozpočet. Zároveň, ako ďalej uvádza, sa musí vo všeobecnosti skoncovať s rezortizmom, kedy byrokratická polemika o tom, do ktorej kolónky ktorého ministerstva daná problematika patrí, mnohokrát znemožní hľadanie riešenia. Zlepšovanie života osobám so zdravotným znevýhodnením je totiž komplexné a nadrezortné a tak by sme k nemu mali aj pristupovať.

Ako uvádza dôvodová správa k tejto novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, keďže často ide o samoobslužné úkony, ktoré zasahujú do intímnej sféry osoby, je dôležité, aby žiak alebo študent mal pri sebe osobného asistenta, na ktorého je zvyknutý a ktorému dôveruje. Zároveň bude tento krok prospešný aj pre celkovú integráciu osôb so zdravotným znevýhodnením do vzdelávacieho procesu.

Reklama

“Keďže novelu čaká ešte ďalší legislatívny proces, verím, že dostane podporu od kolegov aj v ďalších čítaniach a osobní asistenti budú mať možnosť pôsobiť na školách už od nového školského roku,” hovorí na záver Jana Žitňanská.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali