Zima zloží HIMARS na kolená: Ako generál Mráz zničí zbrane NATO na Ukrajine

Zima zloží HIMARS na kolená: Ako generál Mráz zničí zbrane NATO na Ukrajine

Bratislava 25. novembra 2022 (HSP/Kp/Foto:Wikimedia,Twitter)

 

Ruský vojenský publicista Baranec tvrdí, že zima pomôže ruským jednotkám zničiť zbrane NATO na Ukrajine. Odpovedal na otázky ruských novín Komsomoľskaja pravda

HIMARS
Ilustračné foto

1. Aká zima je v južných stepiach?

Reklama

Do svojich 18 rokov som žil na Ukrajine a veľmi dobre si pamätám na tamojšie zimy. Sú veľmi odlišné. Spomínam si na také prívaly snehu, že nás otec musel ísť vyhrabať cez okno našej chaty – dvere sa nedali otvoriť. Napadol až jeden meter snehu.

Pamätám si na kruté (viac ako 25 stupňov!) mrazy. V takéto dni boli žiaci šťastní – nemuseli ísť do školy.

Reklama

A boli aj “sychravé” zimy s takými teplotami, že všetok sneh zmizol. Hmly boli v takýchto dňoch hustejšie ako mlieko.

Podľa mojich rozhovorov s krajanmi sa klíma na Donbase a priľahlých regiónoch v posledných rokoch veľmi nezmenila. Do prvých serióznych mrazov prší a zem sa mení na lepkavú bažinu, takú lepkavú, že sa z nej nedajú dostať gumené čižmy.

Prvé vážne ochladenie prichádza koncom novembra. Cez deň môže mrznúť a v noci môže byť až -10 stupňov. V decembri môžu nočné aj denné teploty klesnúť pod -20.

Pri takýchto prudkých prepadoch teploty často padajú silné snehové zrážky – ľad môže dosiahnuť 50-60 cm. A potom môže ešte ďalej rásť a rásť. A v blízkosti stepných lesných pásov sa objavujú záveje vysoké až 2-3 metre. Okrem toho v zime často fúka severný a severovýchodný vietor.

To všetko nepochybne ovplyvňuje “správanie” vojsk, ktoré sa zakopávajú v stepiach. V bývalých zelených častiach sa už nedá maskovať – sú holé. Zákopy a zemľanky sú zasypané snehom, treba ich vyčistiť. Oheň nerozložíte a dym z komína bunkra vás demaskuje.

Reklama

Biely sneh vytvára priestor pre ostreľovačov a letecký prieskum. Rozsiahle a aktívne bojové operácie sa “spomaľujú”, jednotky sa snažia držať v osadách, kde sa môžu aspoň troška zahriať.

Bojová taktika v zime sa najčastejšie obmedzuje na boj o kontrolu ciest. Po nich sa rozvážajú zásoby, munícia, palivo a potraviny.

 

2. Ako ovplyvní jesenný bahnotok, sneh a mráz kolesové obrnené vozidlá NATO?

Rozmrazené bahno výrazne znižuje mobilitu kolesových vozidiel. Jazda cez blatistú step v mastnej čiernej pôde je pre vodičov najväčším problémom. Nákladné vozidlá sa neustále zakliesňujú a sadajú na bruchá. Svetlá výška kolesového bojového vozidla (vzdialenosť od dna k zemi) je približne 40 cm. Málokedy viac. Na pomoc treba privolať pásové traktory alebo tanky. A vyliezť na cesty s tvrdým povrchom, kde sa sústreďujú aj ostatné vozidlá. A to je vyhľadávaný cieľ pre delostrelectvo, drony, letectvo. Nie je potrebné hľadať nepriateľa v “otvorenom poli” – je “pripútaný” k cestám.

Reklama

Podobne aj zima (najmä zasnežená a mrazivá), pre stroje sa stáva veľkým problémom – chlad. Ešte “rozpálená” (väčšinou ešte sovietska) ukrajinská technika je prispôsobená nízkym teplotám, zato nežná západná technika má problémy s palivom a mazivami. Musia sa použiť špeciálne mazivá. Tak si sadnite a čakajte na cisternu z Berlína, Paríža alebo Varšavy (ak dorazí).

Ale to nie je všetko! Časť zahraničných kolesových obrnených vozidiel (vrátane amerických, francúzskych, britských a tureckých bojových vozidiel) prišla “do vojny” bez náhradných súprav – bez obutia do terénu. Kyjevskí spojenci si zrejme mysleli, že sa bude bojovať na asfaltových námestiach…

 

Obstojí delostrelectvo NATO? Nie je to tiež takmer všetko na kolesách (tie isté Himarsy)?

Áno, väčšina delostreleckých a raketových systémov NATO dodaných Ukrajine je na kolesách. Problémom je pre ne nasiaknutá čierna zem alebo hlboký sneh. Sneh a blato sťažujú mobilitu týchto systémov. Jedna vec je, aby sa ťahač s pripojeným zbraňovým systémom rýchlo otáčal na suchej čistinke, a druhá vec je na polmetrovej vrstve snehu. Jedna vec je, ťahať húfnicu na tvrdej (štrkovej) poľnej ceste a druhá vec na blatistej alebo zasneženej ceste.

Ak v lete trvá Himarsu dve minúty, kým sa po streľbe dostane z palebnej pozície, v snehovej kaši a na snehu to bude trvať trikrát dlhšie. To je dostatok času na pokrytie ich pozície (edited) k kolesové dopravné prostriedky uviaznu, zostane ukrajinská armáda bez munície? A zbrane NATO sú tiež na kolesových platformách, však?

Áno, a húfnice M-777 (nazývajú sa aj “Portské víno” alebo “Tri sekery”) a muníciu prevážajú také vozidlá, ako sú napríklad MTVR, FMTV a iné. Pod kapotou majú 250-300 “koní”. Ale pôda je nasiaknutá 30 centimetrov a navyše – sneh je pre nich už “kaput”. Uviaznu. Samozrejme, bude problém s dodávkou munície. Delá sa budú musieť držať v blízkosti ciest. A naši vojaci na ne budú v zime dávať osobitný pozor.

Takéto zbrane je možné, samozrejme, ťahať aj za tankom, ale predlžuje to čas stiahnutia zbrane z palebného postavenia a tu, ako sa hovorí, príde “odveta”…

 

5. Akú techniku na pásoch poskytlo NATO Ukrajine a ako je pripravené na zimu?

Reklama

Existujú aj takéto vozidlá. Na Ukrajine už možno napočítať takmer dve desiatky rôznych systémov. Napríklad americké samohybné delá M109, slovenská Zuzana 2, nemecké PzH 2000 a francúzsky Caesar. Ide o poľské samohybné húfnice AHS Krab a FH70. Môžu sa pridať aj systémy protivzdušnej obrany vrátane odpaľovacích zariadení rakiet zem-vzduch Gepard, HVM Stormer a raketového systému zem-vzduch IRIS-T.

Húfnica PzH 2000
Na snímke húfnica PzH 2000

Všetko toto vybavenie (či už pásové alebo kolesové) je však len o niečo viac terénne ako bežné kolesové vozidlá. Nie sú určené do hlbokého a blatistého terénu ani do vysokého snehu. A v kalamitách a mrazoch sa budú snažiť “zubami nechtami” držať na cestách s tvrdým povrchom a, samozrejme, očistených od snehu alebo nie príliš zasnežených.

 

6. Ako sa budú drony NATO cítiť v hmle, daždi a snehu?

Hmla, sneh a dážď sú hlavnými “nepriateľmi” prieskumných alebo útočných dronov NATO (a tiež ruských dronov). Ich použitie v takýchto podmienkach bude minimálne.

Reklama

 

7. Ako sa budú cítiť žoldnieri NATO v doneckom snehu? Ako Nemci pri Stalingrade? Hoci Kanada im už vraj posiela “arktické uniformy”. Zachráni ich to?

Áno, Zelenskyj požiadal NATO o 100-tisíc súprav zimných uniforiem už v lete. A potom, ako sa hovorí, ďalších 400 tisíc. Jasný znak toho, že Kyjev sa pripravuje na zimné boje. Arktické uniformy, samozrejme, nie sú zlá vec. Vďaka nim človek nezmrzne ani pri -50. Preto by sa ruská armáda nemala spoliehať na pomoc generála Mráza, ale vlastnými krokmi vytvoriť “horúce podmienky” pre ukrajinskú armádu.

 

8. Za koho teda bude generál Mráz bojovať?

Reklama

Mráz nie je podplatený futbalový rozhodca. On rovnako zasahuje chladom vojakov na bojisku. Ale tí, ktorí sú lepšie oblečení a obutí, tí, ktorým mráz nezasekol zbraň a ktorých suché prídely sa nepremenili na ľad, tí, ktorých tank alebo auto s muníciou neuviazlo v snehovom záveji, budú mať väčšie pohodlie v boji a rýchlejšie zvíťazia. Kto si dokáže lepšie a rýchlejšie zvyknúť na sneh a zimu.

Skúsenosti zo všetkých predchádzajúcich vojen ukazujú, že ruské vojská a zbrane znášajú chlad oveľa vytrvalejšie.

Na druhej strane však v skutočnosti bojujú tiež Rusi, hoci im banderovci vymývajú mozgy. Dobre poznajú blato a sneh južných stepí.

Výstroj a zbrane NATO, ako aj žoldnieri sú však oveľa horšie prispôsobené našim zimám. Tie generál Mráz sotva ušetrí. Zaviatym vagónom, zaseknutým zbraniam a omrznutým nosom sa tu ťažko vyhnete.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali