Žiadne dôkazy infekcie asymptomatickými osobami zatiaľ veda nemá k dispozícii. Opatrenia postavené na tejto téze by sa mali pokladať za zastarané

Žiadne dôkazy infekcie asymptomatickými osobami zatiaľ veda nemá k dispozícii. Opatrenia postavené na tejto téze by sa mali pokladať za zastarané

Viedeň 19. januára 2021 (HSP/TKP/Foto:Pixabay)

 

Od začiatku pandémie sa patogénu SARS-CoV-2 pripisuje osobitná vlastnosť a to, že ho môžu prenášať aj osoby bez príznakov (takzvaný asymptomatický prenos). Na tejto téze sú založené mnohé z opatrení vlád a orgánov, hoci dodnes na to neexistujú žiadne spoľahlivé empirické dôkazy

koronavírus
Ilustračné foto

Táto téza je založená predovšetkým na prvých prípadoch ochorenia v nemeckej firme Webasto (oblasť Mníchova), kde údajne asymptomatická Číňanka („pacientka 0“) spôsobila mimoriadny superspreading event (prípady superšírenia). Tento proces je opísaný v štúdii profesora Drostena a ďalších, ktorá bola publikovaná 5. marca 2020. Už v apríli 2020 sa však ukázalo, že pacientka 0 už počas jej pobytu v Mníchove užívala silné lieky na zmiernenie príznakov.

Reklama

Ďalšia štúdia, ktorú vypracovali Merle M. Böhmerová a kol., ktorá bola uverejnená v časopise The Lancet 15. mája 2020, ďalej uvádza, že pacientka 0 už v čase jej pobytu vo firme Webasto trpela únavou, bolesťami hrudníka a chrbta, a preto užívala paracetamol na zmiernenie príznakov a po návrate do Šanghaja bola pozitívne testovaná na Covid-19.

Následne niekoľko medzinárodných novinárov a vedcov požadovalo stiahnutie spomínanej štúdie o asymptomatickom prenose od profesora Drostena, čo sa však dodnes nestalo. Okrem tohto opisu ojedinelého prípadu vo firme Webasto neboli doposiaľ vedecky zdokumentované žiadne ďalšie prípady asymptomatického prenosu.

Reklama

 

Štúdia dokazuje: žiadny prenos osobami bez príznakov

20. novembra 2020 spôsobila rozruch rozsiahla štúdia z Číny, ktorej sa zúčastnilo 9 899 828 miliónov obyvateľov mesta Wu-chan (asi 92,9% obyvateľov mesta). V súhrne vedci z Wu-chanu dospeli k výsledku, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by identifikované asymptomatické prípady predstavovali riziko pre bežnú populáciu. Je zrejmé, že vírusová záťaž u zdravých nosičov koronavírusov je taká nízka, že nestačí na to, aby vyvolala vážne ochorenie u iných ľudí.

Nedávna štúdia Michaela A. Johannssona a kol. zo 7. januára 2020 sa opäť pokúša dokázať tézu o asymptomatickom prenose. Na rozdiel od vyššie citovanej štúdie vo Wu-chane, štúdia Johannssona nie je empirickou štúdiou, pretože nie je založená na výskume testovaných osôb vrátane kontrolnej skupiny. Skôr je založená na modeli s rôznymi predpokladmi, pomocou ktorých sa matematicky simuluje riziko prenosu asymptomatických osôb. Obsahuje preto množstvo neistôt, a preto nie je v žiadnom prípade vhodná ako empirický dôkaz pre tézu o infekčnosti asymptomatických osôb.

Z lekárskeho hľadiska sú príznaky prejavom ničenia buniek napadnutých vírusmi. Sú to zápalové reakcie, ktoré vyvolávajú príznaky. K tomu musia napadnuté bunky produkovať väčšie množstvo vírusov, ktoré následne znovu infikujú iné bunky a potom vyvolajú silnejšiu reakciu imunitného systému. Len tak môže vzniknúť vyššia vírusová záťaž, ktorá sa potom môže vylučovať a infikovať iných ľudí. Bezpríznakovosť je jasným znakom nedostatku vírusovej záťaže, čo je predpokladom infekčnosti.

 

Reklama
Dôsledky tézy asymptomatickej infekcie

Opakovane uvádzané riziko asymptomatického prenosu zohralo významnú úlohu pri zavádzaní všeobecnej povinnosti nosenia rúšok na verejných priestranstvách ako aj pri zavádzaní lockdownov, zatváraní škôl a podobne. Často sa tiež používa ako výhražné gesto, že deti infikujú babičku a dedka, pretože nevedia, že prenášajú vírusy.

S ohľadom na ďalekosiahle dôsledky, ktoré vyplývajú z tézy o asymptomatickom prenose SARS-CoV-2 je potrebné klásť na dôkazný základ takýchto opatrení, ktoré trvalo ohrozujú slobodu a potenciálne existenciu (nezamestnanosť, bankroty atď.) osobitné požiadavky. Doteraz tieto požiadavky nespĺňalo žiadne poradné grémium ani vláda. Na základe nepotvrdených hypotéz sa nesmú od drvivej väčšiny obyvateľstva dlhodobo vyžadovať nejaké nevýznamné obmedzenia v súkromnom a hospodárskom živote. Rakúsky ústavný súd to stanovil vo viacerých rozsudkoch.

Keďže takmer rok po vzniku epidémie neexistujú žiadne verifikovateľné dôkazy pre tézu o asymptomatickom prenose SARS-CoV-2, mala by byť táto téza stiahnutá ako zastaralá. Všetky opatrenia vychádzajúce z tejto tézy by mali byť zrušené alebo zmiernené.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali