Zeman označil výsledok volieb za svoje posledné politické víťazstvo. Poprední politici mu gratulovali k volebnému víťazstvu

Zeman označil výsledok volieb za svoje posledné politické víťazstvo. Poprední politici mu gratulovali k volebnému víťazstvu

Praha 27. januára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Víťaz českých prezidentských volieb, doterajší prezident Miloš Zeman, označil v sobotu volebné výsledky za svoj “posledný” úspech tohto druhu.

Na snímke kandidát na českého prezidenta a úradujúci český prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana

“Toto, milí moji, je moje posledné politické víťazstvo. Za ním už nebude žiadna politická porážka. Ako dobre viete, prezident má vymedzené len dve funkčné obdobia, a ja rozhodne nemienim iniciovať zmenu ústavy,” povedal Zeman, víťaz v boji o české prezidentské kreslo, v sobotu na tlačovej konferencii v Top Hoteli Praha.

Reklama

Zeman najprv daroval kytice svojej manželke Ivane a dcére. Následne poďakoval svojim voličom i ľuďom, ktorí dali hlas jeho protikandidátovi v druhom kole volieb Jiřímu Drahošovi: “Ďakujem tým pražským voličom, ktorí mi dali svoj hlas. O to viac ďakujem voličom vo všetkých ostatných krajoch, kde som zvíťazil.”

Zaspomínal si aj na obdobie spred piatich rokov: “Pred piatimi rokmi mi dôveru dalo 2,7 milióna ľudí, teraz to bolo 2,8 milióna voličov. Takže idem do ďalších piatich rokov s dôverou týchto občanov a verím, že takúto dôveru nesklamem.”

Reklama

Vo volebnom štábe sa skandovalo “Nech žije Zeman!”. Ozvala sa aj pieseň Ach synku, synku.

V druhom kole českých prezidentských volieb, ktoré sa konalo 26.-27. januára, malo 8,4 milióna oprávnených voličov možnosť rozhodnúť o tom, že na Pražskom hrade bude ďalej pokračovať úradujúci prezident Miloš Zeman. Zmenu, ktorú sľuboval Jiří Drahoš, bývalý šéf Akadémie vied ČR, si nezvolili.

 

Budem pracovať tak ako doteraz, tvrdí znovuzvolený Zeman

Znovuzvolený český prezident Miloš Zeman prisľúbil, že “bude pracovať tak, ako pracoval doteraz”. Na tlačovej konferencii po oznámení jeho víťazstva v prezidentských voľbách uviedol, že sa “teší na ďalších päť rokov plného pracovného nasadenia”.

Reklama

“Budem naďalej jazdiť medzi občanov, stretávať sa s nimi a počúvať ich názory,” odkázal Zeman z Top Hotelu Praha.

Ďalej sa venoval otázkam novinárov. Na otázku, čo bude v pozícii prezidenta ČR robiť inak, reagoval: “Chcel by som byť pokornejší, menej sebavedomý a otvorenejší voči ľuďom, ktorí majú iné názory, ako mám ja. Chcem byť aj menej arogantný. Chcem ale bojovať za to, čomu hovorím aktívne občianstvo. Presvedčil som sa, že nielen novinári, ale aj niektorí politici majú inteligenciu podstatne nižšiu, ako je inteligencia normálnych občanov, preto som za to, aby občania mohli rozhodovať nielen v referende, ale aj v priamej voľbe starostov či hajtmanov.”

Zeman je pripravený venovať súčasnému českému premiérovi v demisii Andrejovi Babišovi viac času na zostavenie novej vlády. “Keďže som bol znovu zvolený, nevidím dôvod, prečo by som mal vydierať Babiša príliš krátkym termínom pre vymenovanie jeho vlády,” vyhlásil.

Tím spolupracovníkov sa znovuzvolený prezident meniť nehodlá, skôr by ho chcel odporučiť niektorým českým médiám.

S účastníkmi tlačovej konferencie sa Zeman rozlúčil slovami: “Dovidenia o päť rokov.”

Reklama

 

Poprední politici gratulovali Milošovi Zemanovi k volebnému víťazstvu

Na opätovné víťazstvo Miloša Zemana v priamych voľbách prezidenta Českej republiky reagovalo už v prvých desiatkach minút po zverejnení relevantných výsledkov množstvo popredných politikov a verejných činiteľov krajiny.

Predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala zagratuloval víťazovi volieb s tým, že si želá, aby prezident pomáhal záujmom krajiny doma i v zahraničí. Neúspešnému vyzývateľovi Jiřímu Drahošovi poďakoval Fiala za “korektnú kampaň a snahu priniesť do predvolebnej diskusie slušnosť”.

Bývalý veľvyslanec ČR vo Francúzsku a neúspešný prezidentský kandidát Pavel Fischer, ktorý v prvom kole pred dvoma týždňami obsadil nepostupové tretie miesto, je podľa vlastných slov sklamaný z výsledku. “Sluší sa blahopriať Milošovi Zemanovi, napriek tomu, že mojím favoritom v druhom kole bol Jiří Drahoš. Občania vysokou účasťou v týchto voľbách preukázali svoj záujem o budúcnosť našej krajiny a to je pre mňa povzbudením. Tým skôr mienim pokračovať vo verejnom pôsobení,” vyhlásil Fischer.

Líder českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip na margo Zemanovho víťazstva uviedol, že sa občania rozhodli pre stabilitu, prosperitu a pokračovanie úspešného rozvoja vo všetkých oblastiach života.

Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zablahoželal Milošovi Zemanovi k volebnému víťazstvu a vyjadril nádej, že bude vo funkcii spájať spoločnosť viac ako doteraz.

Podpredseda rovnakej strany, exminister kultúry Daniel Herman označil Zemanovo znovuzvolenie za víťazstvo lži a nenávisti.

Šéf Starostov a nezávislých (STAN) Petr Gazdík poďakoval všetkým, ktorí hlasovali pre zmenu na čele krajiny. Ide o čestnú a dôstojnú prehru, dodal predstaviteľ subjektu podporujúceho neúspešného Jiřího Drahoša.

Predseda parlamentného klubu STAN Jan Farský na jednej zo sociálnych sietí konštatoval: “Máme prezidenta zvoleného v demokratických voľbách. I keď sa nám to mnohým zdá ako prehra, tak zlé to nie je. Budeme musieť iba ďaleko viac strážiť našu ústavu. Prezident má obmedzené právomoci, bude náročné ho v nich udržať. Ale dáme to”.

Reklama

Ďalšieho z neúspešných kandidátov z prvého kola Mareka Hilšera motivuje podľa vlastných slov pre denník Právo Zemanovo volebné víťazstvo, aby zostal v politike. Podľa jeho názoru je spoločnosť rozdelená a víťaz volieb nepredstavuje dobrú perspektívu. Aj Hilšer podporil v druhom kole Jiřího Drahoša a vyzval i svojich voličov, aby sa priklonili na jeho stranu.

Podpredseda hnutia ANO, minister zahraničných vecí ČR Martin Stropnický vyjadril pripravenosť spolupracovať so znovuzvoleným prezidentom pri presadzovaní záujmov Českej republiky.
Hlave štátu zablahoželala k znovuzvoleniu i ministerka obrany ČR Karla Šlechtová, ktorá mu popriala mnoho zdravia, ale aj energie. Teším sa na spoluprácu, dodala.

Šéf parlamentného klubu TOP 09, niekdajší líder strany Miroslav Kalousek na jednej zo sociálnych sietí konštatoval: “Nádej na zmenu zhasla… Istotne to prežijeme ako doteraz všetko. Avšak náprava škôd, ku ktorým dôjde, nebude ani ľahký, ani rýchly proces. Rátajme s tým a zachovajme si nádej a sebadôveru sami v seba”.

 

Premiér Robert Fico zablahoželal Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta ČR

Reklama

Predseda vlády SR Robert Fico na sociálnej sieti zablahoželal Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta Českej republiky.

“Blahoželám svojmu priateľovi Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta Českej republiky. Vždy som ho vnímal ako inteligentného a skúseného politika a som rád, že sa česká verejnosť opäť rozhodla pre neho,” uviedol Fico.

 

Andrej Danko: Gratulujem našim susedom k voľbe prezidenta

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zablahoželal občanom Českej republiky, ktorí si v sobotu v druhom kole voľby za svojho prezidenta opätovne zvolili Miloša Zemana. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

Reklama

“Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú, ale samozrejme, gratulujem našim susedom k voľbe prezidenta. Česko-slovenské vzťahy sú bez ohľadu na politiku už roky mimoriadne nadštandardné a sme príkladom, ako dva štáty, dve krajiny vedia pri sebe pokojne žiť, vzájomne sa rešpektovať a pomáhať si,” uviedol predseda parlamentu.

 

Andrej Kiska blahoželal Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta ČR

Prezident SR Andrej Kiska zaslal blahoprajný telegram Milošovi Zemanovi pri príležitosti jeho znovuzvolenia do funkcie prezidenta Českej republiky. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

“Vážený pán prezident, úprimne Vám blahoželám k Vášmu znovuzvoleniu do funkcie prezidenta Českej republiky. Vzťahy medzi našimi krajinami a ich občanmi sú výnimočne blízke. Som presvedčený o tom, že v ich podpore budeme spolu naďalej pokračovať. Osobitne v tomto roku spoločných významných výročí,” uvádza sa v telegrame.

Prezident v ňom ďalej píše, že pre prosperitu, stabilitu a bezpečnosť našich dvoch krajín je kľúčové členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii a predovšetkým hodnoty, ktoré v rámci nich s našimi partnermi a spojencami vyznávame.

“Verím, že k ich podpore v našich krajinách, v našom regióne a v Európe budeme spoločne prispievať,” píše Kiska, ktorý sa teší, že českého prezidenta Zemana čoskoro privíta na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky, na ktorú ho srdečne pozýva.

Reklama

“Želám Vám veľa zdravia, šťastia a úspechov pri výkone Vašej funkcie,” píše prezident SR na záver blahoprajného telegramu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali