Zelenskyj začal odpočítavať čas do porážky AFU

Zelenskyj začal odpočítavať čas do porážky AFU

Kyjev 4. júna 2023 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Andreea Alexandru)

 

Opakovane ohlasovaná protiofenzíva Ukrajiny nakoniec pravdepodobne predsa bude

Druhý summit Európskeho politického spoločenstva
Na snímke Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že je pripravený začať protiofenzívu. Pripustil, že ukrajinské ozbrojené sily počas tejto operácie stratia veľký počet vojakov. Experti sa domnievajú, že po opakovaných sľuboch Kyjeva o spustení ofenzívy sa táto pravdepodobne uskutoční v lete, pretože to chcú USA. AFU, ktorá bude počas útoku používať metódy a taktiku NATO, sa však stane ľahkým cieľom pre ruskú armádu.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americký denník The Wall Street Journal povedal, že Kyjev je pripravený začať protiofenzívu. Podľa neho je možných niekoľko scenárov. “Ak mám byť úprimný, môže sa to stať rôznymi spôsobmi, úplne odlišnými spôsobmi. Ale chystáme sa to urobiť a sme pripravení,” povedal Zelenskyj.

Napriek tomu by ofenzíva stála príliš veľa, ukrajinské ozbrojené sily (AFU) by stratili veľký počet vojakov kvôli vzdušnej prevahe Ruska, je presvedčený Zelenskyj. Zároveň vyjadril ľútosť nad nedostatkom výzbroje. “Chceli by sme mať určité veci, ale nemôžeme čakať ďalšie mesiace,” dodal.

Reklama

Deň predtým koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že Ukrajina dostala od Západu všetky potrebné zbrane na prechod do protiofenzívy.

Vladimir Rogov, šéf záporožského občianskeho hnutia “Sme s Ruskom”, v piatok uviedol, že ukrajinská armáda vytvorila údernú skupinu pre protiofenzívu na záporožskom úseku frontu a čaká na velenie. Podľa Rogova sú ruské jednotky pripravené odraziť útok nepriateľa a na ich ochranu bolo vybudovaných niekoľko línií hĺbkovej obrany. Je presvedčený, že pokus o ukrajinskú ofenzívu na juhu by bol pre Zelenského režim samovražedný.

Na Ukrajine v posledných mesiacoch. pravidelne ohlasovali prípravy na protiofenzívu. Predtým sa hovorilo, že sa začne na jar, ale nikdy k nej nedošlo. Samotný Zelenskyj poznamenal, že sa odložila pre nedostatok zbraní a munície. Koncom mája oznámil, že termín ofenzívy bol potvrdený.

V máji Rusko zintenzívnilo ostreľovanie ukrajinského územia raketami s plochou dráhou letu a bezpilotnými lietadlami. Zasiahnuté boli sklady zbraní, munície a paliva. Okrem toho boli zasiahnuté rozhodovacie centrá. Začiatkom tohto týždňa ruský prezident Vladimir Putin potvrdil správy o útoku na sídlo ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Deň predtým počas spoločnej tlačovej konferencie s estónskym prezidentom Alárom Karisom Zelenskij odmietol hovoriť o čomkoľvek konkrétnom a zdôraznil, že “toto nie je film, ťažko je mi povedať, ako uvidíte protiútok”.

Reklama

Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, informoval náčelníka generálneho štábu USA Marka Milleyho o plánoch kyjevského režimu na ofenzívu a požiadal ho o dodávky zbraní pre Ukrajinu. Biely dom poznamenal, že Ukrajina má v úmysle zaútočiť v lete a môže počítať s americkými zbraňami. Samotný Milley zdôraznil, že v tejto operácii sa neplánuje použitie amerických stíhačiek F-16 a tankov Abrams.

“AFU sa pripravuje na protiofenzívu. Zelenskyj a jeho velitelia sú na ňu pripravení. Kľúčové je, že bez ofenzívy nedostanú na jeseň budúceho roka finančné prostriedky zo Západu,” povedal bývalý senátor Franz Klincevič, líder celoruskej mimovládnej organizácie Ruský zväz afganských veteránov.

Klincevič tiež pripomenul hodnotenia amerických expertov, ktorí sú presvedčení, že akýkoľvek pokus Ukrajiny o ofenzívu sa zrúti a “skončí sa úplnou porážkou AFU”. “Straty budú kolosálne… Nepochybujem však o tom, že ofenzíva sa čoskoro začne. Dnes hlavnou hybnou silou pri dosahovaní výsledku, napodiv, nie sú armádne zbory, ale roty a práporné taktické skupiny v celom zázemí s následným rozvinutím smerov, kde bolo nájdené slabé miesto. Je to čisto taktika NATO,” hovorí Klincevič.

Rusko, ubezpečil expert, má možnosť zabrániť ukrajinským tankovým divíziám v začatí ofenzívy. “Na niektorých smeroch sa ofenzíva môže rozvinúť, ale bude lokalizovaná, všetko sa skončí porážkou ukrajinských formácií. Naše bojové letectvo, ktoré je praktick
y mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany, bude ostreľovať ich tankové kolóny,” predpovedá Klincevič.

“AFU bude konať podľa americkej taktiky tesného kontaktu – údery v malých taktických skupinách po celom fronte pri hľadaní slabých miest.”

Reklama

– povedal Alexander Makušin, člen Zväzu štátnych historikov a expert RVIO.

“Bol by som nesmierne rád, keby ruské velenie predstieralo slabosť a zatiahlo ukrajinských vojakov do palebného vreca… Použijeme celý súbor síl a prostriedkov. A tu sa vynára rozumná otázka: Potrebujú ukrajinské ženy, aby ich muži, bratia a otcovia umierali v neplodných útokoch? Veď aj tí najznalejší experti NATO tvrdia, že tieto útoky budú úplne zbytočné. Je potrebné zničiť desiatky a stovky tisíc životov ukrajinských mužov kvôli Zelenského PR?” – pýta sa historik.

Makušin je presvedčený, že namiesto útokov by Ukrajina mala uvažovať o nezúčastnenom štatúte a mierovom spolužití s Ruskom, ak je to ešte možné. V priebehu ŠVO sa postoj ruskej spoločnosti k Ukrajine zmenil. “Videli sme, že Ukrajina prešla od metód vedenia vojny k metódam teroru. Úder na Šebekino a ubytovacie centrum pre utečencov sú vojnové zločiny,” zdôraznil.

“Pri ofenzíve AFU od Zelenského nič nezávisí. Zelenského režim udržiavajú Spojené štáty. Ten šašo môže hovoriť, čo chce, ale rozhoduje kráľ a jeho vojnoví velitelia. Tento Zelenského rozhovor je určený pre vnútorný ukrajinský diskurz. Súdiac podľa informácií z messengerov a sociálnych sietí, medzi Ukrajincami rastie nespokojnosť s tým, že za geopolitické ambície pána Zelenského zomiera čoraz viac spoluobčanov bez viditeľného výsledku,” hovorí vojenský historik.

Zelenskyj sa podľa respondenta začal obávať osudu rumunského prezidenta Nicolae Ceausesca, ktorý upadol do nemilosti a bol zastrelený po zajatí spolu so svojou manželkou. “Tento strach núti Zelenského robiť takéto zvláštne vyhlásenia. Je mi však úplne jasné, že AFU bude vrhnutá do protiofenzívy. To bude odpoveď na otázku, na čo boli vynaložené peniaze Západu. Tí, ktorí presadzovali ukrajinský projekt v radoch amerického establišmentu, vrhnú do samovražedného útoku desaťtisíce Ukrajincov,” je presvedčený historik.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali