ZDRAVIE:Navrhované zmeny v cenotvorbe liekov sa nepáčia farmapriemyslu ani MH SR

ZDRAVIE:Navrhované zmeny v cenotvorbe liekov sa nepáčia farmapriemyslu ani MH SR

Bratislava 30. augusta (TASR) – Zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré navrhuje ministerstvo zdravotníctva, sa nepáčia asociáciám farmaceutického priemyslu ani ministerstvu hospodárstva. Upozorňujú, že zmena v referencovaní cien liekov, ktoré sa v súčasnosti určujú na základe druhej najnižšej ceny v Európskej únii, povedie k ďalšiemu zníženiu cien liekov, čo môže spôsobiť ich zvýšený vývoz do zahraničia. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje referencovanie na základe priemeru troch najnižších cien v EÚ.

Farmaceutické asociácie ADL, SAFS a GENAS upozorňujú, že už zníženie cien na súčasnú úroveň viedlo k "výraznému" reexportu liekov. "Novela, aj keď sa zdá na prvý pohľad spravodlivejšia, prinesie ďalšie zníženie u viac ako 800 cien liekov oproti súčasnosti, čím príde k ďalšiemu navýšeniu vývozu liekov zo Slovenska a ohrozeniu slovenských pacientov," uviedli asociácie v rámci pripomienkovania novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. V dôsledku toho majú byť lieky atraktívnejšie pre vývoz.

Ako poukázalo ministerstvo hospodárstva, zatraktívnenie liekov ako vývozného artiklu je v rozpore s politikou štátu. Taktiež tvrdí, že ďalšie zníženie by mohlo viesť aj k odchodu niektorých liekov z trhu, keďže výrobcovia ich tu nebudú chcieť z ekonomických dôvodov ponechať, čo by viedlo k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti. MH SR preto navrhuje, aby sa ceny referencovali na základe priemeru štyroch najnižších cien v rámci EÚ. Asociácie farmapriemyslu zase navrhujú určovanie cien na základe tretej najnižšej ceny v EÚ.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje okrem zmeny cenotvorby liekov zaviesť aj pravidlá pre vývoz liekov zo Slovenska, čím chce zabrániť ich vývozu do zahraničia. Vývoz liekov sa má preto po novom monitorovať, s čím počíta návrh novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Vývoz lieku sa nemá povoliť, ak bude na Slovensku jeho nedostatok. ADL, SAFS a GENAS však tvrdia, že toto opatrenie voči reexportu nebude platiť, kým ho neschváli Európska komisia vzhľadom na to, že ide o obmedzenie voľného pohybu tovaru.

Reklama

Ako vyplýva z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, cena liekov by na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Pred vlaňajšou reformou liekovej politiky sa na Slovensku ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh, po reforme nesmeli prekročiť úroveň druhej najnižšej ceny v EÚ.

Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov. "Navrhované úpravy nijakým spôsobom nemenia pôvodný zámer zákona, ktorý spočíval najmä v sprísnení regulácie cien liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín a tiež v zadefinovaní osobitného procesu rozhodovania vo veciach kategorizácie, vrátane zavedenia elektronickej formy komunikácie," uviedlo ministerstvo.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali