Pediatri žiadajú kvôli vakcínam podanie žaloby na Uhliarika

Pediatri žiadajú kvôli vakcínam podanie žaloby na Uhliarika
Ivan Uhliarik ešte ako minister zdravotníctva

Bratislava 10. augusta (TASR/Foto:TASR) 

 

Pediatri sa ďalej búria 

Detskí lekári sú nahnevaní na exministra Ivana Uhliarika (KDH) a žiadajú, aby na neho bola podaná žaloba. Dôvodom je zmena v nákupe vakcín, ktorú ministerstvo zdravotníctva pod jeho vedením presadilo koncom minulého roka. Pre TASR to dnes uviedla šéfka Sekcie pediatrov Slovenskej lekárskej komory (SLK) Katarína Šimovičová.

Reklama

 

Šimovičová je za podanie žaloby na Uhliarika

Reklama

Kým predtým očkovacie látky vydávala lekáreň sestre alebo lekárovi na základe receptu pre konkrétneho pacienta, od decembra minulého roka ich musia nakupovať samotní lekári do svojich ambulancií. Tvrdia, že na to nemajú peniaze. “Lekári sú takí nahnevaní, že ma žiadajú, aby som navrhla podanie žaloby. Navrhnem to prezidentovi komory,” povedala Šimovičová. Bývalé vedenie ministerstva zmenu v nákupe vakcín odôvodňovalo tým, že si po ne namiesto lekárov či sestier do lekárne chodili rodičia, a tak nebol zachovaný chladový reťazec. To mohlo následne znížiť účinok očkovacej látky. “To je osočovanie, čo pán minister Uhliarik verejne robil a asi budeme musieť zvažovať žalobu, lebo to je šírenie poplašnej správy o možnej neúčinnosti vakcín,” podčiarkla šéfka pediatrickej sekcie. Pediatrovi, ktorí by do lekárne posielal po vakcínu rodiča, by podľa nej hrozila vysoká pokuta.

Lekárov hnevá, že tento stav sa doposiaľ nepodarilo zmeniť. Návrat k pôvodnému spôsobu nákupu navrhuje ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) v novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú rezort tento týždeň poslal na pripomienkovanie. Ak ju schváli vláda, parlament a podpíše prezident, platiť by mala od januára 2013.

Podľa prezidentky Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD) Kvetoslavy Prcúchovej, návrat k starému systému lekárom prisľúbil Smer-SD ešte pred voľbami. “Celý rok čakáme, že k tejto zmene dôjde. Tá zmena sa v radoch detských lekárov očakáva veľmi intenzívne,” podčiarkla. Informovala tiež, že niektoré ambulancie odkladajú preočkovanie detí. Ich zdravie podľa Prcúchovej ohrozené nie je, keďže základné očkovanie absolvovali a na preočkovanie majú dlhšiu lehotu. “Systém sa narušil detským lekárom, ináč pre deti to zatiaľ nič neznamená,” dodala.

 

Údaje o zaočkovanosti budú známe až v budúcom roku

Reklama

Údaje o zaočkovanosti detskej populácie zisťujú každoročne regionálne úrady verejného zdravotníctva vždy k 31. 8. “Údaje o celoslovenskej zaočkovanosti detí k 31. 8. 2012, ktoré súvisia so zmenou v spôsobe obstarávania očkovacích látok, sa v súčasnosti spracovávajú a výsledky budú dostupné začiatkom roka 2013,” povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Začiatkom roka lekári zmenu v nákupe očkovacích látok veľmi kritizovali. Vládu dokonca žiadali, aby vyhlásila núdzový stav, keďže zmena v spôsobe nákupu podľa nich ohrozuje zdravie a dokonca životy ľudí.

 

Podľa Uhliarika by mal rodič podať na pediatra žalobu

Pediater, ktorý neposkytne dieťaťu povinné očkovanie, porušuje zákon. Ak dieťa ochorie, jeho rodičia by naň mohli podať trestné oznámenie. Exminister Ivan Uhliarik (KDH) takto reagoval na dnešné vyjadrenie predsedníčky sekcie pediatrov Slovenskej lekárskej komory Kataríny Šimovičovej, podľa ktorej sú pediatri na Uhliarika nahnevaní a chcú ho žalovať. Dôvodom má byť zmena v nákupe vakcín, ktorá platí od decembra minulého roka.

Reklama

Kým predtým očkovacie látky vydávala lekáreň sestre alebo lekárovi na základe receptu pre konkrétneho pacienta, od decembra minulého roka ich musia nakupovať samotní lekári do svojich ambulancií. Tvrdia, že na to nemajú peniaze. Prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD) Kvetoslava Prcúchová dnes pre TASR uviedla, že z tohto dôvodu niektorí lekári odkladajú preočkovanie detí.

 

Zvolenská sa chce vrátiť k starému spôsobu 

Exminister, ktorý zmenu presadil zasa tvrdí, že opatrenie malo zabezpečiť väčšiu bezpečnosť pacienta a lekári na to mali vytvorené podmienky. Všeobecná zdravotná poisťovňa im podľa Uhliarika na nákup bola ochotná poskytnúť preddavky, okrem toho si mohli dohodnúť takú splatnosť faktúry s lekárňou, aby už v čase platenia za vakcíny, mali k dispozícii peniaze od poisťovne.

“Som mimoriadne prekvapený, že malá časť pediatrov je ochotná riskovať zdravie detí na úkor svojho pohodlia a chcú ďalej nútiť rodičov, aby nakupovali vakcíny,” argumentuje bývalý minister. Hoci podľa starého systému mal po očkovacie látky do lekárne chodiť lekár alebo sestra, podľa Uhliarika sa bežne stávalo, že s receptom po vakcínu chodil rodič, ktorý nedodržal chladový reťazec, čím sa znížil účinok očkovacej látky. “Títo pediatri iba chcú preniesť pripadnú zodpovednosť za chorobu dieťaťa na rodičov, čo považujem za hazard so zdravím,” dodal. K starému spôsobu nákupu vakcín sa plánuje vrátiť aj ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD). Opätovnú zmenu chce presadiť cez novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú rezort tento týždeň poslal na pripomienkovanie. Uhliarik sa domnieva, že súčasné vedenie ministerstva podľahlo tlaku lekárov.

 

Niektorí pediatri sú so súčasným stavom spokojní 

So spôsobom nákupu vakcín, ktorý platí od vlaňajšieho decembra sú niektorí pediatri naopak spokojní. Exminister poskytol TASR stanovisko skupiny pediatrov, ktorí považujú priamy nákup očkovacích látok do ambulancie za výhodnejší. “Vakcíny si môžeme jednoducho objednať v lekárni alebo u distribučnej firmy, ktoré reagujú na naše požiadavky veľmi promptne a zabezpečia prevoz očkovacích látok priamo do ambulancie,” napísali v liste lekári. Hovoria, že nový systém je pre nich dokonca finančne prínosný, keďže si prirážku pre lekárne, príp. distribučné firmy môžu rozdeliť. “Po polročnom fungovaní nového systému objednávania vakcín iste mnohí z nás zmenili pôvodný názor a sú za jeho ponechanie, lebo obava, že nám očkovacie látky nebudú preplácané poisťovňou, bola zbytočná,” sumarizujú pediatri.

Za najideálnejší spôsob títo lekári, ako aj Uhliarik, považujú distribúciu vakcín cez regionálne úrady verejného zdravotníctva, ako to platilo v minulosti. 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali