Zaujimavosti z histórie: 27. august – dnes sa narodil Emil Horváth st. i Táňa Radeva

Zaujimavosti z histórie: 27. august – dnes sa narodil Emil Horváth st. i Táňa Radeva

Bratislava 27. augusta 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jozef Teslík)

 

Narodenia

Na archívnej snímke divadelný a filmový herec Emil Horváth st, otec herca, režiséra a pedagóga Emila Horvátha ml. Narodil sa 27.8.1923

1770 – narodil sa nemecký filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Predstaviteľ nemeckej klasickej filozofie dospel k filozofii absolútneho idealizmu. Dielo: Filozofia dejín, Logika ako veda. Zomrel v roku 1831.

Reklama

1871 – narodil sa americký spisovateľ Theodore Dreiser. Písal naturalistické romány, napríklad Sestra Carrie, Jennie Gerhardtová, Americká tragédia. Zomrel v roku 1945.

1923 – narodil sa herec Emil Horváth st. V rokoch 1941 – 1944 bol členom hereckého súboru Slovenského ľudového divadla v Nitre a v roku 1947 nastúpil do martinského Divadla SNP. Tu patril medzi výrazné osobnosti súboru a v rokoch 1959 – 1960 bol jeho umeleckým šéfom. Z postáv, ktoré stvárnil na scéne martinského divadla: Šána v Starej dobrej kapele, Maliar v Návšteve starej dámy, Filip Trnevac v Šopalovičovom kočovnom divadle. Vo filme debutoval v roku 1949 vo veselohre Katka. Ďalej hral napríklad vo filmoch Štvorylka, Čert nespí, Skalní v ofsajde, Smrť prichádza v daždi, Trofej neznámeho strelca, Stratená dolina. Zomrel v roku 2001.

Reklama

1941 – narodila sa kapverdská speváčka Cesária Évora, známa ako Bosá diva. Preslávila sa nahrávkou Miss Perfumado. Špecializovala sa na hudobný štýl morna, ktorý je blízky blues a uznávaný ako národná hudba jej rodnej krajiny. Prezývku Bosá diva si vyslúžila zvykom vystupovať bez topánok. Držiteľka Grammy a najvyššieho francúzskeho ocenenia, Radu čestnej légie. Zomrela v roku 2011.

1957 – narodila sa herečka Táňa Radeva. Absolventka bratislavskej VŠMU účinkovala v divadlách v Prešove, Košiciach alebo Nitre. Zahrala si napríklad aj vo filmoch Hon na čarodejnice, Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy, Veľmi starí obaja, Iba taká hra, Starožitné zrkadlo, Jozef Mak, V zajatí lásky, Amálka, ja sa zbláznim!, Ako divé husi, Kvet šťastia, O dve slabiky pozadu, Ticho, Bathory, Tango s komármi alebo Dubček – Krátka jar, dlhá zima a seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade, Mesto tieňov, Búrlivé víno či Detektív Dušo. Venuje sa aj dabingu.

1961 – narodil sa americký módny návrhár a režisér Tom Ford. Preslávil sa prácou pre módne domy Gucci alebo Yves Saint Laurent, ktoré vďaka nemu začali prekvitať, a tiež vlastnou značkou nesúcou jeho meno. V roku 2009 uviedol do kín svoj prvý celovečerný film Single Man, v ktorom Colin Firth stvárnil homosexuála vyrovnávajúceho sa so smrťou dlhoročného partnera. Firth vďaka tejto úlohe získal napríklad cenu BAFTA a tiež nominácie na Oscara či Zlatý glóbus. V roku 2016 uviedol do kín svoj druhý režisérsky počin, psychologickú drámu Nočné zvieratá.

1969 – narodila sa americká herečka Chandra Wilson. Známa je najmä ako doktorka Miranda Baileyová zo seriálu Klinika Grace, ktorý jej vyniesol štyri nominácie na ceny Primetime Emmy. Piatu si vyslúžila v roku 2009 hlavnou úlohou v televíznom filme Osudové priateľstvo. Jej celovečerným filmový debutom bola dráma Philadelphia. Zahrala si aj vo filmoch Osamelá hviezda, Strangers with Candy alebo Frankie a Alice.

1970 – narodil sa hudobník Tony Kanal. Známy je najmä ako basgitarista americkej kapely No Doubt, ktorá má na konte šesť štúdiových albumov – No Doubt, The Beacon Street Collection, Tragic Kingdom, Return of Saturn, Rock Steady a Push and Shove. Dosiaľ získali dve ceny Grammy.

Reklama

1973 – narodila sa herečka a speváčka Soňa Norisová. Známa je najmä z pôsobenia v Radošinskom naivnom divadle a skupine Fragile. Zahrala si aj v seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade, Mesto tieňov, Policie Modrava, Dr. Ema či V.I.P. vraždy. Za hlavnú rolu vo filme V tieni ju v roku 2013 nominovali na Českého leva.

1976 – narodila sa kanadská herečka Sarah Chalke. Známa je ako doktorka Elliot Reid zo seriálu Scrubs, v ktorom účinkovala v rokoch 2001 – 2010. V rokoch 1993 – 1997 hrala v sitkome Roseanne, v období 2008 – 2014 v Ako som spoznal vašu mamu a predstavila sa tiež v seriáloch Bláznivo zamilovaní, Ako žiť s rodičmi alebo Poručík Backstrom. Objavila sa aj v snímkach Viac ako posadnutosť, Smrti v pätách, Za každú cenu, Zbožňujem svadby, Rúž, Mamičkin maznáčik, Teória chaosu, dvojdielnom televíznom filme Pasca na ženícha alebo komédii Deň matiek.

1979 – narodil sa americký herec Aaron Paul, celým menom Aaron Paul Sturtevant. Známy je predovšetkým ako Jesse Pinkman zo seriálu Perníkový tatko, ktorý mu vyniesol jednu nomináciu na Zlatý glóbus a päť na Primetime Emmy, pričom tri razy cenu americkej Akadémie televíznych umení a vied získal. Zahral si napríklad aj v snímkach Svet podľa Prota, Mission: Impossible III, Posledný dom naľavo, Wreckage, Na mol, Need for Speed, Dlhá cesta dole či Centrálna inteligencia.

1988 – narodila sa americká herečka Alexa PenaVega, rodená Alexa Ellesse Vega. Známa je najmä ako Carmen Cortez z filmovej série Spy Kids. Zahrala si aj v snímkach ako Neorané pole, Koniec snenia, Nebezpečné priateľstvá, Repo: Genetická opera!, Zbohom Prada, Machete zabíja či Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil.

 

Reklama

Úmrtia

1576 – zomrel taliansky maliar Tizian, vl. m. Tiziano Vecelli. Jeden z najvýznamnejších výtvarníkov vrcholnej renesancie. Tvoril najmä portréty, no venoval sa i mytologickým témam a krajine. Narodil sa približne v rokoch 1488 – 1490.

1958 – zomrel americký atómový fyzik Ernest Lawrence. V roku 1929 objavil cyklotrón – urýchľovač elementárnych častíc v magnetickom poli. Laureát Nobelovej ceny za fyziku z roku 1939 za konštrukciu cyklotrónu a jeho aplikáciu v jadrovej fyzike. Jeho meno nesie 103. prvok lawrencium. Narodil sa v roku 1901.

1965 – zomrel francúzsky architekt a urbanista Le Corbusier, vl. m. Charles Édouard Jeanneret-Gris. Vytvoril zásady avantgardnej medzivojnovej architektúry, ktoré prijali ako “Päť bodov modernej architektúry”. Patril k prvým architektom, ktorí sa venovali aj urbanizmu. Venoval sa aj maľbe, modelovaniu a teórii umenia. Narodil sa v roku 1887.

1967 – na predávkovanie liekmi zomrel manažér skupiny The Beatles Brian Epstein. Narodil sa v roku 1934.

1987 – zomrel sochár Rudolf Uher. Založil Sochárske sympózium v Ružbachoch. Svoje sochy inštaloval pred československými pavilónmi na setových výstavách Expo Montreal a Expo Osaka. V roku 1972 mu pozastavili členstvo vo Zväze slovenských výtvarných umelcov a niektoré jeho diela dali zničiť. V roku 1973 ochrnul na pravú ruku. Neskôr začal tvoriť z pálenej a glazovanej hliny. Narodil sa v roku 1913.

2009 – zomrel Sergej Vladimirovič Michalkov, ruský dramatik, spisovateľ, autor ruskej hymny. Jeho dvaja synovia Andrej Končalovskij a Nikita Michalkov sú známi ruskí herci a režiséri, manželka Natalia Petrovna Končalovská je poetka a prekladateľka. Narodil sa v roku 1913.

 

Ostatné udalosti

1895 – v Bratislave začala premávať prvá električka.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali