Zamestnanosť po šiestich rokoch rastu prvýkrát klesla, medziročne o 1,4 %

Zamestnanosť po šiestich rokoch rastu prvýkrát klesla, medziročne o 1,4 %

Bratislava 5. júna 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Soukup)

 

Pokles výkonnosti slovenskej ekonomiky sa v prvom štvrťroku tohto roka premietol aj vo vývoji zamestnanosti. Ako informoval Štatistický úrad SR, po šesťročnom kontinuálnom raste zamestnanosti sa v prvom štvrťroku tohto roka medziročne znížila o 1,4 %. Zamestnanosť pritom naposledy klesla v treťom kvartáli 2013, a to o 0,4 %

Ilustračné foto

Počet pracujúcich sa v prvom štvrťroku tohto roka znížil o 36,1-tisíca na 2,55 milióna osôb. “Miera zamestnanosti v porovnaní s prvým štvrťrokom 2019 klesla o 0,5 percentuálneho bodu na 73 %,” informovali štatistici o výsledkoch Výberového zisťovania pracovných síl (VZPS) za 1. štvrťrok tohto roka.

Reklama

Po odpočítaní osôb pracujúcich v zahraničí zamestnanosť na území Slovenska klesla o 1,5 % na takmer 2,43 milióna osôb. “Zníženie zamestnanosti bolo sprevádzané okrem rastu nezamestnanosti aj zvýšením počtu obyvateľstva mimo trhu práce. Počet ekonomicky neaktívnych osôb medziročne vzrástol o 36-tisíc na 1,88 milióna osôb,” uviedol Štatistický úrad SR. Sezónne očistená celková zamestnanosť oproti štvrtému štvrťroku 2019 klesla o 21,5-tisíca na 2,56 milióna ľudí.

Zamestnanosť podľa štatistikov najvýraznejšie klesla v službách, za celý sektor sa v prvom štvrťroku tohto roka počet pracujúcich znížil o 45,4-tisíca osôb. Z jednotlivých odvetví služieb boli najväčšie úbytky pracujúcich v doprave a skladovaní, o 16,3-tisíca, v ubytovacích a stravovacích službách o 13,6-tisíca, v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 10,8-tisíca a vo vzdelávaní o 9,1-tisíca osôb. Pokles pracujúcich bol aj v stavebníctve o 9,7-tisíca ľudí.

Reklama

Pokles počtu pracujúcich bol ovplyvnený nižším počtom zamestnancov o 42-tisíca na 2,17 milióna osôb. Počet podnikateľov sa zvýšil o 5,9-tisíca na 380,2-tisíca osôb vplyvom vyššieho počtu podnikateľov bez zamestnancov o 4,5-tisíca na 304,4-tisíca osôb a podnikateľov so zamestnancami o 1,4-tisíca na 75,8-tisíca osôb.

Podľa vekového zloženia sa zamestnanosť najviac znížila u pracujúcich vo veku 25 až 34 rokov, o 24,5-tisíca ľudí. Počet pracujúcich klesol aj v kategórii 50 až 54 ročných (o 13,2-tisíca osôb) a u 15 až 24 ročných (o 11,1-tisíca ľudí).

Zamestnanosť klesla vo väčšine krajov, najviac v Žilinskom (o 3,2 %), Košickom (o 2,7 %) a Bratislavskom kraji (o 2,5 %). Miera zamestnanosti sa medziročne znížila najviac v Bratislavskom kraji o 2,1 percentuálneho bodu, jej úroveň však bola medzi krajmi aj v 1. štvrťroku 2020 najvyššia (79,9 %). Najnižšia bola v krajoch východného Slovenska, v Prešovskom na úrovni 68 % a v Košickom kraji na úrovni 68,1 %.

Tempo poklesu počtu pracujúcich v zahraničí podľa VZPS sa oproti prvému štvrťroku vlaňajška spomalilo o 10,7 percentuálneho bodu na 0,3 %. Celkový počet sa medziročne znížil o 0,4-tisíca na 126-tisíc osôb. Najviac osôb pracovalo v stavebníctve (35,5-tisíca), priemysle (31,3-tisíca) a v zdravotníctve a sociálnej pomoci (22,7-tisíca). V rámci európskych krajín Slováci pracovali hlavne v Rakúsku (42,8-tisíca osôb), Česku (27,9-tisíca) a v Nemecku (19,6-tisíca osôb). Za prácou do zahraničia odchádzalo najviac pracujúcich z Prešovského (27,2-tisíca osôb) a Nitrianskeho kraja (22,4-tisíca osôb).

V prvom štvrťroku tohto roka bolo v hospodárstve SR ponúkaných o 6 456 (o 26,1 %) menej voľných pracovných miest ako v 1. štvrťroku 2019, v priemere ich počet dosiahol 18 308. Pracovné ponuky sa znížili vo väčšine odvetví, najviac v priemyselnej výrobe (o 1 880 miest) a v stavebníctve (o 1 504 miest).

Reklama

 

Pokles nezamestnanosti na Slovensku sa zastavil, v prvom štvrťroku medziročne stúpla o 1,1 %

Dlhodobý trend poklesu nezamestnanosti na Slovensku evidovaný od roku 2014 sa v prvom štvrťroku tohto roka zastavil. Počet nezamestnaných sa v januári až marci tohto roka zvýšil prvýkrát po šiestich rokoch medziročne o 1,8-tisíca na 161,6-tisíca osôb. Miera nezamestnanosti v prvom kvartáli tak dosiahla 6 %, medziročne sa zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu. Sezónne očistená nezamestnanosť sa oproti štvrtému štvrť­­ro­ku minulého roka zvýšila o 6,2-tisíca osôb. Nezamestnaní, ktorí ešte nikdy nemali zamestnanie, tvorili z celkovej nezamestnanosti 21,5 %.

Tri kraje na Slovensku, a to Prešovský, Žilinský a Bratislavský, zaznamenali nárast počtu nezamestnaných, každý o viac ako 4-tisíc osôb. Ostatné kraje však ešte pokračovali v znižovaní nezamestnanosti. Najvyššia miera nezamestnanosti bola v Prešovskom kraji (11,7 %), naopak najnižšia v Trenčianskom kraji (2,9 %). Najvyššia nezamestnanosť je dlhodobo v Prešovskom kraji, v prvom štvrťroku tohto roka sa ešte prehĺbila. Pri raste o 4,7-tisíca počet nezamestnaných v tomto kraji dosiahol 46,7-tisíca osôb.

“Počas prvého kvartálu naše hospodárstvo naplno pocítilo dopady krízy v podstate až v marci, aj to ale už viedlo k významnému poklesu nášho ekonomického rastu,” uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová. Vývoj v druhom kvartáli bude preto podľa nej ešte výrazne horší. “Očakávame, že čísla z trhu práce budú ešte o dosť negatívnejšie a budeme svedkami rastúcej miery nezamestnanosti,” tvrdí analytička. Poukázala na to, že nezamestnanosť bude rásť v priemysle aj v sektore služieb. “Očakávame, že nárast nezamestnanosti sa bude sústreďovať predovšetkým do druhého kvartálu a v treťom kvartáli by sa mala situácia začať upokojovať,” povedala Glasová. Ak sa podľa nej pandémiu podarí dostať pod kontrolu a nepríde žiadna jej druhá vlna, tak v druhom polroku by sa naša ekonomika mohla začať oživovať a aj situácia na trhu práce by sa mohla začať zlepšovať. “K znižovaniu nezamestnanosti ale bude dochádzať pomalšie, nakoľko trh práce zvykne reagovať na ekonomický vývoj s určitým časovým oneskorením,” dodala.

Reklama

“V miere nezamestnanosti očakávame tento rok nárast ku 9,5 % v priemere, po čom by mal nasledovať postupný pokles v nasledujúcich rokoch,” povedala pre agentúru SITA analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Podľa nej k tomu prispeje pokles zamestnanosti súvisiaci so zhoršenou ekonomickou situáciou u nás a v zahraničí. “V prípade rastu nominálnej mzdy očakávame jej spomalenie ku 1,9 % v priemere za tento rok, keďže okrem horšieho vývoja na trhu práce (rast miery nezamestnanosti, pokles zamestnanosti) bude vidieť aj dopad vyššieho čerpania OČR a PN, ako aj skrátené pracovné hodiny v prípade niektorých sektorov,” dodala.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali