„Zákopová pravda“: Domobranci Donbasu a veteráni ukrajinskej armády sa zbratali v Moskve v priamom prenose ruskej televíznej stanice

„Zákopová pravda“: Domobranci Donbasu a veteráni ukrajinskej armády sa zbratali v Moskve v priamom prenose ruskej televíznej stanice

Moskva 25. augusta 2019 (HSP/Vesti/Foto:Screenshot Rossija-24)

 

Politikom sa už vyše päť rokov nedarí ukončiť vojenský konflikt na Donbase, fakticky občiansku vojnu. Preto sa o to pokúsili bezprostrední účastníci udalostí na „východnom fronte“. Ruská televízna stanica „Rossija-24“ odvysielala skutočne unikátnu reláciu. Po prvý krát sa nestreli politici, analytici alebo novinári, ale vojaci – domobranci Donbasu a veteráni ukrajinskej armády. Ľudia, ktorí veľakrát strieľali jeden na druhého, sa zbratali v Moskve v priamom prenose ruskej televíznej stanice

Záber zo stretnutia domobrancov a veteránov

V relácii „Zákopová pravda“ sa stretli veteráni takzvanej Protiteroristickej operácie ukrajinskej armády a domobranci Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Toto stretnutie a pokus o mierové rokovania navrhol bývalý vojak Ozbrojených síl Ukrajiny, novinár a člen „Zväzu blogerov Ukrajiny“ Alexander Medinskij. Svoju výzvu zverejnil na Facebooku. Ozvali sa mu vojaci obidvoch strán konfliktu a dohodli sa, že sa stretnú v priamom prenose televíznej relácie v Moskve, ktorá sa vysielala včera.

Reklama

„Príprava tohto stretnutia sa realizovala za skutočne partizánskych podmienok. Nechceli sme, aby sa o tom dozvedeli v Kyjeve, inak by sme určite nemohli vycestovať do Moskvy. Nepripravovali sme žiaden scenár, chceli sme, aby to bolo živé úprimné stretnutie, výsledok ktorého nemohol nik predvídať. Všetko sa odohralo nečakane, napriek všetkým, ktorí nechceli, aby sa podobné stretnutie uskutočnilo,“ podčiarkol organizátor stretnutia Alexander Medinskij: „Prišli sme sem, aby sme sa pokúsili hľadať mier, nadväzovať kontakty. Neviem, či sa to podarí, ale skúsime to. Vojnu čo najskôr treba ukončiť – preto sme tu,“ prízvukoval.

Záber zo stretnutia domobrancov a veteránov

Šesť vojakov, po troch na každej strane, sa snažilo nájsť odpoveď na viaceré mimoriadne zložité otázky a hlavne hľadali možnosti ukončenia krvavého konfliktu na Donbase. Prízvukovali, že ani oni, ani drvivá väčšina obyvateľov Ukrajiny nedôverujú politikom, preto sa vojenskí veteráni rozhodli vziať situáciu do svojich rúk. Viac krát podotkli, že prakticky nik na oboch stranách, okrem nacionalistov, radikálov a žoldnierov, nechce bojovať, nik nechce túto vojnu, zabíjanie, utrpenie civilného obyvateľstva, obete a smrť.

Reklama

Prezradili, že sa od samotného začiatku konfliktu snažili nestrieľať na pozície „nepriateľa“, dokonca sa varovali pred bombardovaním a ostreľovaním, prezrádzali presný čas a miesto, kde a kedy začnú padať rakety a granáty. Ukrajinskí vojaci priznali, že viac ostreľovali civilné objekty a obytné štvrte, ako domobrana na Donecku a Luhansku, pretože ukrajinská armáda má oveľa väčší počet vojakov, vojenskej techniky, hlavne delostrelectva. Priznali chyby a zločiny na oboch stranách, ale prízvukovali, že nad viacerými vecami sa treba povzniesť a odpustiť si, inak sa nepodarí dosiahnuť mier na Donbase.

Všetci šiesti zdôraznili, že sa treba pokajať a zmeniť názory, napraviť situáciu. Povedali, že chcú ukázať príklad politikom, ako sa treba pokúsiť o obnovenie mieru. Doneckí, ba aj ukrajinskí vojaci uznali, že Majdan bol vyvolaný zvonka. Podotkli, že nový Majdan nie je východisko, pretože vypukne nová, možno ešte krvavejšia vojna. Podotkli tiež, že všetci sú unavení touto vojnou. Ukrajinskí vojaci prezradili, že v nedávnych prezidentských voľbách hlasovali za Zelenského – proti krvavému konfliktu, proti strane vojny, proti Porošenkovi. S rozčarovaním priznali, že sa nič nezmenilo a nový prezident Ukrajiny pokračuje v šľapajach svojho predchodcu a neurobil absolútne nič, aby sa pokúsil zastaviť vojnu.

Ukrajinskí vojaci priznali, že situácia v Donecku a Luhansku, čo sa týka slobody slova a médií, je oveľa lepšia: mnohí sa na Ukrajine boja vyjadrovať, obávajú sa o vlastné životy a bezpečnosť príbuzných, boja sa Služby bezpečnosti Ukrajiny – hlavné kvôli rodine: ak ich pošlú do väzenia – kto sa postará o rodinu?

V závere relácie sa vojaci zbratali a objímali sa. Nebolo to podľa „scenára“, nebolo to pripravované a umelo vyvolané, ale bolo to úprimné a prirodzené. Moderátor Alexander Rogatkin vyslovil dosť nečakanú, ale neuveriteľné pravdivú frázu: „Dokázali nás donútiť, aby sme bojovali jeden proti druhému, aby sme strieľali, ale nikdy nebudeme nepriateľmi…“

Bezpochyby slniečkári a spol. túto reláciu označia za „kremeľskú propagandu“ a pod. Tí, ktorí však majú rozum a vedia sa pozerať na svet otvorenými očami zbadajú, že na oboch stranách bola úprimná snaha o to, aby sa urobil prvý krok a aby bol krvavý konflikt na Donbase ukončený. Bol to ozaj iba prvý krok a ak sa nedarí politikom, možno vojaci, bývalí aj súčasní, dokážu zastaviť vojnu, pretože najlepšie vedia, aké je to svinstvo.

Reklama

Konečne dochádza k niečomu, o čom píšem už vyše 5 rokov. Hľadať vinníkov, rátať chyby a zločiny, stanoviť konečné riešenie, kresliť hranice a robiť závery – všetko sa dá urobiť neskôr, ale v prvom rade treba zastaviť paľbu, ostreľovanie civilistov, zabíjanie na oboch stranách a skoncovať s krvavou občianskou vojnou. Každý /nacionalista, radikál, slniečkár, neonacista a pod./, kto bude ponúkať iné riešenie, ktoré zapríčiní pokračovanie vojenského konfliktu, určite nechce mier a táto vojna mu vyhovuje. V prvom rade treba zastaviť paľbu a zabíjanie – všetky ostatné otázky a problémy sa dajú riešiť hneď po ukončení vzájomného nezmyselného zabíjania.

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali