Minúta po minúte: Koalícia PS/Spolu by mala získať štyri mandáty, druhý Smer-SD tri

Minúta po minúte: Koalícia PS/Spolu by mala získať štyri mandáty, druhý Smer-SD tri

Bratislava 26. mája 2019 AKTUALIZUJEME (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR – Milan Drozd, TASR – Oliver Ondráš)

 

Začali sa v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku. O poslancoch Európskeho parlamentu rozhodovali občania v sobotu od 07:00 do 22:00 v 5 951 volebných miestnostiach. 

Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky

16.45  (SITA) – Koalícia PS/SPOLU by mala získať štyri mandáty, druhý Smer-SD tri. Podľa neoficiálnych výsledkov TV Markíza, ktoré dnes odprezentoval Michal Kovačič v diskusnej relácii Na telo s Michalom Kovačičom, by tretia Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko získala dva mandáty, štvrté Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) taktiež dva mandáty, rovnaký počet mandátov by získala aj strana Sloboda a solidarita (SaS) na piatom mieste. Posledný mandát by v Európskom parlamente (EP) získalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). V sobotňajších eurovoľbách sme volili 14 europoslancov, pričom štrnásty poslanec nastúpi až po brexite.

Reklama

Mandát do EP získa každá politická strana, ktorá prekročí päťpercentné volebné kvórum. Súčet platných hlasov odovzdaných pre postupujúce politické strany alebo koalície sa vydelí počtom mandátov zväčšeným o číslo jeden. Číslo, ktoré vyšlo týmto delením, zaokrúhlené na celé číslo je republikovým volebným číslom. Celkový počet platných hlasov, ktorý získala politická strana alebo koalícia, sa delí republikovým volebným číslom a politickej strane alebo koalícii sa pridelí toľko mandátov, koľkokrát je republikové volebné číslo obsiahnuté v súčte platných hlasov, ktoré táto politická strana alebo koalícia získala.

 

Reklama

10.40 (SITA/Markíza) – Koalícia Progresívne Slovensko – Spolu podľa predbežných a neoficiálnych výsledkov eurovolieb získala 20,07 percenta hlasov voličov. Strana Smer-SD získala 15,69 percenta, Ľudová strana Naše Slovensko 12,04 percenta. Informácie zverejnila TV Markíza na facebookovej stránke relácie Na telo s Michalom Kovačičom.

S 9,67 percenta hlasov voličov obsadilo Kresťanskodemokratické hnutie štvrté miesto v rebríčku. Strana Sloboda a Solidarita podľa neoficiálnych výsledkov získala 9,6 percenta. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti má podporu 5,24 percenta. Slovenská národná strana by mala mať 4,08 percenta hlasov. Podľa informácii relácie Na telo by toto mali byť výsledky po sčítaní všetkých hlasov. Oficiálne výsledky budú známe dnes po 23:00.

 

 

09.20 (TASR) – Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by mala vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.

Reklama

Podľa odhadov by koalícia PS – Spolu mohla mať 20,07 percenta. Druhý by mal skončiť Smer-SD so ziskom 15,69 percenta, tretia ĽSNS so ziskom 12,04 percenta. Nasleduje KDH s 9,67 percentami, SaS a jej odhadovaných 9,6 percenta. Do EP by sa ešte malo dostať OĽaNO s 5,24 percentami. Parlamentné SNS, Most-Híd a Sme rodina by nemali dosiahnuť ani päť percent.

PS – Spolu 20,07 %

Smer-SD   15,69 %

ĽSNS         12,04 %

KDH           9,67 %

Reklama

SaS             9,60 %

OĽaNO       5,24 %

 

 

 

 

08.00 (TASR) – Voľby do Európskeho parlamentu by mohla vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO a SMK. Vyplýva to z predbežných odhadov lídra OĽaNO Igora Matoviča na základe ich paralelného sčítavania po sčítaní približne 90 percent okrskov. Účasť odhaduje na asi 20 percent.

Podľa odhadov, ktoré Matovič zverejnil na sociálnej sieti, by koalícia PS – Spolu mohla mať okolo 18 percent a tri mandáty. Druhý by mal skončiť Smer-SD so ziskom okolo 15 či 16 percent a tiež by mohol obsadiť tri kreslá. Tretia by mala byť ĽSNS so ziskom približne 12 percent a dvoma mandátmi.

Približne 9,5 percenta by malo mať KDH, čo by znamenalo dva mandáty. Menej, ale tiež okolo deväť percent by mohla získať SaS, čo by strane dalo podľa Matovičovho odhadu dva mandáty, jeden z toho v prípade brexitu.

Reklama

Do EP by sa mali dostať ešte OĽaNO a SMK. Obe by mali mať niečo cez päť percent a po jednom mandáte. Parlamentné SNS, Most-Híd a Sme rodina by nemali dosiahnuť ani päť percent. SNS by podľa odhadov mohla mať asi štyri percentá, Sme rodina okolo troch a Most-Híd cez dve percentá.

Matovičove odhady predpokladajú, že na Slovensku v eurovoľbách volilo okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent. Oficiálne výsledky volieb do EP zverejnia v nedeľu 26. mája o 23.00 h. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko si volilo 14 europoslancov.

 

07.00 Poslanec Národnej rady a šéf OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti informoval o prepočte predbežných výsledkov na poslanecké mandáty v Európskom parlamente podľa “paralelného sčítavania” jeho strany.

Uviedol, že podľa toho získajú tri mandáty strana Smer-SD a koalícia PS-Spolu. Dvoch poslancov v EP by podľa Matoviča mali mať ĽSNS a KDH. SaS získala taktiež dvojicu mandátov, avšak jeden z poslancov za SaS bude musieť čakať na to, ako sa vyvinie situácia okolo brexitu. Po jednom mandáte majú získať OĽaNO a SMK.

Reklama

 

 

05.00 V novom Európskom parlamente (EP) by mali za Slovensko sedieť predbežne poslanci Smeru-SD, koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu, strán ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO. Vyplýva to z priebežných odhadov politických strán po sčítaní približne 400 z necelých 6000 okrskov.

Podľa nich by Smer-SD mal mať necelých 19 percent, čo by znamenalo tri mandáty. Koalícia PS – Spolu by mala získať vyše 18 percent a s tým tri kreslá. Rovnaký počet kresiel by mohla obsadiť ĽSNS, ktorej odhady predpovedajú približne 13,5 percenta. Štvrté by malo skončiť KDH, ktoré môže mať podľa odhadov okolo 11 percent a dva mandáty.

Reklama

Do europarlamentu by sa mala dostať aj SaS s odhadovaným ziskom okolo 9,6 percenta, čo by tiež predstavovalo zisk dvoch mandátov. Uspieť by malo aj OĽaNO, ktoré by mohlo za niečo necelých sedem percent dostať jedno kreslo.

Parlamentná strany SNS, Sme rodina a Most-Híd nemajú zatiaľ ani päť percent. SNS má podľa odhadov cez štyri percentá, Sme rodina okolo 3,6 percenta a Most-Híd cez dve percentá.

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent. Oficiálne výsledky volieb do EP zverejnia v nedeľu 26. mája o 23. hodine. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko si volilo 14 europoslancov.

 

22.11 Definitívne výsledky eurovolieb vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí komisia na tlačovej konferencii. Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

Priebeh eurovolieb bol na Slovensku pokojný, potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Komisia počas volebného dňa zaznamenala takmer 30 podnetov. Týkali sa napríklad podozrení z porušenia pravidiel vedenia volebnej kampane, porušenia volebného moratória alebo narušenia poriadku vo volebnej miestnosti.

Bárány dodal, že v týchto voľbách sa viac zaoberali aj podnetmi týkajúcimi sa porušenia volebného moratória na internete, vrátane sociálnych sietí. V prípade prijatých podnetov štátna komisia v sobotu zabezpečovala dôkazy, posudzovať ich bude podľa predsedu komisie na neskorších zasadnutiach.

Reklama

Polícia v súvislosti s eurovoľbami nezaznamenala žiadne vážne narušenie verejného poriadku. “Počas dnešného dňa sme prijali viacero podnetov, ktoré sa týkajú predovšetkým správania občanov vo volebných miestnostiach a podobne,” priblížila pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

 

22.08 Volebná noc strany Národná koalícia.

 

 

22.05 O eurovoľbách informoval na sociálnej sieti aj Igor Matovič.

Reklama

 

22.00 Volebné miestnosti zatvorili. Na Slovensku sa skončili eurovoľby.

 

21.48 oľby do Európskeho parlamentu v regiónoch Nitrianskeho kraja boli aj krátko pred uzatvorením volebných miestností pokojné a bez problémov. Podľa slov viacerých predsedov okrskových, ale aj okresných volebných komisií, účasť zrejme nebude vysoká.

V okrese Nitra volebná komisia neeviduje žiadne narušenia volieb. „Riešili sme iba bežné administratívne záležitosti. Po výjazdoch do okrskov sa ukazuje, že v obciach bude účasť pomerne nízka, v mestách by zasa mala byť vyššia. Pod nízku účasť sa mohlo podpísať pekné počasie, ale aj dva hokejové zápasy na majstrovstvách sveta,“ skonštatoval predseda Okresnej volebnej komisie v Nitre Martin Beták.

 

Reklama

21:40 Pokojný priebeh majú aj voľby v okrese Topoľčany. Aj z tohto regiónu však okrskové komisie hlásia pomerne slabú volebnú účasť. „Voľby sú inak pokojné, riešili sme iba drobnosti, ktoré sa týkali zapečatenia volebnej schránky, či predvolebných plagátov, ktoré boli príliš blízko volebných miestností. Všetky tieto drobnosti sa postupne odstraňovali,“ uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá.

Podľa slov zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Šali Márie Tóthovej mali voľby bezproblémový priebeh aj v okrese Šaľa. Bez incidentov sú aj voľby v Levickom okrese. „Nemuseli sme riešiť žiadne problémy. Volebná účasť by snáď mohla byť u nás o čosi vyššia ako pred piatimi rokmi. V maďarských obciach síce ľudia k voľbám veľmi nechodili, ale napríklad priamo v Leviciach bola účasť naozaj vyššia. Uvidíme, aké budú konečné čísla,“ povedal predseda Okresnej volebnej komisie v Leviciach Ján Janáč.

 

21.11 Voľby do Európskeho parlamentu boli počas dňa v mestách a obciach na Spiši bez vážnejších problémov, o 22. hodine by sa mali zatvoriť všetky volebné miestnosti. „Volebný deň bol pokojný, zatiaľ všetko v poriadku, počasie je pekné, slnečné, čo nás teší. Naši členovia boli aj v teréne skontrolovať situáciu a nič závažné nezistili. Účasť je nízka, aspoň podľa tých informácií, čo máme k dispozícii,“ priblížil pre TASR zapisovateľ obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký.

V okresoch Levoča a Poprad môže podľa neho svoj hlas vo voľbách odovzdať približne 150.000 občanov v 136 obvodoch. Bezproblémový bol počas dňa priebeh volieb aj v okrese Kežmarok, čo TASR potvrdil zapisovateľ tamojšej ObVK Dušan Mašlonka. „Nezaznamenali sme žiadne problémy, volebná komisia si prešla všetky okrsky. S tou účasťou je to také individuálne. Určite sa to ale nedá porovnať napríklad s prezidentskými voľbami. Uvidíme, koľko ľudí ešte príde tesne pred zatvorením volebným miestností,“ zhodnotil.
21.09 Pokojné sú voľby aj v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica, zhodnotila to zapisovateľka tamojšej ObVK Martina Papcúnová. „Vôbec žiadne problémy sme hlásené nemali, situáciu neustále monitorujeme, aj teraz aktuálne je komisia v teréne,“ uviedla s tým, že neskúmali, či chodí viac alebo menej voličov ako pred piatimi rokmi.

Zapisovateľ ObVK v Starej Ľubovni Radoslav Beňo dodal, že aj na severnom Spiši sú voľby bezproblémové. „Oslovil som počas dňa všetky okrsky a nič vážne nehlásili. Tá účasť je niekde vyššia, inde chodí menej ľudí, ale ten priemer by sme mohli odhadnúť pod pätinu,“ uviedol s tým, že v okrese Stará Ľubovňa je dohromady približne 40.000 oprávnených voličov a komisia ešte pred voľbami vydala dohromady 458 volebných preukazov. V 44 mestách a obciach je celkovo 62 okrskov.

 

Reklama

20.49 V obci Číž na juhu Rimavskosobotského okresu hlasujú vo voľbách do Európskeho parlamentu okrem domácich obyvateľov aj hostia miestnych jódových kúpeľov, ktoré sú v súčasnosti jediným fungujúcim zariadením svojho druhu v regióne Gemer. Podľa slov predsedu okrskovej volebnej komisie Ladislava Čúra zaregistrovali doteraz približne 15 takýchto voličov s voličskými preukazmi

„Celková volebná účasť však nie je príliš vysoká. V posledných komunálnych voľbách bola určite vyššia. Neviem, prečo sa ľudia týchto európskych volieb zúčastňujú menej,“ podotkol Čúr. Dodal, že z približne 550 zapísaných voličov prišla doteraz k urnám necelá štvrtina. Voliť podľa neho chodia prevažne starší obyvatelia, mladých voličov je menej.

 

20.30  Príjemné s užitočným spojila skupinka športových nadšencov z východného Slovenska, ktorá sa v deň volieb do Európskeho parlamentu (EP) vydala na vyše 60-kilometrový cyklovýlet naprieč Liptovom. Na cestu si so sebou nezabudli pribaliť voličské preukazy. Tie plánovali použiť v jednej z volebných miestností na trase.

Zo stanice v Liptovskom Mikuláši sa do historického centra mesta odviezli po novom úseku cyklotrasy, ktorú vybudovali z prostriedkov Európskej únie (EÚ).

 

19.30 V Lučeneckom okrese je priebeh volieb zatiaľ bezproblémový.

Reklama

 

19.10 Voľby do Európskeho parlamentu sú v obciach Nitrianskeho okresu pokojné a bez problémov. Predsedovia oslovených okrskových komisií však hovoria o nízkej volebnej účasti. K urnám podľa ich slov chodia skôr starší voliči.

Pred piatimi rokmi prišlo najmenej ľudí voliť v Čakajovciach, kde z 935 zapísaných voličov odovzdalo svoj hlas 60 ľudí a účasť mierne prekročila šesť percent.

 

19.00 Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu sa javia ako dosiaľ jedny z najpokojnejších volieb. Zhodujú sa na tom predsedovia viacerých volebných komisií v Košickom kraji. Volebná účasť bola podľa odhadov dopoludnia vo všeobecnosti slabšia, čo mohlo ovplyvniť aj pekné počasie, zvýšiť by sa mohla v podvečerných hodinách.

Reklama

 

18.40 V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava sú voľby do Európskeho parlamentu zatiaľ bez problémov. Podľa kompetentných je však doterajšia volebná účasť nízka.

 

18.20  V niektorých okrskoch v centre Trnavy päť hodín pred zatvorením volebných miestností prekročila volebná účasť dvadsať percent.

 

17.50 V bratislavskom Devíne je o voľby záujem. I napriek tomu, že sa bratislavský Devín nemôže uchádzať o eurofondy, keďže je mestská časť v nútenej správe, okrskové volebné komisie potvrdzujú záujem o sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu (EP).

“Je samozrejme menší ako pri nedávnych prezidentských voľbách, ale vidíme, že sa ľudia chcú zúčastniť eurovolieb,” uviedla pre TASR predsedníčka jednej z dvoch okrskových komisií v Devíne Jana Stanová.

 

16.55 Tradične veľmi slabá účasť charakterizuje sobotné voľby do Európskeho parlamentu (EP) na košickom prevažne rómskom sídlisku Luník IX. Priebeh volieb je pokojný, dve volebné miestnosti v priestoroch komunitného centra boli dosiaľ okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdne.

Ilustračné foto: Na Slovensku sa konajú v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu

16.45 Zrovnoprávnenie Bratislavského kraja vo všetkých výzvach z Európskej únie na úroveň všetkých krajov na Slovensku. Aj to očakáva starosta Bernolákova (okres Senec) Richard Červienka od sobotných volieb do Európskeho parlamentu.

Bratislavský kraj je podľa neho v mnohých prípadoch vynechaný z rôznych výziev.

 

16.18 Polícia v súvislosti s eurovoľbami nezaznamenala zatiaľ žiadne vážne narušenie poriadku. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. Voľby do Európskeho parlamentu majú z hľadiska polície pokojný priebeh.

 

16.15 Voľby do Európskeho parlamentu (EP) boli dôvodom pre viacerých Slovákov žijúcich v zahraničí, aby hlasovanie spojili s návštevou Slovenska.

Reklama

Na voľby pricestovali aj Slováci z Luxemburska či Belgicka.

 

15.51 Na sociálnej sieti aktuálne koluje upozornenie jedného voliča, ktorý hodil svoj volebný lístok nie do volebnej urny, ale do urny s nápisom “odpad”. Následne musel voliť na druhý pokus.

 

 

15.42 O účasti na dnešných voľbách informoval na sociálnej sieti aj Erik Tomáš. “Deň po posledných eurovoľbách sa nám narodil syn Martin. Dnes oslavuje 5 rokov a my sme opäť pri “eurournách”,” ozrejmil Tomáš.

 

15.40 Branislav Škripek upozornil, že počas dňa volieb je proti nemu vedená nelegálna antikampaň.

“Včera, takže nie omylom ale vedome počas moratória, bola spustená platená antikampaň voči mojej osobe,” ozrejmil Škripek na sociálnej sieti.

“Nielen že je toto konanie amorálne, ale aj nelegálne. Už sme ho nahlásil Štátnej volebnej komisii,” dodal.

Za antikampaňou stojí Inštitút ľudských práv pod vedením Petra Weisenbachera.

 

Reklama

15.25 Pri čerpaní a prerozdeľovaní eurofondov nie sú správni ľudia na správnom mieste, obzvlášť na celonárodnej úrovni. Zhodujú sa na tom viacerí voliči, ktorí v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) odvolili v bratislavskom Novom Meste. Kvitujú však využívanie eurofondov zo strany samosprávy.

 

15:00 Sobotné voľby do Európskeho parlamentu (EP) sú v okrese Prešov a Sabinov zatiaľ pokojné a plynulé. TASR to potvrdil zapisovateľ obvodnej volebnej komisie Ján Kmec.

V okresoch Prešov a Sabinov, ktoré tvoria jeden územný obvod, je 134 obcí, z toho v okrese Prešov 91 a v okrese Sabinov 43. Celkový počet okrskových volebných komisií je 241, z toho v okrese Prešov 180 volebných okrskov a v okrese Sabinov 61 volebných okrskov. Najväčší počet volebných okrskov je v Prešove, konkrétne 80.

 

14.45 Priebeh sobotných volieb do Európskeho parlamentu je na Zemplíne zatiaľ pokojný. Pre TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií v Humennom, Michalovciach a Vranove nad Topľou.

 

14.35 Napriek tomu, že sa obce Rohožník týka jeden z najväčších investičných projektov v Bratislavskom kraji podporený z eurofondov, voľby do Európskeho parlamentu (EP) v prvej časti volebnej soboty nepritiahli zvýšený záujem voličov.

Predseda prvej okrskovej volebnej komisie Ladislav Ševčík napriek tomu verí, že počet voličov počas dňa a najmä v posledných hodinách volieb narastie.

 

14.17 V jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove museli v sobotu počas volieb do Európskeho parlamentu (EP) riešiť kuriózny prípad. Možnosti odovzdať hlas v eurovoľbách sa dožadovala aj Američanka.

“Do jednej z volebných miestností prišiel pán s družkou, ktorá je Američanka. Nemá dvojité občianstvo, len americké. Ale napriek tomu sa s veľkou vervou dožadovala možnosti voliť. Bolo to veľmi emotívne, tak sme museli kontaktovať aj políciu,” uviedla pre TASR Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

 

14.00 Sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu sa v obci Ľutina v Sabinovskom okrese zúčastnili aj snúbenci Petra Čorňáková a Matúš Bačinský, ktorí majú v tento deň svadbu.

“Stále hovorím, že každý jeden článok je veľmi dôležitý a aj my sme článkom nejakého tela, ktoré keď chce fungovať, potrebuje zapojiť každý jeden sval. Pokladám sa tiež za nejaké tkanivo, ktoré môže prispieť k tomu, aby sa niečo dokázalo zmeniť k lepšiemu,” povedala pre TASR Čorňáková na margo Európskej únie (EÚ).

Reklama
Na snímke snúbenci Petra Čorňáková a Matúš Bačinský

 

13.55 V obci Kúty v okrese Senica bola počas prezidentských volieb vysoká účasť Slovákov žijúcich v zahraničí. Aj k sobotným voľbám do Európskeho parlamentu (EP) prichádzajú do tejto obce voliť Slováci zo zahraničia, ale je ich menej.

 

13.32 O svojej účasti na euro voľbách informovala na sociálnej sieti aj poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová.

“Malo by nám záležať na tom, aby nás v Európskom parlamente zastupovali schopní a slušní ľudia,” uviedla.

ôMoja voľba dnes bola jasná. Neostaňme ľahostajní. Máme príležitosť, šancu a možnosti, ktoré nám dáva právo voľby, nezahoďme ich,” dodala poslankyňa.

 

 

13.10 Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné a plynulé. TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv.

Pokojný priebeh majú eurovoľby aj v Novom Meste.

 

12.50  Veľmi malý záujem voličov zaznamenali dopoludnia v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v rómskej osade v Trebišove. “Zatiaľ to vyzerá veľmi pokojne, voličov je, dá sa povedať, poskromne. Veríme ale, že v ďalšom priebehu dňa prídu vo väčšom počte,” uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie č. 3  v Trebišove Tibor Lokša.

V tejto súvislosti povedal, že eurovoľby mohli byť viac medializované aj s vysvetľovaním ich dôležitosti. Pre obyvateľov osady môže byť náročné zorientovať sa pri výbere 31 politických subjektov, pričom krúžkovať môžu len dvoch kandidátov na hlasovacom lístku.

 

12.40 Volili aj seniori v Petržalke. Právo voliť si nenechal vziať ani takmer 90-ročný Anton, ktorý žije v Dome tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke.

Svoju občiansku povinnosť v sobotných eurovoľbách si prišiel splniť ešte skôr, ako si doprial svoj “zaslúžený” obed.

Na snímke seniori vhadzujú volebný lístok do prenosnej volebnej schránky v zariadení pre seniorov

12.30 Volieb do Európskeho parlamentu sa už zúčastnil aj bývalý premiér Robert Fico. “Dnes rozhodujeme o tom, či bude v Európe počuť náš hlas,” uviedol na sociálnej sieti.

“A preto by sme mali pristupovať k dnešným voľbám zodpovedne. Ukážme, že sme aj Európania a že nám záleží na tom, kto nás bude najbližších päť rokov reprezentovať v Európskom parlamente. Sme za sebavedomé Slovensko. Držme si palce,” dodal Fico.


12.00  Aká bude účasť na Slovensku a aký vplyv získajú euroskeptické a protieurópske strany v novom Európskom parlamente. To bude pri zverejňovaní výsledkov eurovolieb sledovať podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Povedal to dnes pre novinárov po tom, čo odvolil.

 

11.40  Nedovoľme, aby malo Slovensko opäť najnižšiu účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý v sobotu využil voličský preukaz a odvolil mimo svojho bydliska. Pre TASR to potvrdil jeho hovorca Tomáš Kostelník.

“Voľme srdcom ľudí, ktorí nebudú leniví v Bruseli pracovať pre Slovensko. Sme malý národ vzhľadom na počet obyvateľov, ale veľký srdcom a pracovitosťou. Máme čo Európskej únii ponúknuť,” skonštatoval Danko.

 

11.20 V okrsku číslo 3 v časti Raticov vrch na hriňovských lazoch privítala sedemčlenná volebná komisia prvého záujemcu o voľby do europarlamentu až o desiatej hodine.

 

11.15  Sobotňajšie eurovoľby sú v okresoch Košice a Košice – okolie zatiaľ bez väčších problémov. Menšie komplikácie zaznamenali v Košiciach, išlo najmä o otázky súvisiace s trvalým pobytom, respektíve zoznamom voličov.

 

11.10 V podhorskej obci Mojtín v Púchovskom okrese spojili eurovoľby s otvorením letnej turistickej sezóny. Starosta František Staňo očakáva, že volebnú účasť v jedinom okrsku v obci zvýšia turisti s voličskými preukazmi.

 

Reklama

10.58 Ani Slovákom žijúcim v zahraničí nie je jedno, kto bude Slovensko zastupovať v Európskom parlamente (EP). Členstvo krajiny v EÚ považujú za jednoznačne pozitívne a prospešné, Slovensko by súčasťou Únie podľa nich malo byť aj naďalej.

 

10.53 Priebeh volieb do Európskeho parlamentu je na Slovensku pokojný, usporiadaný, štátna volebná komisia prijala viacero podnetov. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Aj počas volebného dňa sa môžu občania obrátiť na infolinku ministerstva vnútra so svojimi otázkami týkajúcimi sa eurovolieb.

 

10.54 Členom volebnej komisie v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa chcel byť pôvodne v sobotňajších eurovoľbách aj 92-ročný Jozef Vaškeba. Dôchodca sa mediálne zviditeľnil, keď v minulom roku neúspešne kandidoval v novembrových komunálnych voľbách za poslanca Vrakune.

Svoje 92. narodeniny oslávil vo štvrtok (23. 5.). “Bola zmena počasia a akosi ma rozboleli nohy,” povedal pre TASR Vaškeba. Dôchodca si nenecháva ujsť účasť na voľbách.

 

10.36 Prezident SR Andrej Kiska volil v sobotu posledný raz v pozícii hlavy štátu, svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vhodil do volebnej schránky tradične doma, v Poprade.

„Manželka sa smiala, že bude poslednýkrát reprezentovať ako prvá dáma. Päť rokov ubehlo ako voda, je na ľuďoch, ako toto obdobie zhodnotia,“ skonštatoval.

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska čaká s volebnými lístkami

 

10.15 V Pezinku odvolila aj novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke zvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky

10:05   O voličské preukazy, na základe ktorých možno hlasovať na ktoromkoľvek mieste na Slovensku, nebol v prípade sobotných eurovolieb taký záujem ako vo voľbách predchádzajúcich.

Napríklad v Trnave vydali 510 preukazov, pri prezidentských 1200.

 

09:30 O voľby do Európskeho parlamentu nemajú ľudia bez domova veľký záujem. Zúčastňujú sa ich ešte menej, ako prezidentských volieb, do ktorých sa zapája tiež len menšina. Pre TASR to uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Vysvetľuje to tým, že ľudia bez domova nevidia veľký význam v dosahu eurovolieb na ich životy a Brusel je pre nich až príliš vzdialený.

Na snímke účinkujúci na festivale Rotenstein v stredovekom oblečení v hlasovacej volebnej miestnosti

08.35 Viacero mladých ľudí, ktorí v roku 2014 ešte nemohli voliť slovenských zástupcov do Európskeho parlamentu (EP) pre to, že neboli ešte plnoletí, sa pre TASR zhodlo, že v sobotu svoje právo využijú. Tvrdia, že ľudia by k volebným urnám mali pristúpiť a to, kto nás bude zastupovať v EÚ, by nemalo byť ľahostajné nikomu.

V eurovoľbách môže prvýkrát voliť približne 280.000 voličov, pre ktorých to ale nie sú úplne prvé voľby, keďže už mohli hlasovať v iných. Približne pre 7500 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých môžu odovzdať svoj hlas. “Inak povedané, sú to tí, ktorí mali 18. narodeniny v apríli alebo v máji,” uviedla pre TASR hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová.

 

08.20  V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava boli všetky volebné miestnosti otvorené načas. Podľa kompetentných začiatok volieb do Európskeho parlamentu nepoznačili nijaké problémy.

„Všetky volebné miestnosti boli u nás otvorené načas. Nezaznamenali sme žiadne problémy. Zatiaľ je však účasť voličov veľmi nízka,“ informoval TASR Lukáš Kvietok, vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Rimavská Sobota.

Doplnil, že v obidvoch okresoch sa voľby konajú v 149 obciach, v ktorých je vytvorených 217 volebných okrskov.

 

08.15  V sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môže odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov. Do 17 ústavov a väzenskej nemocnici v Trenčíne začali členovia okrskových volebných komisií prinášať postupne prenosné volebné urny.

Reklama

V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 10.528 odsúdených a obvinených. Z toho je vo výkone väzby 1493 obvinených a trest odňatia slobody vykonáva 9035 odsúdených. “Z uvedeného počtu obvinených a odsúdených je 64 neplnoletých, teda osôb bez práva voliť v sobotňajších voľbách,” uviedla pre TASR riaditeľka Odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

Doteraz bola volebná účasť väzňov na voľbách do Európskeho parlamentu veľmi nízka.

 

08.05  Volič, ktorému zdravie bráni prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku aj počas volebného dňa. O volebnú schránku môže požiadať volič, ale aj jeho blízky príbuzný, prípadne sused.

“Predseda okrskovej volebnej komisie určí dvoch členov, ktorí s touto volebnou schránkou pôjdu, pričom čaká, či sa nenazbiera viac záujemcov. Členovia odídu v konkrétnom čase,” priblížila TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

Pripomenula tiež, že ak by členovia komisie počas cesty za voličom stretli ďalšieho záujemcu o volebnú schránku, ktorý by chcel priamo odvoliť, nie je to možné.

 

08.00 Voľby v Žilinskom kraji sa začali bez problémov. Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností pre voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Žilinský kraj má dovedna 704 volebných okrskov. Vo volebnom obvode Žilina si môžu voliči vybrať poslancov do EP v 218 volebných okrskoch, v obvode Čadca v 77, v obvode Martin v 139, v obvode Liptovský Mikuláš v 95, vo volebnom obvode Ružomberok v 58, vo volebnom obvode Dolný Kubín v 41 a vo volebnom obvode Námestovo v 76 volebných okrskoch.

Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky

07.42 V najväčšom volebnom okrsku č. 2 v bratislavskej Karlovej Vsi, v ktorom je zapísaných 1839 oprávnených voličov, v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP), privítali prvého hlasujúceho hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h.

“Dôvodom, prečo som prišiel voliť a prečo je dôležité voliť, je podľa mňa to, aby sme si vybrali zástupcov, ktorí nás budú zodpovedne zastupovať na pôde Európskeho parlamentu (EP), aby bol slovenský hlas počuť na tomto fóre a dokázal obhajovať záujmy ľudí, ktorí na Slovensku žijú vrátane sociálne slabších skupín obyvateľstva,” povedal Vladimír Kozlík pre TASR ešte predtým, ako vstúpil do volebnej miestnosti.

V Karlovej Vsi môžu voliči hlasovať v 30 volebných okrskoch, v celej Bratislave v 378.

Na snímke členovia folklórneho súboru vhadzujú hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu

07.31 Obyvatelia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ale i voliči s voličským preukazom môžu v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu voliť v TSK v piatich volebných obvodoch v 644 volebných okrskoch.

 

07.25 Zvoliť si zástupcov do Európskeho parlamentu môžu počas soboty aj pacienti a službukonajúci zamestnanci Národného onkologického ústavu (NOÚ). TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Martina Šoltésová.

“Voľba sa týka všetkých pacientov a zamestnancov, ktorí patria do volebného okrsku číslo 28 (mestská časť Bratislava – Nové Mesto), respektíve tých, ktorí majú vydaný hlasovací/voličský preukaz,” spresnila. Ako ďalej uviedla, rovnako ako pri iných voľbách bude následne podľa záujmu voličov kontaktovať volebnú komisiu zodpovedný zamestnanec NOÚ.

Zúčastniť sa eurovolieb 2019 môžu rovnako aj pacienti Univerzitnej nemocnice Bratislava a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

 

Oficiálne výsledky volieb zverejní Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán až v nedeľu o 23:00

Voliči si vyberajú 14 europoslancov, jeden z nich sa však ujme mandátu až po odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Prvé voľby do Európskeho parlamentu sa u nás konali v roku 2004 a následne každých päť rokov, teda v roku 2009 a 2014.

Voliči v eurovoľbách vyberajú kandidačné listiny. Na jednej vybranej kandidačnej listine môžu, a nemusia, označiť toho, koho chcú za europoslanca. Prednostné hlasy môžu byť najviac dva a tradične sa značia zakrúžkovaním poradového čísla pred menom kandidáta.

Svoje kandidátky do eurovolieb na Slovensku pôvodne zaregistrovalo 31 strán a hnutí, ktoré do boja o 14 kresiel europoslancov vyslali 349 kandidátov a kandidátok.

Podľa údajov ministerstva vnútra sa siedmi kandidáti vzdali kandidatúry a piatich kandidátov odvolali z kandidačnej listiny politické subjekty. Ak sa kandidát vzdal alebo bol odvolaný po zaregistrovaní kandidačnej listiny, zostávajú údaje o ňom na kandidačnej listine, ale pri prideľovaní mandátov sa na neho neprihliada.

Presný zoznam kandidačných listín, kandidátov, ale aj tých, čo sa vzdali, možno nájsť na volebných webstránkach ministerstva vnútra, konkrétne na adrese – www.minv.sk. Oznámenie o tom, ktorí z kandidátov sa vzdali alebo boli odvolaní, nájdu voliči v každej volebnej miestnosti.

Voliť do europarlamentu na území Slovenska môžu občania SR, ktorí najneskôr dnes dovŕšili 18 rokov a majú na Slovensku trvalý pobyt. Voliť tiež môžu občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a ani v ďalšom členskom štáte EÚ, ak sa dnes zdržiavajú na území Slovenska.

Reklama

Napokon voliť zástupcov Slovenska v europarlamente môžu aj občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí najneskôr dnes dosiahli 18 rokov. Museli však najneskôr 15. apríla požiadať obec, kde majú trvalý pobyt, aby ich zapísali do zoznamu voličov. Takýchto voličov je podľa údajov rezortu vnútra 824. Voliť do Európskeho parlamentu sa dá len v jednom členskom štáte Európskej únie. Volič, ktorý požiada pre voľby do EP o zápis do zoznamu voličov v inom členskom štáte únie a zároveň požiada o zápis do zoznamu voličov v Slovenskej republike, sa dopustí priestupku, za ktorý je pokuta 100 eur.

Všetci voliči musia po príchode do volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom. Hlasovať môžu aj mimo svojho trvalého bydliska. Potrebujú na to okrem občianskeho preukazu aj hlasovací preukaz.

V eurovoľbách sa dá hlasovať aj na pas. Platí to však pre úzku skupinu voličov. Táto situácia môže nastať iba v prípade občanov SR, ktorí nemajú trvalý pobyt v Európskej únii. Až do skončenia hlasovania poradia voličom na Slovensku na tradičnej volebnej infolinke ministerstva vnútra. Infolinka k voľbám do Európskeho parlamentu je k dispozícii na bratislavských telefónnych číslach: 02/5094 2317 a 02/ 5094 2312.

Oficiálne výsledky volieb zverejní Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán až v nedeľu o 23:00. Zverejnia sa naraz v celej únii po skončení volieb v Taliansku, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední. Eurovoľby totiž v únii trvajú štyri dni.

Ako prví hlasovali vo štvrtok 23. mája voliči v Holandsku a vo Veľkej Británii. Následne v piatok sa volilo v Írsku. Slovensko, Malta a Lotyšsko si svojich zástupcov v EP vyberajú dnes. V Českej republike sú voľby dvojdňové, začali sa v piatok a pokračujú dnes. Zvyšok Európy hlasuje v eurovoľbách v nedeľu 26. mája. Voliči 28 krajín Európskej únie v eurovoľbách vyberajú svojich 751 zástupcov v Európskom parlamente. Ak Veľká Británia odíde z EÚ, počet poslancov klesne na 705.

Poslanci Európskeho parlamentu sa volia každých päť rokov. Európsky parlament je jediným priamo voleným medzinárodným zhromaždením na svete a jeho úlohou je zastupovať záujmy občanov EÚ na európskej úrovni.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali