Z Fica sa stal konšpirátor. Málokto si však uvedomuje, že vďaka tomu má šancu zapísať sa veľkými písmenami do histórie

Z Fica sa stal konšpirátor. Málokto si však uvedomuje, že vďaka tomu má šancu zapísať sa veľkými písmenami do histórie

Bratislava 6. júna 2016 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Pred tromi mesiacmi boli voľby. Pre všetkých hráčov na politickej scéne to bolo veľké vypätie. Najmä pre Smer a jeho predsedu Róberta Fica. Smer vládol predchádzajúce volebné obdobie sám, za všetko bol zodpovedný a teda aj čelil tvrdej kritike

Na snímke Robert Fico
Na snímke Robert Fico

Fico v tomto boji pôsobil unavene a výsledok, inak vynikajúcich 28 percent (na pomery, na ktoré bol Smer zvyknutý však určite málo), bol pre neho asi sklamaním, avšak to, že konečne bolo po voľbách, bolo preňho iste vykúpením. Zostavil vládu a musel ísť na generálnu opravu.

Reklama

Po tejto generálnej oprave, ako Fico sám nazval operáciu spojenú s jeho kardiovaskulárnymi problémami, poskytol rozhovor pre TASR. Bol to prvý rozhovor po jeho operácii, ale vlastne aj prvý rozhovor po voľbách. (Celý rozhovor si môžete prečítať TU)

To, čo v ňom Fico povedal, je veľmi zaujímavé. V prvom rade konštatuje, že sa stal slobodnejší, že osobné udalosti v súvislosti s politickou situáciou mu mimoriadne rozviazali ruky. „A možno to bude cítiť aj v mojich vyjadreniach, mojich postojoch v najbližších mesiacoch, keď chcem o niektorých veciach hovoriť podstatne slobodnejšie, lebo sa cítim podstatne slobodnejšie,“ dodáva Fico.

Reklama

To, čo premiér v úvode prisľúbil, hneď v tom istom rozhovore aj potvrdil a vyslovil šokujúce slová, ktorými zažal nové silné svetlo nádeje na celkovú zmenu, a zároveň sa nimi zaradil ku „konšpirátorom“. Odteraz bude mať Fico na krku nie len opozíciu, ale aj rôznych lovcov konšpirátorov, odhaľovačov protizápadných agentov, rôznych užitočných Smatanov a ďalších trollov.

Fico totiž na plné ústa povedal: „No a teraz prichádza tá chvíľa, keď chcem povedať, že sa cítim slobodnejší. Veď to neboli štandardné voľby! My sme nebojovali s opozíciou. Bojovali sme s mimovládnym sektorom, ktorý bol často dotovaný a financovaný zo zahraničia a bojovali sme s médiami, ktoré boli niektoré absolútne proti vláde SR. Nech sa na mňa nikto nehnevá, veď nie je možné, že vznikne nejaká iniciatíva, ktorá štrngá za zmenu, potom sa k nej prihlási veľvyslanec iného štátu a s hrdosťou povie, že podporovali túto iniciatívu. Takže tá atmosféra pred voľbami bola o niečom úplne inom a ja som v tom videl obrovské množstvo politiky. Veď sa len pozrite, kto za tými učiteľmi stál. Mne stačilo, keď som tam videl pána Demeša a všetko som pochopil. Nemusel som vôbec rozmýšľať, či to boli odborári alebo niekto iný.“ (Verme, že rôzni mudrlanti nebudú tvrdiť, že si Fico vymýšľa, alebo nemá dosť informácií.)

Čo týmto krátkym vyjadrením vlastne Fico povedal? Fico vyzradil tajomstvo, ktoré sa v mainstreame doteraz nemohlo objaviť. Povedal, že je pravda to, čo šíria „konšpiračné“ weby. Povedal, že našu vnútornú politiku zásadným spôsobom ovplyvňujú mimovládky prevažne financované z iných štátov. Že do našej vnútornej politiky zasahujú priamo ambasády niektorých štátov, hlavne toho z poza veľkej mláky, organizovaním rôznych štrajkov a demonštrácií, nepokojov a farebných revolúcií. Že týmto cudzím záujmom aktívne posluhujú a napomáhajú rôzne „slovenské“ médiá a profesionálni organizátori nepokojov platení cez mimovládky. Premiér konkrétne menuje Pavla Demeša, ktorý je pokladaný za jedného z najväčších profesionálov v organizovaní nepokojov a farebných revolúcií. Viac si o činnosti Pavla Demeša, ale aj celkovo o technológii organizovania nepokojov môžete prečítať TU.

To, že si Fico dovolil niečo také vysloviť, znamená veľmi veľa. Áno, Fico, aby mohol niečo také povedať, musí sa cítiť naozaj slobodnejší a nezávislejší od zahraničných pánov, ktorí si doteraz nárokovali vládu nad svojím protektorátom zvaným Slovensko.

Čo mohlo túto premiérovú zmenu, toto jeho oslobodenie spôsobiť, ťažko povedať jednoznačne. Žeby to bol pohľad do tváre smrti počas jeho vážnych zdravotných problémov, z ktorých sa práve zotavuje? Žeby si vďaka nim uvedomil svoju pominuteľnosť, to, že majetky si na druhý breh nevezme? Že jediné, čo tu po ňom zostane, je zápis v histórii?

Reklama

Ak by to bolo tak, bola by to pre Slovensko veľmi dobrá správa. Nie je nič lepšie, ako mať na čele štátu človeka, ktorý sa chce pozitívne zapísať do histórie, ktorý chce niečo urobiť pre vlastných, ktorý sa už nechce ohýbať pred zahraničnými pánmi za omrvinky z eurofondov a relatívny pokoj, lebo kým poslúcha, tak mu neorganizujú štrajk.

Ľudia veľa reptajú, ale neuvedomujú si, aké obrovské tlaky na premiéra sú. Zo všetkých strán. Od opozície, biznisu, štátnej správy a samosprávy, spolustranníkov, zahraničných ambasád, zo zahraničia dotovaných mimovládok, s nimi kooperujúcich médií. Aké to je depresívne, ak si ako je rok dlhý, napriek svojej snahe, neprečítate o sebe nič pozitívne. Iba samá kritika často vyskladaná z poloprávd a lží.

To sa samozrejme musí podpísať na zdraví každého, tak ako sa to podpísalo aj na zdraví premiéra.

Majme teda nádej, že sa Fico skutočne cíti slobodnejší a že si túto slobodu dokáže i udržať. Verme, že mu táto sloboda umožní zbaviť sa zlodejov okolo seba. Že sa dokáže postaviť zahraničiu v životne dôležitých veciach, ako je nevyhnutnosť zabrániť príchodu migrantov či nedať sa vtiahnuť do vojny, ku ktorej bubnujú cez NATO USA. Verme, že bude sebavedome a odhodlane čeliť udalostiam, ktoré pôjdu proti nám a ktoré dnes ešte ťažko predvídať.

Verme, že nevymäkne.

Reklama

Donedávna spolu s premiérom Maďarska Orbánom bolí jediní, ktorí sa postavili proti snahe Bruselu zlikvidovať Európu vlnou prisťahovalcov. Premiéri dvoch malých štátov sa postavili proti politickej a ekonomickej elite Európy a USA. Málokto dnes doceňuje, koľko osobnej odvahy je na to treba. Ale práve iba osobnou odvahou si môže človek vytesať zápis v knihách dejepisu. Len veľkými činmi možno vryť svoje meno do historickej pamäte národa. A pre nás všetkých by bolo veľmi dobrou správou, keby sa to v tomto zmysle Ficovi podarilo a okrem iného sa stal po dlhom čase slovenským politikom európskeho formátu.

Juraj Martus

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali