WPost: FBI považuje Kushnera za dôležitého svedka v kauze ovplyvňovania volieb

WPost: FBI považuje Kushnera za dôležitého svedka v kauze ovplyvňovania volieb

Washington 28. mája (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Jared Kushner, zať a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa, údajne svojho času navrhol ruskému veľvyslancovi v USA Sergejovi Kisľakovi, aby na komunikáciu Trumpovho tímu s Moskvou umožnil použiť svoj zabezpečený diplomatický kanál

Na snímke sprava dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka Trumpová a jej manžel Jared Kushner

Napísal to v piatok denník The Washington Post, podľa ktorého sa takáto možnosť zvažovala kvôli tomu, aby ľudia v Trumpovom okolí mohli udržiavať kontakt s Moskvou a nemuseli sa pritom obávať odpočúvania zo strany amerických tajných služieb.

Reklama

Materiál denníka bol údajne napísaný na základe nových utajovaných správ, ktoré unikli z tajných služieb USA a majú za cieľ Trumpovi škodiť. Ide o informácie zo zachytených telegramov a odpočutých telefonátov ruského veľvyslanca v USA.

Podľa Washington Postu prišiel Kushner s návrhom na využitie zabezpečených diplomatických komunikačných kanálov na stretnutí s Kisľakom, ktoré sa konalo 1. alebo 2. decembra 2016 v Trump Tower v New Yorku, teda ešte pred Trumpovou inauguráciou. Americký denník napísal, že cieľom Kushnerovej iniciatívy bolo chrániť kontakty rodiacej sa novej administratívy USA s Ruskom pred ich prezradením odchádzajúcej americkej vláde.

Reklama

Kisľaka tento návrh zaskočil, napísal denník, podľa ktorého na inkriminovanej schôdzke bol aj generál vo výslužbe Michael Flynn, ktorý sa neskôr stal Trumpovým poradcom pre národnú bezpečnosť. Túto funkciu však zastával len do 13. februára, keď bol nútený odstúpiť.

Biely dom potvrdil, že Kushner sa v decembri stretol s Kisľakom v budove Trump Tower. Bola to údajne len krátka zdvorilostná schôdzka. Biely dom dodal, že v danej miestnosti sa nachádzal aj Flynn.

The Washington Post v článku priznal, že prvýkrát získal informáciu o danej Kushnerovej schôdzke s Kisľakom v polovici decembra, a to v anonymnom liste.

V článku sa tiež citujú názory súčasných aj bývalých zamestnancov príslušných administratív, ktorí Kushnerov návrh Kisľakovi označili za prejav “neslýchanej naivity”.

Na decembrovej schôdzke sa údajne hovorilo aj o zorganizovaní schôdzky Trumpových ľudí s Rusmi, ktoré sa malo konať na území tretej krajiny.

Reklama

Denník tvrdí, že stretnutie Kushnera, Kisľaka a Flynna a ďalších prítomných americké tajné služby neodpočúvali.

Americká televízia NBC vo svojom spravodajstve uviedla, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) považuje Kushnera za cenného svedka pri vyšetrovaní kauzy o vplyve cudzích krajín na výsledok volieb v USA. Televízia súčasne upozornila, že to neznamená, že voči Kushnerovi budú vznesené obvinenia.

Agentúra Reuters prišla zasa v piatok s tvrdením, že Kushner zamlčal najmenej tri minuloročné kontakty s Kisľakom, pričom medzi nimi boli aj dva telefonáty v čase medzi aprílom a novembrom 2016. Agentúra sa pritom odvolala na sedem zdrojov medzi súčasnými a bývalými vysokopostavenými štátnymi úradníkmi. Kushnerova advokátka Jamie Gorelicková však medzičasom správu Reutersu spochybnila.

Ďalšou možnou oblasťou, v ktorej by Kushner mohol byť vyšetrovaný, je neuvedenie jeho ruských kontaktov v žiadosti o bezpečnostnú previerku. Podľa Gorelickovej šlo však len o administratívnu chybu, ktorá bola odstránená dodatočnou správou o inkriminovaných schôdzkach odovzdanou FBI.

Predstavitelia vlády exprezidenta Baracka Obamu sa minulý týždeň boli vyjadrili, že frekvencia Flynnových kontaktov s Kisľakom vyvoláva dostatočné podozrenie ohľadom možnosti, že Trump sa pokúšal vytvoriť priamu komunikačnú líniu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Reklama

 

Trump reagoval na podozrenia zverejnené voči svojmu zaťovi Jaredovi Kushnerovi

Americký prezident Donald Trump dnes vyhlásil, že mnohé údajné úniky z Bieleho domu sú falošnými správami. Týmto vyhlásením zverejneným na sociálnej sieti Twitter Trump reagoval na správy, že jeho zať a poradca Jared Kushner sa ešte pred jeho inauguráciou do prezidentskej funkcie pokúšal vytvoriť tajný komunikačný kanál s Ruskom.

Agentúra Reuters vo svojej správe uviedla, že Trump sa do Bieleho domu vrátil po deväťdňovej ceste po Blízkom východe a Európe a teraz bude musieť čeliť otázkam ohľadom údajných kontaktov medzi Kushnerom a ruským veľvyslancom vo Washingtone.

“Podľa môjho názoru mnohé z únikov prichádzajúcich z Bieleho domu sú vymyslené lži vyprodukované médiami prinášajúcimi falošné správy,” napísal okrem iného Trump v sérii tweetov na túto tému.

Podľa novinových článkov zverejnených počas Trumpovej neprítomnosti v USA Kushner, ktorý má za manželku Trumpovu dcéru Ivanku, bol vlani v decembri trikrát v kontakte s predstaviteľmi Moskvy. Na schôdzkach sa hovorilo o vytvorení tajného komunikačného kanálu medzi rodiacou sa Trumpovou administratívou a Ruskom. Ide o kontakty, ktoré doteraz neboli známe a ktoré sa odohrali počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA a po nich.

“Vždy, keď v médiách zverejňujúcich falošné správy vidíte slová: uviedli zdroje a neuvádzajú mená…, je veľmi dobre možné, že tieto zdroje neexistujú, ale boli vytvorené autormi falošných správ. Falošné správy sú nepriateľ!,” napísal Trump.

Trumpove najnovšie tweety sa objavili krátko po tom, ako médiá informovali, že Biely dom sa chystá vytvoriť oddelenie, ktoré bude reagovať na otázky ohľadom prepojenia medzi Ruskom a Trumpovým volebným štábom. Ich údajné kontakty kolidujú s udalosťami, ktoré americké tajné služby vyhodnotili ako snahy Kremľa posilniť Trumpove šance na víťazstvo v prezidentských voľbách, a to prostredníctvom počítačových útokov, šírenia falošných správ a propagandy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali