Výzva prezidenta na boj proti extrémizmu má svojho víťaza. Víťaz však podľa Chmelára šíri dezinformácie, lži a propagandu

Výzva prezidenta na boj proti extrémizmu má svojho víťaza. Víťaz však podľa Chmelára šíri dezinformácie, lži a propagandu

Bratislava 14. júna 2017 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Výzva prezidenta Andreja Kisku na vytvorenie projektu pre boj proti extrémizmu má svojho víťaza. Stala sa ním iniciatíva  #somtu, ktorá chce bojovať za slušnú diskusiu plnú faktov. Vysokoškolský učiteľ a politilóg Eduard Chmelár však upozorňuje, že táto iniciatíva na svojej stránke šíri dezinformácie, lži a propagandu.

Na snímke Eduard Chmelár

Prezident Andrej Kiska ešte v apríli vyhlásil výzvu na vytvorenie aplikácií, webstránok, videí či hier, ktoré pomôžu potláčať neznášanlivosť. Dnes je už známy víťaz tejto iniciatívy. Stala sa ním komunita #somtu. Ide o projekt, ktorý sa chce cielene zapájať do nenávistných diskusií na sociálnych sieťach a ukazovať ľuďom fakty, ktoré zverejnili na svojej webovej stránke.

Reklama

Vysokoškolský učiteľ a politológ Eduard Chmelár sa podľa vlastných slov najprv potešil tomuto projektu, no neskôr zistil, že to s ním nie je až také ružové, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

“Hneď prvý banner na ich webstránke s podtitulom „prinášame slušnosť a fakty do online diskusií“ venovaný Severoatlantickej aliancii je silne zavádzajúci. Sú na ňom vojaci NATO, ktorí sa hrajú s afganskými deťmi – klasický motív vojnovej propagandy, ktorý sa používa už od tridsiatych rokov minulého storočia. Po rozklikaní obsahu zistíte, že ide o propagandistický text NATO a think-tanku CEPI a doslova okopírovaný z oficiálnej stránky Severoatlantickej aliancie,” tvrdí Chmelár.

Reklama

Podľa Chmelára je tento materiál plný toľkých zámerných dezinformácií, nepresností i hrubých lží, že to spochybňuje celý zámer autorov vnášať do diskusií fakty :

“Od tvrdenia, že brutálne prepadnutie a bombardovanie Juhoslávie (ktoré sa v texte označuje orwellovsky ako „letecká kampaň“) bolo v súlade s medzinárodným právom, cez trápne pokusy vyvracať, že vojna v Afganistane bola prehrou až po zavádzanie, že protiraketová obrana NATO nie je namierená proti Rusku. ”

Podľa tohto známeho slovenského politológa je klamstvom aj to, že NATO nesľúbilo, že nebude rozmiestňovať vojská a budovať infraštruktúru v nových členských štátoch. Vyvrátiť to mal v roku 2014 bývalý nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher, ktorý citoval vyhlásenie NATO z roku 1997 a vyjadril pochopenie pre rozhorčenie prezidenta Ruskej Federácie, Vladimíra Putina.

Chmelár tiež vyvracia tvrdenia, že do NATO sa vstupuje dobrovoľne:

“V čase, keď ministri zahraničných vecí členských štátov NATO prijímali Čiernu Horu do aliancie, bola väčšina obyvateľov tejto krajiny proti, v Podgorici boli masové protesty a pravoslávna cirkev vyzývala na referendum. Na Slovensku požadovalo referendum v čase ratifikácie vstupu do NATO slovenským parlamentom 75 percent občanov. A len nedávno sa NATO vyhrážalo predstaviteľom bosnianskych Srbov, ktorí kategoricky trvajú na tom, že Bosna nevstúpi do NATO skôr ako si nevyrieši vzťahy s Ruskom.”

Reklama

Eduard Chmelár aj z týchto dôvodov tvrdí, že projekt “som tu” je zrejme ďalším frontom informačnej vojny a nie nástrojom na šírenie pravdy.

“Nečudujem sa, že takáto zavádzajúca až lživá propaganda natistov (prívržencov NATO) nadchla Andreja Kisku. Nečudujem sa ani tomu, že zaujala člena poroty z Globsecu, ktorý je financovaný najväčšou zbrojárskou firmou na svete. Čudujem sa však, že sa do takýchto dezinformačných služieb dali zlákať mladí ľudia. ”

Za zmienku však stojí aj propaganda, na ktorú sa dali zlanáriť mladí z iniciatívy #somtu v súvislosti s LGBTI. Na svojej stránke totiž uvádzajú, že ktokoľvek by chcel svoju prípadnú homosexuálnu orientáciu riešiť liečbou, nedopadne dobre, a trvajú na tom, že je to dané od narodenia. Svojmu názoru však neprikladajú žiadne vedecké argumenty.

AKTUALIZÁCIA: Iniciatíva “som tu” svoj svetonázorový popis k jednotlivým kategóriám, ktorým mali jej tvorcovia bojovať proti extrémizmu a ktorým sa prezentovali na súťaži, nateraz zo svojej stránky stiahla a ostali len kategórie, ktorým sa má venovať.

Samuel Gdovin

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali