Vyznamenaní študenti nič, prezident všetko

Vyznamenaní študenti nič, prezident všetko

Bratislava 15. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Kontakt vrchnosti s ľudom je vždy zaujímavý a poučný. Tento rok prišiel na odovzdávanie cien STU 2018 osobne prezident Kiska


Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska prichádza na oceňovanie študentov roka 2018 v aule Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave 14. novembra 2018

Pri príležitosti dňa študentov ocenil rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhamer vyše 50 študentov za výborné výsledky v štúdiu, úspechy v oblasti vedy, výskumu, ale aj športu, umenia a jednu cenu aj za humánny čin roka. To sa robí každý rok, ale tentoraz sa výnimočne zúčastnil osobne aj prezident republiky Andrej Kiska. Sľubovala sa diskusia študentov s prezidentom.

Reklama

Prišiel za zvukov hymny a ceremónia začala. Odovzdanie cien nastúpeným študentom bolo dôstojné ale rýchle. Naozaj bolo radosť vidieť tých schopných mladých ľudí, ich talent a inteligencia im bolo vidno v očiach. Každý dostal plaketu a prezident všetkým podal ruku.

Tým to pre nich skončilo. Nedostali možnosť poďakovať sa, vyjadriť sa, niečo sľúbiť, ani len v zastúpení jedným z nich. Proste ich usadili do lavíc a miesto na pódiu zaujal ON.

Reklama

Viete, koluje to na webe, on to rozpráva asi vždy rovnako. Je jedno, kde je, všade prednáša to isté – rozpráva o sebe a o svojom super úspešnom živote. Nevenoval azda ani jedno slovo odmeneným študentom, žiadne poriadne ocenenie, žiadne poriadne povzbudenie, predmetom rozprávania bol zrazu ON.

Začal tým, že v tej aule kedysi sám študoval, prednášala sa tam vraj “lineárna algebra, matematická analýza a … neviem čo ešte” – a zo zadu sa ozvalo “marxizmus”. Táto možno narážka na Kiskove pokusy vstúpiť do strany a to, že jeho otec bol vysoký komunistický funkcionár, spôsobila, že Andrej už žiadne ďalšie rečnícke otázky nekládol.

Po prevrate, po páde komunizmu, mladý inžinier dal výpoveď a odišiel do USA s tým, že sa jeho rodina (žena a dieťa) prisťahujú neskôr za ním. Tam ale mal len nekvalifikovanú prácu. Neviem, či sa táto časť životopisu hodí ako povzbudenie pre mladých technikov a inžinierov. Majú aj oni zahodiť svoje vzdelanie, ako to urobil Kiska a dať prednosť vidine peňazí?

Amerika ale zrejme nebola to, čo čakal. Podľa jeho vlastných slov pracoval v USA 100 hodín týždenne, od rána do večera 7 dní v týždni. Spávali v nejakej diere, na matracoch na zemi, miestnosť bola plná švábov, ktorí im vraj chodili v noci po tele.  Bol tam rok a pol, medzitým jeho žena porodila doma druhé dieťa (bola už v druhom stave, keď odchádzal).

Potom zrejme pochopil jedno: v Amerike neuspeje, tam sú zrejme všetci dosť opatrní a s peniazmi sa hrajú skôr, ako vedia chodiť. Musí ísť zarábať tam, kde sú ľudia naivní – domov na Slovensko. A naozaj, tu založil s bratom rôzne firmy, tu to fungovalo, tu zbohatli. Aké prosté.

Reklama

Výčitky svedomia prišli vraj potom. On má tak veľa, “najdrahší mercedes, vlastné lietadlo” a niektorí iní tak málo. A tak predal firmy a začal robiť filantropiu.

Lenže aj filantropia má svoje zákernosti a hranice. Nemohol pomôcť dostatočne a vtedy sa vraj rozhodol predsa len vstúpiť do politiky. Napriek tomu, že, ako povedal, prezident nemá skoro žiadne právomoci niečo nastaviť, vybudovať. Nedodal už, že zato dokáže veľa vecí skaziť a to mu asi stačí.

Prezident Kiska viedol monológ asi pol hodiny. Keď skončil, spýtal sa, či má niekto nejaké otázky. Prihlásil sa jeden mladý muž:

“Pán prezident, vraveli ste, že ste sa stali prezidentom kvôli tomu, aby ste pomohli Slovensku. Chcel by som sa spýtať, že aká bude vaša ďalšia politická kariéra, lebo veľa sa vravelo, že by ste chceli vašu politickú kariéru zavesiť na klinec a venovať sa rodine. A moja druhá otázka je, že neviem či si spomínate, pred rokom alebo dvoma  ste boli na výberovom gymnáziu … tu v Bratislave a tiež ste rozprávali váš životný príbeh. Nespomenuli ste ale Quatro. Chcem sa spýtať, prečo ste to ani dnes nespomenuli?”

Keby na Kisku napľul, nebolo by to viac výpovedné. Jedná otázka a vyše polhodinová prednáška o tom, aký je dokonalý, bola zvrhnutá na zem. Dotyčný si zaslúži pochvalu za odvahu, aj za presné zvolenie otázky.

Reklama

A bolo prakticky po diskusii. Kiska sa síce tváril, že nevníma provokáciu, ale nebolo to presvedčivé. Ďalšia malá prednáška o skvelosti systému Quatro, a ako boli pre ľudí výborné tie jeho systémy splácania pôžičiek. Skončenie kariéry tiež  nepotvrdil – teda zrejme nemieni skončiť.

Padli ešte dve otázky, na ktoré prezident krátko odpovedal čosi, na čo sa nepýtali a hneď nato vyhlásil, že otázky už nie sú a rýchlo odišiel aj so svojimi štyrmi bodygardami. Teraz už bez hymny.

Napriek tomu, že podujatie ešte nebolo formálne skončené, všetci sa rozišli.

Peter Vanád

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali