Často sa stretávame s takými výrokmi, že milovníci silného čaju môžu mať vysoký krvný tlak či problémy so srdcom. Lekár vyhlásil, že čaj ako taký obsahuje naozaj veľa kofeínu, avšak nové štúdie ukazujú, že s hypertenziou tento nápoj spojený nie je.
Okrem toho je tiež mýtus, že ľudia s vysokým krvným tlakom by mali piť skôr zelený a nie čierny čaj. Podľa slov Paramova ale v tomto ohľade medzi týmito dvoma druhmi žiadny rozdiel nie je, pretože oba obsahujú približne rovnaké množstvo kofeínu.
“Zelený čaj zvyšuje tlak nie kvôli kofeínu, ale kvôli objemu. Často sa totiž pije vo veľkom množstve. Pokiaľ bude človek piť litre čistej vody, tlak sa mu zvýši tiež. Je to dobré počas horúcich dní, aby sa zabránilo dehydratácii, avšak je dobré poznať istú mieru,” uviedol lekár v rozhovore pre publikáciu Argumenty a fakty.
Rovnako populárny je názor, že je lepšie nekombinovať čaj s mliekom. Táto kombinácia údajne narúša normálne trávenie.
“Triesloviny čaju sú schopné viazať mnoho nízkomolekulárnych látok. Napríklad lieky v tekutej forme možno pridávať do kompótu alebo kefíru, čaj by ich účinnosť mohol naopak znížiť. O mlieku však toto povedať nemôžeme. Aj keď sa mliečne bielkoviny spoja, dokonale sa potom strávia spoločne s čajom,” vysvetlil lekár.
Čínski vedci zistili, že zelený čaj obsahuje látku, ktorá blokuje enzým nevyhnutný pre rast rakovinových buniek. Vedci analyzovali výsledky 16 štúdií o účinkoch rôznych rastlinných zložiek na vývoj rakoviny a našli lineárny vzťah medzi konzumáciou zeleného čaju a rakovinou prsníka: u žien, ktoré pili zelený čaj veľa a pravidelne niekoľko rokov, bolo nižšie riziko rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré pili málo zeleného čaju alebo ho nepili vôbec.
Pri hľadaní odpovede na otázku, prečo je zelený čaj tak užitočný, autori preskúmali bylinné ingrediencie, ktoré čaj obsahuje. Vedci dospeli k záveru, že úlohu hlavného protinádorového činidla hrá fytochemický epigalokatechín–3–gallát (ECGC) – organická látka zo skupiny polyfenolov, ktorá má okrem antioxidačných vlastností vysokú ochrannú funkciu voči bunkám. Blokuje enzým nevyhnutný pre rast rakovinových buniek, čo zastavuje rast nádoru.
Autori však upozorňujú, že zelený čaj nemožno považovať za všeliek alebo za alternatívu obvyklej liečby nádorových ochorení. Odborníci úplne nevedia, či sa preventívny účinok zeleného čaju vzťahuje na všetky typy rakoviny prsníka, alebo len na niektoré z nich. Vedia však, že zelený čaj nemá podstatnejší vplyv na rakovinu prostaty, močového mechúra alebo žalúdka – také zákonitosti počas skúmania nenašli.
Rovnako je potrebné mať na pamäti, že väčšina výskumov, o ktoré sa autori opierali, bola vykonaná v Ázii, kde je normou pitie až 10 šálok zeleného čaju denne. Zrejme to nie je náhoda, že Čína má jeden z najnižších počtov ochorení rakoviny prsníka na svete.