Ak bude vysoká škola naozaj zlá, odoberú jej alebo zamietnu akreditáciu

Ak bude vysoká škola naozaj zlá, odoberú jej alebo zamietnu akreditáciu

Bratislava 26. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Nie je vylúčené, že niektoré vysoké školy prídu o akreditáciu. Pripustil to predseda Výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry (SAA) pre vysoké školstvo Robert Redhammer

Na snímke predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robert Redhammer

„Úlohou Slovenskej akreditačnej agentúry nie je rušiť nejaké počty vysokých škôl. Našou úlohou je zabezpečiť kvalitu. Zabezpečiť znamená, že nikto nepodlezie kvalitu,“ vyhlásil Redhammer. Nevylúčil, že ak bude nejaká škola alebo jej pracovisko naozaj zlé „tak asi tam dôjde k odobratiu akreditácie alebo k zamietnutiu žiadosti o akreditáciu“.

Reklama

Redhammer to povedal tento týždeň na spoločnom brífingu s predsedom Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Bálintom Lovászom. Novinárov informovali o vzájomnej spolupráci SAA a ŠRVŠ pri tvorbe nových štandardov pre fungovanie vysokých škôl.

Podľa Redhammera nepôjde ani tak o to, či budú zlučovať alebo rušiť celé školy, skôr akreditáciu nezískajú jednotlivé pracoviská alebo konkrétne študijné odbory.

Reklama

„Nedá sa hovoriť o školách. K tomu sa naozaj neviem vyjadriť. Dá sa povedať, že sa nedá vylúčiť, že dôjde k redukcii, ale to nie je primárny cieľ. Primárny cieľ je zabezpečiť, aby kvalita školy bola aspoň taká, akú spoločnosť akceptuje,“ povedal Redhammer. Podľa neho nebudú úroveň školy posudzovať podľa najlepších študentov, ale podľa najhorších.

„Nebudeme vyhľadávať tých najlepších študentov, ktorí dosiahnu na Nobelovu cenu. My sa budeme pozerať predovšetkým na tých najhorších, ktorí skončia školu – či vedia naozaj to, čo škola sľúbila, že budú vedieť. Čiže je to trošičku ináč postavená otázka. Budeme sledovať, či sú splnené tie najnižšie možné prípustné parametre,“ vysvetlil.

Pri kreovaní nových štandardov študuje agentúra aj rôzne zahraničných systémy. Inšpirujú sa najmä Britmi, ktorí majú podľa Redhammera veľmi dobre nastavenú interakciu medzi školou a praxou. Teší ho tiež, že získali pozvánku do európskeho projektu ENQUA (The European Association for Quality Assurance in Higher Education). „To je združenie, ktoré združuje akreditačné komisie v rámci Európy. Tento projekt by nám mohol zoptimalizovať kritériá, ktoré nastavíme,“ povedal. Pripomenul, že agentúra je stále kapacitne poddimenzovaná.

Doterajšia akreditačná komisia podľa prechodných ustanovení bude pracovať do konca tohto kalendárneho roka. Nové štandardy zrejme nadobudnú účinnosť začiatkom druhého kvartálu budúceho roku a až vtedy bude môcť agentúra prijímať prvé žiadosti o akreditáciu.

„Má to, samozrejme, ešte háčik. Nový zákon o kvalite predpokladá určité procesy a druhy konaní. Ten druh konania, ktorý sa určite začne, sú akreditácie študijných programov. To aj študentov veľmi zaujíma. Ale tie ďalšie – ako napríklad vnútorný systém zabezpečovania kvality vysokých škôl – sa začne posudzovať až po roku, po aplikácii zmien vnútri vysokých škôl. Čiže vysoká škola musí preukázať, že adaptovala všetky zmeny a že minimálne rok podľa nich išla. Tieto žiadosti budú relevantné pravdepodobne až v druhej polovičke roku 2021. Práva habilitovať a inaugurovať prídu až potom,“ spresnil Redhammer.

Reklama

Vznik každej vysokej školy odobruje v zmysle zákona parlament. „Doteraz, teda do zriadenia Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo, akreditáciu študijných programov vysokých škôl uskutočňovala Akreditačná komisia, ktorá posudzovala podmienky, za ktorých sa študijný program realizuje. Od Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo očakávame, že nastaví štandardy pre vysokoškolské vzdelávanie tak, že zlepšia kvalitu vysokých škôl. Prirodzene očakávame, že vysoké školy, ktoré nebudú vedieť naplniť nové akreditačné štandardy, prestanú uskutočňovať študijné programy určitého stupňa či v niektorých študijných odboroch. Takže nejde ani tak o zrušenie vysokých škôl, ale o prípadné zúženie nimi poskytovaných študijných programov,“ uviedol pre agentúru SITA tlačový odbor ministerstva školstva.

Ministerstvo pripomína, že Slovenská akreditačná agentúra je nezávislou verejnoprávnou inštitúciou, ktorá bude priamo rozhodovať o žiadostiach vysokých škôl a monitorovať ich kvalitu, ministerka nebude do jej rozhodnutí zasahovať.

Minulý rok hovoril o potrebe zrušiť najnekvalitnejšie vysoké školy aj premiér Peter Pellegrini. „Začali sme diskusiu o tom, či nezačať vážne hovoriť o zlúčení niektorých univerzít tak, aby sa z troch priemerných stala jedna špičková,“ povedal Pellegrini po rokovaní s rektormi vysokých škôl na Slovensku v máji minulého roku.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali