Moskva 1. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Bielkoviny sú stavebným materiálom pre bunky nášho organizmu a pre jeho správne fungovanie sú dôležité rovnako ako tuky a sacharidy. Keď ste zástancom správneho stravovania a veľa športujete, máme pre vás tipy na šaláty s vysokým obsahom bielkovín. Odborníci na výživu ďalej uviedli, prečo sú bielkoviny tak dôležité
Počas trávenia sa bielkoviny štiepia na aminokyseliny, ktorých prebytočné množstvo sa potom premieňa na tuky. Čo je to isté, ako aj prebytok tučných jedál. Akýkoľvek prebytok zvyšuje riziko srdcových chorôb, ciev, obličiek, očí alebo mozgu.
Odborníčka na výživu Maria Nečajevová uvádza, že je dôležité pamätať na to, že konzumácia väčšieho množstva bielkovín, než je 1,5-2 g na 1 kg telesnej hmotnosti, je spojená s rizikom pre vaše zdravie. Vaša strava by navyše mala obsahovať nielen živočíšne, ale aj rastlinné bielkoviny.
Rovnováha proteínov v tele je dôležitá pre rast a obnovu buniek. Pri dodržiavaní rovnováhy bielkovín, tukov a sacharidov dochádza k zrýchleniu metabolizmu, bez toho aby došlo k strate svalovej hmoty.
Hodinu pred tréningom sa odporúča konzumovať hlavné jedlo, ktoré okrem prílohy obsahuje 2-3 porcie bielkovín alebo 60 až 90 g hydinového mäsa alebo rýb. Keď je reč o červenom mäse, odborníci odporúčajú jeho konzumáciu najviac 500 g týždenne.
Prvým šalátom, bohatým na bielkoviny je Šalát s kuracím mäsom a pečenou zeleninou
Čo budete potrebovať:
Polovica kuracieho prsíčka
Polovica baklažánu
1 mrkva
Jogurt
1 čajová lyžička ľanových semienok
Oregano
Tymián
Olivový olej
Sezamový olej
Korenie a soľ podľa chuti
Ako na to?
Kuracie prsíčka sú na druhom mieste čo do obsahu bielkovín hneď za syrom. V 100 gramoch produktu je obsiahnutých 29 až 30 g bielkovín. V tomto šaláte sa ideálne spája mäso, zelenina a voňavé bylinky. Na začiatku nakrájajte zeleninu, pridajte korenie, zľahka polejte olejom a pečte pri teplote 180 stupňov počas 45 minút. Kuracie prsičká opečte na panvičke. Potom rozdeľte na kúsky, pridajte zapečenú zeleninu a semienka.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Šalát s hovädzím mäsom a fazuľa
Čo budete potrebovať:
300 g vareného hovädzieho mäsa
1 plechovku konzervovaných červených fazúľ
1 veľkú červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
1 červenou cibuľu
Hrsť vlašských orechov
Vňate
1-2 lyžice citrónovej šťavy
Olivový olej
Soľ a korenie podľa želania
Keď už máte dosť šalátov s kuracím mäsom, tak tento variant je pre vás. V 100 gramoch hovädzieho mäsa je obsiahnutých 21 g bielkovín. V 100 gramoch fazule od 20 do 23 g. Vlašské orechy obsahujú 15 až 21 gramov bielkovín.
Ako na prípravu:
Nakrájajte hovädzie mäso, cibuľu a cesnak, opražte orechy a nadrobno ich nakrájajte. Zamiešajte všetky ingrediencie a pridajte korenie a olej. Potom nechce šalát tridsať minút postáť.
ReklamaPozrite si tento príspevok na Instagrame
Teplý šalát s krevetami a syrom
Čo budete potrebovať:
1 avokádo
1 hruška
1 čajová lyžička medu
350 g kreviet
50 g rukoly
Syr s modrou plesňou
Citrónová šťava, olivový olej a červená paprika podľa chuti
Ako na prípravu:
Tento šalát je pre skutočných labužníkov. 100 gramov kreviet obsahuje 14 gramov bielkovín, syr zase obsahuje okolo 18 gramov. Na začiatku zmažte hrušku 30 sekúnd z každej strany a polejte ju medom. Je potrebné, aby bola hruška opečená vnútri, ale chrumkavá zvonku. Potom na rovnakej panvičke osmažte krevety asi 1,5 minúty z každej strany. Do veľkej misky dajte rukolu a nakrájané avokádo, hrušku, krevety a syr a všetko dochuťte citrónovou šťavou, olejom a korením.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Šalát s tuniakom a kuskusom
Čo budete potrebovať:
100 g kuskusu
1 konzerva tuniaka
Paradajky
Uhorka
2 vajcia
1 červená cibuľa
2 lyžice olivového oleja
1,5 čajovej lyžičky octu
Soľ, korenie na vňate podľa chuti
Spôsob prípravy:
Na úvod pripravte kuskus – zalejte ho vodou a nechajte pod pokrievkou desať minút. Ku kuskusu pridajte paradajky, tuniaka, cibuľu, uhorku. Navrch položte uvarené vajcia alebo ich môžete nakrájať a zamiešať do šalátu.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame