Vyšetrovanie zhromaždilo dôkazy na obvinenie Huntera Bidena z viacerých trestných činov

Vyšetrovanie zhromaždilo dôkazy na obvinenie Huntera Bidena z viacerých trestných činov

Bratislava 7. októbra 2022 (HSP/Foto:Facebook,TASR/AP-Alex Brandon)

 

Priznal, že peniaze, ktoré dostal od ukrajinskej spoločnosti Burisma, minul na alkohol a drogy

Hunter Biden
Na snímke Hunter Biden

Denník Washington Post sa v rozsiahlom článku zaoberá pochybnými daňovými machináciami syna prezidenta USA Huntera Bidena medzi iným aj na Ukrajine.  To najaktuálnejšie z rôznych zdrojov, venujúcich sa tomuto prípadu vám prinášame:

Reklama

Federálni agenti, ktorí vyšetrujú Huntera Bidena, zhromaždili dostatok dôkazov na to, aby prezidentovho syna obvinili z daňových trestných činov a krivej prísahy v súvislosti s nákupom zbraní, informoval denník Washington Post.

Zdroje novín oboznámené so situáciou uviedli, že napriek dôkazom, ktoré vyšetrovanie zhromaždilo, rozhodnutie o vznesení obvinenia voči Bidenovi mladšiemu prijme federálny prokurátor štátu Delaware. Noviny uvádzajú, že prokurátora štátu Delaware Davida Weissa vymenoval do funkcie bývalý prezident USA Donald Trump, ktorý vyšetrovanie Huntera Bidena označil za jednu z hlavných tém svojej volebnej kampane v roku 2020. Syn súčasného amerického prezidenta Hunter Biden sa predtým priznal, že peniaze, ktoré dostal od ukrajinskej spoločnosti Burisma, minul na alkohol a drogy.

Reklama

Vyšetrovanie Huntera Bidena sa začalo ešte v roku 2018 a stalo sa ústrednou témou vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa počas jeho neúspešného úsilia o znovuzvolenie v roku 2020. Spočiatku sa vyšetrovanie sústredilo na financie Huntera Bidena súvisiace so zahraničnými obchodnými väzbami a poradenskou činnosťou. Podľa ľudí oboznámených so situáciou, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, sa vyšetrovatelia viacerých agentúr zamerali na to, či nahlásil všetky svoje príjmy a či v roku 2018 klamal v dokumentoch o nákupe zbrane. Agenti pred niekoľkými mesiacmi dospeli k záveru, že proti mladšiemu Bidenovi zostavili solídny trestný prípad.

Daňové vyšetrovanie sa primárne zameriavalo na to, či Hunter Biden priznal príjmy súvisiace s jeho rôznymi obchodnými podnikmi vrátane zahraničných. Časť vyšetrovania týkajúca sa dokladov o zbrani pochádza z roku 2018, teda z obdobia, v ktorom Hunter Biden podľa vlastných slov fajčil crack. V októbri toho roku si Biden kúpil ručnú zbraň, pričom vyplnil federálny formulár, v ktorom údajne odpovedal „nie” na otázku, či je „nezákonným užívateľom alebo závislým od marihuany alebo akéhokoľvek depresívneho, stimulačného, omamného prostriedku alebo akejkoľvek inej kontrolovanej látky”.

O tom, či vznesú obvinenia v prípadoch, keď sú podľa prokurátorov dôkazy dostatočne silné na to, aby viedli k pravdepodobnému odsúdeniu na súde, však v konečnom dôsledku rozhodujú prokurátori ministerstva spravodlivosti, nie agenti. Vzhľadom na intenzívny politický záujem o trestné vyšetrovanie týkajúce sa syna úradujúceho prezidenta dal generálny prokurátor Merrick Garland jasne najavo, že na prípad dohliada prokurátor v Delaware David C. Weiss, ktorého Trump nominoval koncom roka 2017. Garland prisľúbil, že v prípade Huntera Bidena nedôjde k žiadnemu politickému ani inému nevhodnému zasahovaniu, a nepodnikol žiadne kroky, aby Weissa dotlačil k rozhodnutiu, uviedli ľudia oboznámení so záležitosťou. Nie je neobvyklé, že vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti trvá roky. Politika ministerstva spravodlivosti si vyžaduje, aby akékoľvek trestné obvinenie v daňovej oblasti schválil daňový odbor ministerstva.

Hovorkyňa Weissa sa odmietla vyjadriť, rovnako ako hovorcovia ministerstva spravodlivosti, FBI a daňovej správy  – IRS, dvoch hlavných vyšetrovacích orgánov. Na otázku o prípade Chris Clark, právnik Huntera Bidena, obvinil vyšetrovateľov z úniku informácií. „Únik informácií o vyšetrovaní veľkej poroty, ako je toto, je federálny trestný čin,” uviedol Clark v písomnom vyhlásení. „Každý agent, ktorého uvádzate ako zdroj vo svojom článku, sa zjavne dopustil takéhoto trestného činu. Očakávame, že ministerstvo spravodlivosti bude dôsledne vyšetrovať a stíhať takýchto agentov. Veríme, že prokurátori v tomto prípade svedomito a dôkladne zvažujú nielen dôkazy poskytnuté agentmi, ale aj všetkých ostatných svedkov, vrátane svedkov obhajoby. To je úlohou prokurátorov. Nemali by byť pod tlakom, uponáhľaní ani kritizovaní za to, že si robia svoju prácu.”

Aj denník Wall Street Journal informoval o rozširujúcom sa daňovom vyšetrovaní Huntera Bidena. Vyšetrovatelia chceli vedieť, či pri obchodných transakciách na Ukrajine, v Číne, Kazachstane a ďalších krajinách neporušil daňové alebo iné zákony vrátane tých, ktoré upravujú lobistické aktivity v mene zahraničných vlád. Podľa publikácie dostával Hunter Biden v rokoch 2014 až 2019 za pôsobenie v predstavenstve spoločnosti Burisma 50 000 dolárov mesačne, ktoré boli poukázané na účet spoločnosti Rosemont Seneca Bohai LLC. Väčšinu svojich aktivít v tejto funkcii vykonával v rokoch, keď bol jeho otec Joe Biden viceprezidentom.

Reklama

Pripomeňme si, že FBI získala Bidenov laptop s e-mailami, ktoré odhaľujú jeho zahraničné kontakty vrátane kontaktov na Ukrajine a v Číne. Bývalá hlava štátu USA Donald Trump obviňuje Joea Bidena z korupcie. Je presvedčený, že Biden mladší „predával” prístup k svojmu otcovi, čím mu zarobil milióny dolárov.

Donald Trump
Na snímke Donald Trump

Akékoľvek rozhodnutie o vznesení obvinenia týkajúce sa Bidenovho prípadu je obzvlášť citlivé, pretože Trump a jeho spojenci urobili z obvinení Huntera Bidena z korupcie v jeho obchodných transakciách kľúčovú líniu útoku proti demokratom, a to pred prezidentskými voľbami v roku 2020 aj po nich. Na vrchole volebnej kampane Trumpovi spojenci odhalili, že majiteľ obchodu s počítačmi v Delaware odovzdal FBI notebook, ktorý zrejme patril Hunterovi Bidenovi. Trump ako aj ďalší zainteresovaní tvrdili, že údaje v notebooku svedčia o neetických a možných nezákonných obchodných transakciách; Joe Biden a jeho podporovatelia odsúdili tieto snahy ako ohováranie.

V marci denník The Washington Post informoval, že dvaja experti na počítačovú bezpečnosť preskúmali tisíce e-mailov údajne z počítača Huntera Bidena a na základe kryptografických podpisov spoločnosti Google a ďalších technologických spoločností zistili, že ide o autentickú komunikáciu. Bidenovo vyšetrovanie prebiehalo v posledných mesiacoch relatívne bez pozornosti verejnosti v porovnaní s oveľa väčším a verejnejším vyšetrovaním ministerstva spravodlivosti a FBI, či Trump správne zaobchádzal s utajovanými materiálmi v Mar-a-Lago ako aj samostatného federálneho vyšetrovania jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb v roku 2020. Trump a jeho spojenci ostro kritizovali federálne orgány činné v trestnom konaní v súvislosti s oboma týmito prípadmi.

Otázky týkajúce sa zahraničných podnikateľských aktivít mladšieho Bidena už dlho sprevádzajú politický život jeho otca. Trump a jeho spojenci z GOP (Republikánskej strany) uvádzajú ako etický konflikt záujmov najmä prácu Huntera Bidena pre ukrajinskú plynárenskú spoločnosť v čase, keď bol jeho otec viceprezidentom, ako aj jeho obchodné aktivity súvisiace s Čínou. V telefonáte z júla 2019 Trump vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyšetril Joea aj Huntera Bidenovcov – čo bolo súčasťou nátlakovej kampane, ktorá viedla k prvému z dvoch Trumpových procesov impeachmentu v Kongrese. V decembri 2020 sa federálni agenti snažili mladšieho Bidena vypočuť, čo viedlo k tomu, že verejne priznal, že je vyšetrovaný. „Túto záležitosť beriem veľmi vážne, ale som presvedčený, že profesionálne a objektívne preskúmanie týchto záležitostí preukáže, že som svoje záležitosti riešil zákonne a primerane, a to aj s využitím profesionálnych daňových poradcov,” uviedol vtedy vo vyhlásení Hunter Biden.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali