Vstup tretieho operátora na slovenský trh predznamenal mnohé zmeny. Na Slovensku sú v súčasnosti štyria mobilní operátori

Vstup tretieho operátora na slovenský trh predznamenal mnohé zmeny. Na Slovensku sú v súčasnosti štyria mobilní operátori

Bratislava 11. februára 2017 AKTUALIZOVANÉ III. (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Spoločnosť O2 (niekdajšia Telefónica Slovakia) vstúpila na slovenský telekomunikačný trh pred desiatimi rokmi. Počas svojej histórie zmenila od základov zaužívané pravidlá mobilného telefonovania, ktoré na trhu do jej príchodu prevládali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Po desiatich rokoch pôsobenia má O2 na Slovensku takmer 1,9 milióna zákazníkov. Prelomovým obdobím bol september 2008, keď O2 predstavilo novú ponuku pod názvom O2 Fér, čo znamenalo zmenu pravidiel mobilného telefonovania na Slovensku. Férový prístup k zákazníkovi sa stáva hlavným princípom pôsobenia operátora na slovenskom trhu. O2 zrušilo nezmyselné poplatky, malé písmenká v reklame ako jednoznačný záväzok transparentnej komunikácie a zrušilo aj viazanosť pre všetkých rezidentných zákazníkov. Spoločnosť zároveň ako prvá priniesla dáta na predplatenej karte.

Reklama

Tretí mobilný operátor začal postupne zapínať svoju vlastnú 3G sieť, ktorá aktuálne pokrýva takmer 70 % populácie. Sústredil sa aj na budovanie LTE siete. 4G sieť je už dostupná pre 70 % populácie SR. V druhej fáze, ktorá odštartovala koncom septembra 2016, sa za necelé 4 mesiace podarilo zvýšiť dostupnosť vlastnej 4G LTE siete z 25 % populácie SR na 70-% pokrytie.

Stopercentným vlastníkom spoločnosti O2 Slovakia, s.r.o., je spoločnosť O2 Czech Republic, a. s. Väčšinovým vlastníkom O2 Czech Republic je finančná skupina PPF.

Reklama

 

Na Slovensku sú v súčasnosti štyria mobilní operátori

Mobilné telefónne a dátové služby na Slovensku poskytujú štyri spoločnosti, a to O2 Slovakia, s.r.o., Orange Slovensko, a.s., Slovak Telekom, a.s., a SWAN Mobile, a.s.

Ako uviedol pre TASR Roman Vavro, hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), často sa stretávajú s otázkami verejnosti, koľko je vlastne na Slovensku mobilných operátorov. Ako uvádzajú, zmiatli ich reklamy v médiách na FunFón, JURO, Tesco mobile a 4ka.

Poskytovatelia mobilných elektronických komunikačných služieb, laikmi nazývaní „telekomunikační, resp. mobilní operátori“, v reklamách označujú niektoré ponuky marketingovými názvami, ktoré navodzujú dojem, že ide o ďalšieho operátora, resp. mobilného operátora. V informáciách o službe je zároveň uvedené, kto z vyššie spomínanej štvorice poskytovateľov služieb je poskytovateľom služby. Informácia je obvykle uvedená v tvare „Poskytovateľom služby je …“ (obchodné meno niektorej z vyššie uvedených spoločností) alebo „Poskytovateľom služby … (názov služby) je …“ (obchodné meno niektorej z vyššie uvedených spoločností).

Reklama

RÚ spoločnostiam O2 Slovakia, s.r.o., Orange Slovensko, a.s., Slovak Telekom, a.s., a SWAN Mobile, a.s., pridelil frekvencie. Tieto spoločnosti majú vybudované siete, prostredníctvom ktorých poskytujú mobilné služby a sú registrované ako poskytovatelia služieb (t.j. podľa zákona ako podniky). Označujú sa aj skratkou MNO (mobile network operator), t.j. mobilní sieťoví operátori.

O2 Slovakia, s.r.o., a SWAN Mobile, a.s., okrem vlastných sietí využívajú tam, kde nemajú pokrytie, v rámci národného roamingu sieť inej spoločnosti. Okrem toho vo svete existujú aj MVNO (mobile virtual network operator), t.j. virtuálni operátori alebo operátori virtuálnej mobilnej siete. MVNO nevlastní mobilnú sieť, ale uzatvára dohodu s MNO, získa prístup k sieťovým službám za veľkoobchodné ceny, a potom nastaví maloobchodné ceny. MVNO majú svoj vlastný zákaznícky servis, billing, marketing… Najčastejšie sa uplatňuje model, kde obchodný partner pôsobí ako predajca služieb MNO a spolu s nejakou pridanou hodnotou služby predáva pod vlastným menom. V takomto prípade zákonom stanovené povinnosti kladené na poskytovateľa služby plní MNO. Tento model sa uplatňuje aj v Slovenskej republike.

 

SWAN Mobile plánuje do mobilnej siete investovať 300 miliónov eur

Spoločnosť SWAN Mobile, a. s., získala v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1800 MHz. V súčasnosti prevádzkuje a naďalej buduje plnohodnotnú mobilnú 4G sieť. Služby začala ponúkať v lete 2014.

Reklama

V októbri 2015 predstavila koncept Moja 4ka, postavený na jednoduchej službe s jednotnou cenou za minútu volania, SMS a 1 MB dát. Jej služby využíva už 300.000 zákazníkov. Celkovo plánuje SWAN Mobile do projektu mobilného operátora 4ka investovať 300 miliónov eur.

Štvrtý mobilný operátor intenzívne pracuje na skvalitňovaní svojich služieb a zároveň aj na rozširovaní pokrytia. Aktuálne sa môže pochváliť, že vlastnou mobilnou sieťou pokrýva už viac ako 66 % obyvateľstva Slovenska. Operátor pravidelne ohlasuje ďalšie mestá a lokality s úplným pokrytím 4 G sieťou.

Plné pokrytie signálom 4G siete 4ky majú v súčasnosti k dispozícii obyvatelia bezmála 200 miest a obcí po celom Slovensku.

 

Orange intenzívne pokračuje v rozširovaní mobilnej a dátovej siete

Orange je vedúcou telekomunikačnou spoločnosťou a najväčším mobilným operátorom na Slovensku. K 30.9.2016 evidoval 2,888 milióna zákazníkov mobilných služieb a 193.000 zákazníkov pevného internetu a digitálnej televízie.

Mobilné služby poskytuje prostredníctvom 2G siete, ktorá pokrýva 99,8 % populácie a prostredníctvom 3G siete s maximálnou rýchlosťou 42 Mbit/s a 4G siete s rýchlosťou do 220 Mbit/ss kombinovaným pokrytím pre viac ako 95 % populácie Slovenska.

Ako prvý telekomunikačný operátor na Slovensku spustil najmodernejšiu pevnú sieť novej generácie na báze FTTH (Fiber To The Home – optika do bytu), ktorá pokrýva takmer 345.000 domácností v 19 mestách. Pevný internet poskytuje taktiež prostredníctvom technológie DSL, ktorá je dostupná na väčšine územia Slovenska. Spoločnosť Orange Slovensko je držiteľom certifikátu environmentálneho manažérstva podľa normy ISO 14001:2004, ako aj certifikátu informačnej bezpečnosti podľa normy ISO 27001:2005 so zameraním na služby elektronického obchodu a mobilnej dátovej komunikácie.

Orange v súčasnosti už zďaleka nie je iba mobilný operátor pre telefonovanie a SMS. Do portfólia jeho služieb pribudol mobilný aj pevný internet aj televízia či služby pre rodičov, seniorov, domácnosti, rodiny, ako aj diabetikov či cestovanie. Dnes je mobilné telefonovanie v rámci funkcií, ktoré zákazníci na svojich smartfónoch využívajú, na 6. mieste.

Majiteľom 100 % akcií spoločnosti Orange Slovensko je skupina Orange.

Reklama

 

Slovak Telekom ako prvý v SR ponúkol digitálnu televíziu na pevnej sieti

 

Skupina Slovak Telekom patrí k najvýznamnejším hráčom na slovenskom telekomunikačnom trhu. Poskytuje komplexné telekomunikačné služby vrátane pevnej siete, pripojenie na internet, digitálnu televíziu, dátové služby, predaj koncových zariadení a call centrá mobilnej komunikácie, IT služby, aplikácie a infraštruktúrne riešenia, internetový obsah a bezpečnostné služby.

Prostredníctvom obchodnej značky Telekom (v minulosti T-Com a -T-Mobile) prevádzkuje národné a medzinárodné hlasové a dátové služby a je najväčším poskytovateľom širokopásmového pevného tzv. Magio internetu na Slovensku.

Reklama

Ako prvý operátor na Slovensku ponúkol digitálnu televíziu na pevnej sieti (metalickej a optickej), ako aj prostredníctvom satelitnej technológie DVB-S2. Zároveň prevádzkuje aj jednu z najväčších sietí novej generácie (NGN) umožňujúcu využívanie hlasových a dátových služieb na jednej spoločnej IP platforme.

Slovak Telekom vlastní certifikát systému manažérstva kvality podľa EN ISO 9001:2008, certifikát systému manažérstva bezpečnosti informácií ISO/IEC 27001:2005 a certifikát systému manažérstva životného prostredia podľa EN ISO 14001:2004.

V mobilnej oblasti Slovak Telekom výrazne investuje do expanzie 4G siete a k 30.9.2016 pokrýval touto sieťou 85,1 % populácie. K uvedenému dátumu využívalo služby mobilnej siete Telekom 2,226 milióna zákazníkov.

Spoločnosť je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali