Von der Leyenová predstavila svoj pracovný tím a portfóliá pre eurokomisárov

Von der Leyenová predstavila svoj pracovný tím a portfóliá pre eurokomisárov

Brusel 10. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Jean-Francois Badias)

 

Nadchádzajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavila v utorok podobu svojho pracovného tímu. V novej štruktúre exekutívy EÚ sú traja výkonní podpredsedovia a päť podpredsedov vrátane slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča

Na snímke Ursula von der Leyenová

Von der Leyenová uviedla, že vytvorila vyvážený tím, nielen z hľadiska rodového zastúpenia, ale aj rozdelenia funkcií medzi východ a západ, novšie a staršie členské štáty EÚ a veku.

Reklama

“Komisia sa sústredí na najdôležitejšie otázky a dodá odpovede,” uviedla o svojom tíme. Spresnila, že nová eurokomisia bude stavať na prioritách a ambíciách, ktoré boli stanovené v politických usmerneniach, a tomuto cieľu bude prispôsobená jej štruktúra.

“V stredobode našich snáh sa nachádza potreba riešiť zmeny v klíme, technológiách a demografii, ktoré menia naše spoločnosti a spôsob života. Existujúce veľmoci sa vydávajú novými cestami každá osve. Objavujú sa však aj veľmoci nové, ktoré postupne upevňujú svoje postavenie. To v mnohých komunitách po celej Európe vzbudzuje pocit neistoty a úzkosti,” uviedla von der Leyenová. “EÚ musí byť na čele prechodu smerom k zdravej planéte a novému digitálnemu svetu. Na to však musí zbližovať ľudí a pretvoriť naše jedinečné sociálne trhové hospodárstvo tak, aby vyhovovalo dnešným novým ambíciám,” predstavila svoje vízie.

Reklama

Von der Leyenová chce, aby jej tím vypracoval európsky spôsob dosahovania cieľov – rozhodne konal v oblasti boja proti zmene klímy, budoval partnerstvo so Spojenými štátmi, zadefinoval vzťahy s čoraz asertívnejšou Čínou a bol spoľahlivým susedom, napríklad pre Afriku. Želá si, aby jej “vyvážená, činorodá a moderná Komisia” pevne stála za hodnotami a celosvetovo uznávanými štandardmi EÚ.

Podľa slov von der Leyenovej bude mať nové kolégium komisárov osem podpredsedov vrátane vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Podpredsedovia budú riadiť úsilie EK v najdôležitejších oblastiach, akými sú napríklad tzv. európsky ekologický dohovor, pripravenosť EÚ na digitálny vek, prospešnosť hospodárstva pre obyvateľov, ochrana európskeho spôsobu života, posilňovanie postavenia EÚ vo svete a nový impulz pre európsku demokraciu. Samotní komisári budú riadiť expertízu, ktorú poskytujú generálne riaditeľstvá EK.

Traja výkonní podpredsedovia budú mať dvojitú funkciu. Zastávať budú funkciu podpredsedov zodpovedných za jednu z troch kľúčových oblastí programu, ako aj funkciu komisárov.

Výkonný podpredseda Frans Timmermans (Holandsko) bude koordinovať prácu na európskom ekologickom dohovore a bude riadiť politiku v oblasti zmeny klímy.

Výkonná podpredsedníčka Margrethe Vestagerová (Dánsko) bude koordinovať program v oblasti iniciatívy “Európa pripravená na digitálny vek” a (tak ako aj doteraz) bude komisárkou zodpovednou za hospodársku súťaž.

Reklama

Výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis (Lotyšsko) bude koordinovať prácu v oblasti hospodárstva, ktoré “pracuje v prospech ľudí”, a bude zastávať funkciu komisára pre finančné služby.

Ďalšími piatimi podpredsedami budú Josep Borrell (Španielsko) – vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, zodpovedný za oblasť “Silnejšia Európa vo svete”, Věra Jourová (Česko) zodpovedná za oblasť “Hodnoty a transparentnosť”, Margaritis Schinas (Grécko) zodpovedný za oblasť “Ochrana nášho európskeho spôsobu života”, Maroš Šefčovič (Slovensko) zodpovedný za “Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie” a Dubravka Šuicová (Chorvátsko) zodpovedná za tému “Demokracia a demografia”. Šuicová v mene EK povedie práce na konferencii o budúcnosti Európy.

Ďalšími dezignovanými komisármi sú (podľa abecedného poradia krajín):
Didier Reynders (Belgicko) – súdnictvo vrátane problematiky právneho štátu
Marija Gabrielová (Bulharsko) – portfólio “Inovácie a mládež”
Stella Kyriakidisová (Cyprus) – portfólio “Zdravie”
Kadri Simsonová (Estónsko) – portfólio “Energetika”
Jutta Urpilainenová (Fínsko) – portfólio “Medzinárodné partnerstvá”
Sylvie Goulardová (Francúzsko) – vnútorný trh, zodpovedná aj za nové Generálne riaditeľstvo pre obranný priemysel a vesmír
Phil Hogan (Írsko) – portfólio “Obchod”
Virginijus Sinkevičius (Litva) – portfólio “Životné prostredie a oceány”
Nicolas Schmit (Luxembursko) – portfólio “Pracovné miesta”
Helena Dalliová (Malta) – portfólio “Rovnosť”
László Trócsányi (Maďarsko) – portfólio “Susedská politika a rozširovanie”
Janusz Wojciechowski (Poľsko) – portfólio “Poľnohospodárstvo”
Elisa Ferreirová (Portugalsko) – portfólio “Kohézia a reformy”
Johannes Hahn (Rakúsko) – rozpočet a administratíva
Rovana Plumbová (Rumunsko) – portfólio “Doprava”
Janez Lenarčič (Slovinsko) – portfólio “Krízový manažment”
Ylva Johanssonová (Švédsko) – portfólio “Vnútorné záležitosti”
Paolo Gentiloni (Taliansko) – portfólio “Hospodárstvo”

Von der Leyenová zdôraznila, že jej kabinet musí mať blízko k ľuďom, a preto všetci členovia kolégia už v prvej polovici svojho mandátu navštívia každý členský štát EÚ vrátane odľahlejších regiónov, v ktorých žijú a pracujú občania Únie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali