Komunálne voľby sa skončili

Komunálne voľby sa skončili

Bratislava 15. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Volebné miestnosti budú otvorené do 20.00 hodiny

Na Slovensku sa dnes o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov budú občania voliť do 20.00 h. Po zatvorení volebných miestností začnú komisie sčítavať hlasy a Štatistický úrad (ŠÚ) SR začne zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky. Objavovať sa budú na dvoch webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk.

Reklama

 

20: 16:  Predseda vlády SR Robert Fico kvôli pracovným povinnostiam odvolil až o 19.30 hod. v priestoroch ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici.

Reklama

20:15: Volebné komisie počítajú hlasy. Prvé priebežné a neoficiálne výsledky by sa mohli objaviť približne o 21.30 hodine.

20:00:  Takmer všetky volebné miestnosti na Slovensku sa po komunálnych voľbách o 20.00 h zatvorili. Výnimkou je košický Luník IX, kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie. O 45 minút sa predĺži hlasovanie v obci Svinia v Prešovskom okrese. V obidvoch prípadoch zatvorili volebné miestnosti, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov. Hlasovanie sa predlžuje o 15 minút aj na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave pre výpadok prúdu.

Na snímke volebná miestnosť v obci Kvakovce

19:52:  Polícia prijala trestné oznámenie týkajúce sa údajného ovplyvňovania voličov v meste Vranov nad Topľou.

19:48: Slovným napadnutím členov komisie a fyzickým útokom na jedného z členov policajného zboru skončilo vyčíňanie muža, ktorý sa podvečer v Prievidzi v Materskej škole na Športovej ulici dožadoval svojho práva voliť. “Muž, ktorý bol zjavne pod vplyvom alkoholu, chcel využiť svoje volebné právo, aj keď nebol zapísaný v zozname voličov. Malo by ísť o obyvateľa Prievidze, ale s trvalým pobytom v Nemecku,” povedal pre TASR Roman Veselý z tamojšej okrskovej komisie. 

19:32: Hlasovanie v rámci dnešných komunálnych volieb sa predĺži aj v obci Svinia v Prešovskom kraji. Volebnú miestnosť tu zatvorili na 20 minút, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov.

Reklama

19:15: V Ružinove ukončia dnešné komunálne voľby o 15 minút neskôr. Dôvodom je výpadok prúdu, ku ktorému došlo na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici po 18.00 h.

18:30: Prvé priebežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb by sa na webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk. mohli objaviť hodinu a pol po uzatvorení volebných miestností. Podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej to však bude závisieť aj od práce jednotlivých volebných komisií a kvality odovzdaných zápisníc.

“O ôsmej, keď sa zatvoria volebné miestnosti, hneď ako bude prvá miestna zápisnica skontrolovaná a vložená do systému, tak sa na dvoch webových stránkach budú prezentovať výsledky,” priblížila Benkovičová. Na webových stránkach budú zverejnené výsledky hlasovania v mestách a obciach. Aktualizovať sa budú každých 10 minút.

18:17:  Podozrenie na kupovanie hlasov polícia prešetruje v Žarnovici. TASR to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Volebná korupcia v Kremnici sa podľa jej slov napokon nepotvrdila.

Na snímke Róm si preberá obálku a hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti počas Volieb do orgánov samosprávy obcí 2014 na sídlisku Luník IX v Košiciach

18:00:  Volebné moratórium v rámci komunálnych volieb sa skončí zatvorením volebných miestností o 20.00 h. Výnimkou bude košické sídlisko Lunik IX., kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie.

Reklama

17:48: Priebeh komunálnych volieb je v okresoch Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník a Bardejov pokojný. 

17:30: V obci Kvakovce, ležiacej v susedstve vodnej nádrže Domaša, došlo v týchto dňoch k rapídnemu nárastu počtu oprávnených voličov. Postarala sa o to početná skupina majiteľov chát, ležiacich v katastri obce Kvakovce, keď si spomínané rekreačné zariadenia zvolili za miesto svojho trvalého pobytu. V dnešných komunálnych voľbách chcú podporiť svojho favorita na post nového kvakovského starostu. Z úst miestnych obyvateľov zaznievajú v tejto súvislosti slová ako podvod či manipulácia. Obvodná volebná komisia dnes situáciu preverovala priamo na mieste. Podľa jej vyjadrení je zapojenie “novousadlíkov” do volieb v súlade so zákonom.

Na snímke členka okrskovej volebnej komisie odovzdáva hlasovacie lístky a obálku

17:15:  Ani tri hodiny pred zatvorením 80 volebných miestností v Banskej Bystrici sa kandidáti na poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) nevzdávajú a mobilizujú voličov do poslednej chvíle, napríklad cez sms. Mestská volebná komisia (MsVK) v Banskej Bystrici len pred malou chvíľou zaevidovala podnet od členky okrskovej volebnej komisie, ktorá upozornila na rozposielanie esemesiek od istého kandidáta na poslanca do MsZ. Ako pre TASR reagoval predseda MsVK Pavel Žitňan, odporučili jej, aby sa s podnetom obrátila na políciu, keďže je podozrenie, že tým dochádza k mareniu volieb.

17:01: Policajtom sa podarilo odhaliť ďalší prípad volebnej korupcie. Tento raz sa kupovanie hlasov vyskytlo v Kremnici. Médiám to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

16:56: Prípad kupovania hlasov vo Zvolene, o ktorom sa dnes dopoludnia zmienil policajný viceprezident Ľubomír Ábel, sa mal udiať pred volebným okrskom č. 5, ktorý sídli na tamojšom mestskom úrade. Okrskovej komisii to nahlásil občan, ktorý si všimol nezvyklý počet pravdepodobne bezdomovcov pred volebnou miestnosťou.

16:47: V Trsticiach v okrese Galanta, vo volebnom okrsku číslo jeden je evidovaných viac ako tisíc oprávnených voličov. Do 16.00 h svoje volebné právo využila viac ako tretina občanov. Povedal to pre TASR predseda volebnej komisie János Cserko. Konštatoval, že voľby sú pokojné, očakáva, že v skorých večerných hodinách bude väčší nával voličov. „Obyvatelia obce si môžu vybrať na post starostu z dvoch kandidátov, do obecného zastupiteľstva sa prihlásilo 24 záujemcov, z toho môže byť zvolených 11 ľudí,“ uviedol Cserko. V rámci územného obvodu Obvodnej volebnej komisie v Galantskom okrese je vytvorených 83 volebných okrskov.

16:35: S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných komunálnych volieb, sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej ľudia túto možnosť vo veľkej miere využívajú.

Na snímke voliči stoja v rade vo volebnej miestnosti počas Volieb do orgánov samosprávy obcí v obci Jarovnice

16:31: Na priebeh komunálnych volieb v Prešovskom kraji dohliadajú aj policajti, vidieť ich najmä v obciach s početnou rómskou komunitou. Dnes už zaznamenali dve trestné oznámenia týkajúce sa volieb.

16:20: Jeden z kandidátov na post poslanca mesta Prievidza za druhý volebný obvod, 64-ročný Jaroslav Daniš náhle zomrel. Ako pre TASR uviedol predseda Mestskej volebnej komisie (MsVK) Štefan Škríp, o jeho úmrtí dnes komisiu informoval splnomocnenec strany DOST, ktorá Daniša nominovala. 

16:07: Komunálne voľby v Kremnici prebiehajú pokojne, mestská volebná komisia (MsVK) nezaznamenala žiadne narušenie ich priebehu. V súvislosti s voľbami však zaregistrovala dva podnety. Ako informoval predseda komisie Anton Vaský, jeden sa týkal podozrenia z kupovania hlasov a druhý porušenia volebného moratória. “Ani jeden, ani druhý nie sme povolaní riešiť,” podotkol s tým, že o oboch bola informovaná polícia.

Reklama

16:00:  Iba poslancov obecného zastupiteľstva si dnes volia obyvatelia obce Buzitka v okrese Lučenec. Ministerstvo vnútra rozhodlo o odložení volieb starostu po tom, ako dostalo uznesenie Ústavného súdu (ÚS), ktorý musí najskôr preskúmať registráciu  kandidátov. TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová.

15:50: Partiu chlapov v maličkej liptovskej obci Ižipovce na čele s doterajším starostom Milanom Frankom zamestnali dnes výkopové práce na odvodňovacom kanáli k novostavbám rodinných domov namiesto komunálnych volieb. Tie sa totiž neuskutočnili, lebo sa nenašiel ani jediný kandidát na starostu či poslanca päťčlenného miestneho zastupiteľstva.

Na snímke seniori z Centra sociálnych služieb na Komenského ulici v Poprade

15:31: Krátko po 14. hodine dnes odvolila kandidátka na primátora mesta Nitra za stranu Sieť Dominika Tekeliová. K volebnej urne pristúpila v Základnej škole Škultétyho, ktorú pred časom navštevovala ako žiačka. 

15:18: Polícii sa podarilo odhaliť a zdokumentovať kupovanie hlasov počas dnešných komunálnych volieb vo Zvolene. Médiám to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. “Bolo možné hneď vzniesť obvinenie,” dodala Chmelová. Má ísť o prípad, o ktorom sa zmienil policajný viceprezident Ľubomír Ábel dnes ráno. Podrobnosti k prípadu však vtedy nemohol zverejniť.

15:10: Záujem o večerné sčítanie hlasov v Pezinku prejavili aj občianski aktivisti z Pezinka, ktorí chcú byť prítomní pri odpečatení volebných urien.

Reklama

15:00: Aj dôchodcom z Centra sociálnych služieb – Zariadenie pre seniorov na Komenského ulici v Poprade záleží na ich budúcnosti i budúcnosti ich potomkov. Práve preto sa v týchto komunálnych voľbách rozhodli odovzdať svoj hlas kandidátom, ktorí podľa nich, budú mesto spravovať najlepšie. Ich zdravotný stav im však nedovoľuje voliť v príslušnej volebnej miestnosti, dnes tak za nimi prišla volebná urna.

14:46: V troch obciach žiarskeho volebného obvodu – Lovči, Slaskej a Prenčove sú dnešné komunálne voľby bez súboja. Zaregistrovali tam totiž rovnaký počet kandidátov na poslancov, ako je miest v obecnom zastupiteľstve, a po jednom kandidátovi na starostu.

Dievčatko vykúka spoza hlasovacej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Trenčíne

14:22: Do volebnej miestnosti v budove Základnej školy na Hradnej ulici v Liptovskom Hrádku si už dnes dopoludnia našlo cestu pomerne dosť voličov, hoci úradujúci primátor Branislav Tréger je už v druhých komunálnych voľbách po sebe jediným kandidátom na túto funkciu.

14:10: Značný záujem voličov o komunálne voľby zaznamenali od rána v rómskej osade v Trebišove, kde je volebná miestnosť v budove základnej školy. “Museli sme poprosiť mestskú políciu, aby voličov púšťala do budovy postupne, stáli tam veľké rady,” povedala pre TASR podpredsedníčka volebnej komisie v okrsku číslo tri Jaroslava Topoľančinová. 

14:02: Nad priebehom komunálnych volieb v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) o to požiadala miestna volebná komisia. Ešte pred voľbami sa totiž v meste vyskytlo viacero problémov s pripravenosťou volebných komisií. Okrem toho ÚVK aj dnes riešila podnet, ktorý sa týkal priebehu volieb v tomto meste.

Reklama

14:00: Na Základnej umeleckej škole Jána Cikkera v Banskej Bystrici dnes dopoludnia odvolil už aj riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko, ktorý kandiduje na post banskobystrického primátora ako nezávislý s politickou podporou strán Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Do volebnej miestnosti prišiel s manželkou a zdravotne postihnutou dcérou.

13:46: Rekordérom v počte kandidátov na starostu obce v okrese Nové Mesto nad Váhom sú Čachtice. O starostovské kreslo sa tu uchádza 12 kandidátov. Podľa úradujúcej starostky Anny Ištokovej, ktorá bola starostkou päť volebných období a zo zdravotných dôvodov nekandiduje, je 12 kandidátov priveľa.

13:32: Tri spoločné debaty kandidátov na post primátora Trnavy, dve televízne a jedna verejná, pomohli voličom zorientovať sa a vybrať si svojho favorita. Povedal to kandidát na post primátora Trnavy Bystrík Stanko (Smer-SD) dnes po tom, ako bol odovzdať svoj voličský hlas vo volebnej miestnosti na ZŠ na Bottovej ulici v Trnave.

13:14: Napriek tomu, že majú starostu obce istého aj na ďalšie štyri roky, na dnešných komunálnych voľbách sa obyvatelia Železnej Breznice v okrese Zvolen zúčastňujú v hojnom počte. Podľa predsedníčky tamojšej okrskovej komisie Anny Nemcovej dopoludnia už prišla do volebnej miestnosti, zriadenej v tamojšom kultúrnom dome, asi pätina zo 460 oprávnených voličov.

13:08: Komunálne voľby sú v mestách a obciach na Spiši zatiaľ bezproblémové. Jednotlivé obvodné volebné komisie (ObVK) nezaznamenali žiadne podnety, či narušenia priebehu volieb. „Zatiaľ je všetko v poriadku, tešíme sa už na ten moment, keď budú známe výsledky. Verím, že tu nebudeme tak dlho ako pred štyrmi rokmi,“ konštatoval zapisovateľ ObVK v Poprade Ladislav Maličký.

13:00: Mestská volebná komisia (MsVK) v Košiciach doteraz prerokovala štyri podnety a vydala jedno usmernenie. TASR to potvrdil jej zapisovateľ Stanislav Takáč.

12:55: Predvolebná kampaň bola náročná. Konštatoval to dnes kandidát na primátora Trnavy Ján Žitňanský (koalícia KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS, Nova, SZ, s podporou Mosta-Híd a OKS), keď odovzdal svoj voličský hlas. Do volebnej miestnosti na ZŠ na Námestí Učeného tovarišstva v Trnave prišiel predpoludním spolu so svojou manželkou. 

Reklama

12:48: Komunálne voľby na košickom rómskom sídlisku Lunik IX dnes predpoludním prerušili na 38 minút. “Jedna volička vo volebnej miestnosti opisovala na hlasovací lístok z lístočka s menami kandidátov, čo dostala vonku,” uviedla pre TASR predsedníčka Miestnej volebnej komisie Alena Straková. Na lístočku sa nachádzali konkrétne mená kandidátov s poradovými číslami na primátora Košíc, starostu Lunika IX, aj poslanca do mestského zastupiteľstva.

12:44: Význam volieb do orgánov samospráv je väčší alebo minimálne rovnaký ako parlamentných volieb. Po vykonaní volebného aktu vo volebnom okrsku 29 na ZŠ Hodžova v Trenčíne to dnes povedal úradujúci trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 101-ročná Mária Korecová, švagriná kardinála Korca, dostáva hlasovacie lístky od členky volebnmej komisie

12:27: Svoje volebné právo dnes dopoludnia využila aj druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 101-ročná Mária Korecová. Švagriná kardinála Korca volila v druhom volebnom obvode v Starom meste. “Chcem, aby bola Nitra pekná, aby tu ľudia šťastne žili a boli k sebe slušní a dobrí. Na mne už nezáleží, no obyvateľom Nitry by som dopriala, aby mali dobrý život. Ja som taký mala a je to na mne vidieť,” zdôvodnila svoju účasť na voľbách.

12:10: Po jedenástej hodine prišiel spolu s rodinou odvoliť do Základnej školy na Jelačičovej ulici v bratislavskom Ružinove kandidát na primátora hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Samotný volebný akt bol pre neho špecifický, pretože prebiehal v triede, do ktorej chodil ako prvák. “To bola moja 1. B a dnes, po 44 rokoch, v tej istej triede sme volili primátora. Je to pre mňa také zavŕšenie určitého oblúku môjho bratislavského osudu,” povedal novinárom.

12:01: Na políciu v Nitre sa obrátil občan, ktorý nahlásil, že v Novom Tekove v Levickom okrese otvorili volebnú miestnosť ešte pred siedmou hodinou. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. “Máme takýto podnet. Volebná miestnosť mala byť otvorená o desať minút skôr. Ešte pred oficiálnym začiatkom volieb údajne stihol odvoliť jeden občan. Prípadom sa budeme ďalej zaoberať,” uviedla Čuháková.

11:55:   Z kandidátov na starostu, ktorí majú rovnaké priezvisko, si dnes vyberajú svojho zástupcu obyvatelia Ľutova v Bánovskom okrese. Oslovení voliči, ktorí prišli na tamojší obecný úrad, to za kuriozitu nepovažujú. 

11:45: Komunálne voľby na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX, ktorý je mestskou časťou Košíc, dnes vzbudzujú veľký záujem voličov. Pred volebnou miestnosťou v miestnej materskej škole sa tvoria už od rána zástupy čakajúcich občanov.

Reklama

11:35: O post starostu sa dnes vo viacerých obciach vranovského regiónu uchádzajú výlučne ženské kandidátky. V niektorých prípadoch ide pritom o jasné favoritky na víťazstvo. Do predvolebného boja totiž vstúpili osamotene bez akéhokoľvek mužského či ženského protikandidáta.

11:29:  Voľby v severnej časti Nitrianskeho kraja zatiaľ prebiehajú pokojne a bez incidentov. Podľa väčšiny členov oslovených obvodných i okrskových volebných komisií ľudia chodia k urnám priebežne. “U nás je momentálne všetko v poriadku. Priebeh volieb je hladký, doteraz ho nenarušil žiadny incident. Nezaznamenali sme ani žiadne podania od občanov,” uviedla zapisovateľka Mestskej volebnej komisie v Leviciach Elena Kušteková.

11:22: V okrese Galanta sa konajú voľby podľa zákona, obvodná volebná komisia nezaznamenala žiadne nedostatky. Potvrdila to TASR predsedníčka komisie Erika Slobodová. V meste Galanta sa primátorom chce stať šesť záujemcov.

11:17: Kandidát koalície Sieť, SDKÚ–DS, NOVA, SaS, Most–Híd, OKS na primátora Žiliny, 41-ročný mediálny manažér Martin Barčík, prišiel dnes odovzdať hlas v komunálnych voľbách na žilinskom sídlisku Vlčince s manželkou a dcérou.

11:09: Najmladší kandidát na primátora Trenčína a bývalý viceprimátor Tomáš Vaňo (nezávislý) odvolil dnes vo volebnej miestnosti v kultúrnom dome v mestskej časti Záblatie spolu s manželkou krátko po 10.00 h. Slovne vyzdvihol potrebu účasti v komunálnych voľbách a ocenil korektnú volebnú kampaň v Trenčíne. 

11:02: Približne o deviatej hodine pristúpil k volebnej urne v nitrianskom druhom volebnom obvode Staré mesto, v okrsku č. 16 v ZŠ kniežaťa Pribinu súčasný primátor Nitry Jozef Dvonč. V novom volebnom období kandiduje na post primátora ako nominant koalície Smer–SD, KDH a SNS.

10:55: Volebný hlas dnes odovzdal vo svojom rodnom Poprade aj prezident SR Andrej Kiska. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a syna. 

Reklama

10:30: Pár minút po desiatej hodine uskutočnil vo volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ulici v bratislavskom Starom Meste svoj volebný akt Milan Kňažko, ktorý kandiduje na bratislavského primátora. Pred novinárov predstúpil pokojný a vyrovnaný.

Volička v kroji vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky

10:22: Komunálne voľby vo zvolenskom obvode, ktorý zahŕňa okresy Zvolen, Detva a Krupina, sa konajú zatiaľ bez problémov. O 7.00 h sa otvorili dvere v 168 okrskoch. Najviac, až 40, ich je vo Zvolene.

10:15: Dve hodiny po otvorení volebných miestností prišiel odovzdať svoj hlas nezávislý kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka. Na radnicu, kde volil, došiel na bicykli, ktorý k nemu ako symbol alternatívy neodmysliteľne patrí a neodložil ho ani počas predvolebnej kampane.

10:08: Vo volebnom obvode Žiar nad Hronom sa začali voľby bez problémov. Ako potvrdila predsedníčka Obvodnej volebnej komisie Marianna Ciglanová, všetky volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h. “Zaznamenali sme zvýšený záujem o pozorovateľov z radov obyvateľov pri sčítavaní hlasov,” podotkla Ciglanová s tým, že je to špecifikom komunálnych volieb. “Doteraz sme sa s tým nestretli,” dodala.

10:00: Polícia aj počas dnešného dňa dostala podnet, ktorý upozorňuje na údajné kupovanie hlasov. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel s tým, že podrobnosti k prípadu nemôže zverejniť. “Protikorupčná jednotka v danom regióne je vonku a dokumentuje takýto prípad,” uviedol dnes pre médiá.

09:55: Kandidát na košického primátora Rudolf Bauer, ktorý má podporu 11 stredopravých strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Sieť a Most-Híd), dúfa, že volebná účasť v Košiciach bude vyššia ako pred štyrmi rokmi. Povedal to novinárom po odvolení vo volebnom okrsku č. 31 v Základnej škole Kežmarská v Košiciach. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky.

09:47: V obci Kamenné miestna volebná komisia zaregistrovala pre dnešné voľby až osem kandidátov na post starostu, čo je napríklad viac ako v prípade okresného mesta Vranov nad Topľou. O primátorskú stoličku tam aktuálne súperia šiesti kandidáti.

Reklama

09:30:  Už tradične bol medzi prvými voličmi vo volebnom okrsku 3 v mestskej časti Košice – Barca súčasný košický primátor a kandidát na túto funkciu Richard Raši (Smer-SD). Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky Márie a dcéry Romany. 

Na snímke budova volebnej miestnosti

09:12:  Voľby sa v hlavnom meste začali pokojne. Za prvé dve hodiny nemusela mestská volebná komisia v Bratislave riešiť žiadne problémy. “Miestne volebné komisie nám nehlásili žiadne problémy ani nič podobné, všetky miestnosti otvorili o siedmej,” potvrdil TASR predseda mestskej volebnej komisie Patrick Lutter.

09:05: V liptovskom regióne sa dnes konajú komunálne voľby v troch mestách a 77 obciach s výnimkou Ižipoviec. V maličkej obci s 92 obyvateľmi sa opakuje situácia spred štyroch rokov, keď nikto neprejavil záujem o post starostu ani poslanca obecného zastupiteľstva.

08:20: Vo voľbách bude mať právo voliť len minimum slovenských väzňov, keďže toto právo budú mať len obvinení, ktorých miesto trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby patrí do volebného okrsku, na území ktorého je obvinený vo výkone väzby.

08:09: Na Orave si dnes volia zástupcov do miestnych samospráv vo všetkých 59 obciach a štyroch mestách. Kým v 12 obciach majú len jediného kandidáta na starostu, v najmenšej oravskej obci Osádka so 135 obyvateľmi si voliči môžu vybrať až spomedzi štyroch kandidátov.

Volič vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014

08:05: Presne o 7.00 h si svojich zástupcov v miestnej samospráve začali voliť aj obyvatelia bratislavskej Karlovej Vsi. Podľa informácií zapisovateľa miestnej volebnej komisie Rastislava Velčeka boli všetky volebné miestnosti v mestskej časti otvorené načas a voľby sa začali bez problémov.

08:00: Obyvatelia Malej Lodiny mohli odovzdať hlas svojim favoritom v komunálnych voľbách už o piatej hodine ráno. V ďalších šiestich obciach na Slovensku sa volebné miestnosti otvorili o šiestej hodine. Informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

Reklama

07:55:  Vajnory patria medzi malé bratislavské časti, majú niečo vyše 5000 obyvateľov. Občania môžu voliť v štyroch okrskových volebných miestnostiach v štátnej a cirkevnej základnej škole. Všetky boli pripravené a načas otvorené. Prvým voličom bol riaditeľ Vajnorského ochotníckeho divadla Igor Roy.

07:47: Medzi prvými voličmi na Slovensku v dnešných komunálnych voľbách boli muži. K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, prišli už krátko po 6.00 h pre následné pracovné povinnosti.

Prvým voličom na Slovensku bol Jaroslav Fuska, krátko po ňom prišiel vodoinštalatér Jozef Hanko.

07:30:  Úderom siedmej hodiny sa dnes otvorili volebné miestnosti vo všetkých 399 volebných okrskoch stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu. TASR o tom informovali zapisovatelia obvodných volebných komisií (ObVK) v Trenčíne, Novom Meste nad Váhom a Považskej Bystrici.

 

Reklama

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volí 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Vytvorených je 5989 volebných okrskov. Na voľby dohliadajú volebné komisie rôznych stupňov, najvyššie stojí Ústredná volebná komisia. Pre voličov je zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami môžu volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28.000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256.000. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.

Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.

Predtým, než voliči odovzdajú hlas preferovaným kandidátom na poslancov, mali by si pozorne prečítať hlasovací lístok. Je na ňom totiž uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžu vo svojom obvode voliť. V prípade starostu či primátora vyberajú len jedného kandidáta.

Občania hlasujú tak, že kandidátov krúžkujú. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali