Voľby v USA: Twitter počas kampane zablokoval kontá napojené na Rusko. Russia Today považuje svoju reklamu v USA za obvyklú obchodnú prax

Voľby v USA: Twitter počas kampane zablokoval kontá napojené na Rusko. Russia Today považuje svoju reklamu v USA za obvyklú obchodnú prax

Washington 29. septembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matt Rourke)

 

Mikroblogovacia sociálna sieť Twitter v noci nadnes oznámila, že v súvislosti s podozrením zo zasahovania do prezidentských volieb v USA svojho času zablokovala približne 200 twitterových účtov, ktoré mohli byť napojené na Rusko.

Ilustračné foto

Spoločnosť Twitter tiež priznala, že spravodajská televízia Russia Today jej zaplatila 274.000 dolárov za reklamu na twitterových stránkach. Cieľovou skupinou inzerátov boli podľa Twitteru americkí používatelia internetu.

Reklama

Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie spoločnosti Twitter zverejnené v noci nadnes po schôdzke jej predstaviteľov so zástupcami Kongresu.

Vo vyhlásení Twitteru sa uvádza, že výbory na kontrolu tajných služieb v Senáte a Snemovni reprezentantov dostali od Twitteru reklamné inzeráty zverejnené na troch twitterových kontách: @RT_com, @RT_America a @ActualidadRT, ktoré boli zacielené na americký trh v roku 2016. Bolo to 1800 tweetov, ktoré boli “zjavne alebo potenciálne zamerané na americký trh”, pričom šlo najmä o aktuálne spravodajstvo.

Reklama

Twitter tiež tvrdí, že v čase prezidentských volieb v USA aktívne odstraňoval tweety, ktoré mohli byť posudzované ako zasahovanie do volebného procesu.

 

 

Ako informovala agentúra Reuters, predstavitelia spoločnosti Twitter v noci nadnes vypovedali za zavretými dverami pred členmi výborov amerického Kongresu na kontrolu tajných služieb. Podobnému vypočúvaniu v Kongrese sa tento mesiac podrobili aj zástupcovia spoločnosti Facebook.

Kongresmani po vypočúvaní pred novinármi uviedli, že vysvetlenia zo strany Twitteru ich neuspokojili, pretože boli len čiastkové a prišli neskoro.

Reklama

Demokratický senátor Mark Warner po vypočúvaní uviedol, že predstavitelia Twitteru nezodpovedali mnohé otázky ohľadom využívania tejto komunikačnej platformy Ruskom. Poznamenal tiež, že Twitter je stále subjektom “manipulácie zo zahraničia”.

Dodal, že vystúpenie zástupcov spoločnosti Twitter preukázalo “obrovské nepochopenie zo strany tímu Twitter, o aký vážny problém ide”. Poukázal aj na to, že Twitter preveroval len účty 450 používateľov, ktoré už predtým Facebook identifikoval ako napojených na Rusko a ako objednávateľov reklamných inzerátov. Uviedol, že prístupom Twitteru k takému závažnému problému je hlboko sklamaný.

Spoločnosť Twitter sa však vo svojom neskôr zverejnenom vyhlásení bránila pred kritikou: napríklad aj tým, že poukázala na fakt, že – na rozdiel do Facebooku – svojim používateľov umožňuje otvárať si účty anonymne alebo pod pseudonymom.

Sociálna sieť Facebook dlho odmietala podozrenie, že poslúžila ako nástroj na šírenie propagandy s cieľom pomôcť republikánskemu kandidátov Donaldovi Trumpovi vyhral prezidentské voľby v USA. Začiatkom septembra však Facebook informoval, že identifikoval na sieti 5200 reklamných inzerátov financovaných z Ruska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tieto tvrdenia uviedol, že ruské vedenie s tým nemá nič spoločné. Svoje údajné vzťahy s Ruskom odmieta aj americký prezident Donald Trump.

Reklama

 

Russia Today považuje svoju reklamu v USA za obvyklú obchodnú prax

Šéfredaktorka spravodajskej televíznej stanice Russia Today (RT) Margarita Simoňjanová považuje nákup reklamného priestoru týmto médiom na mikroblogovacej sieti Twitter za štandardnú obchodnú prax, ktorá však bola falošne prezentovaná ako ruské zasahovanie do záležitostí USA.

Podľa agentúry RIA Novosti Simoňjanová takto reagovala na vyhlásenie spoločnosti Twitter, ktorého predstavitelia v noci nadnes počas vypočúvania pred členmi amerického Kongresu uviedli, že RT si v roku 2016 na Twitteri zaplatila reklamu za viac ako 274.000 dolárov.

Predstavitelia Twitteru v Kongrese súčasne informovali, že na základe podozrenia z napojenia na Rusko v súvislosti s možným zasahovaním do predvolebnej kampane v USA bolo zablokovaných 200 twitterových účtov.

Simoňjanová uviedla, že reklamné spoty mala RT zaplatené aj na letiskách a vo vysielaní iných televíznych i rozhlasových staníc. “Naše reklamné spory vysielala aj CNN,” uviedla a ironicky dodala, že v RT im “nenapadlo, že v rozvinutej demokracii sa obyčajná reklama na masovokomunikačný prostriedok môže zmeniť na škodlivú a podozrivú aktivitu”.
Upozornila, že podobné reklamné kampane ako RT majú v ruskom segmente Twitteru aj americké médiá. “Bolo by zaujímavé zistiť, koľko za to platia, na koho sa (ich kampaň) zameriava a aký je cieľ,” vyhlásila šéfredaktorka RT.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali