Vojnové štvanie môže priviesť k zapojeniu Európy do vojny

Vojnové štvanie môže priviesť k zapojeniu Európy do vojny

Varšava 26. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Ako uvádza britský denník The Guardian v článku Patricka Wintoura Poľsko podporilo právo Ukrajiny zasiahnuť ruské územie. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval Európu, aby dlhodobo zabezpečila prezbrojovanie, ktoré je podľa neho nevyhnutné na porazenie ruských ambícií. Podporil právo Ukrajiny zasiahnuť ruské územie. Obvinil západné krajiny z nerozhodnosti

Radek Sikorski
Na snímke Radoslaw Sikorski

Radoslaw Sikorski sa vyslovil za čo najhlbšiu účasť Spojeného kráľovstva v obranných štruktúrach EÚ. Vyzval tiež, aby sa otázka sankcií EÚ riešila jednoduchou väčšinou namiesto jednomyseľného schválenia, a vyslovil sa za vytvorenie 5-tisícovej mechanizovanej brigády EÚ. Okrem toho uviedol, že Poľsko podporí celoeurópske riešenie, ktoré by motivovalo ukrajinských utečencov, aby sa čo najskôr vrátili domov.

Reklama

Sikorski, ktorý študoval na Oxfordskej univerzite s Davidom Cameronom, pricestoval do Londýna na bilaterálne stretnutie s britským ministrom zahraničných vecí. Sikorski zohral kľúčovú úlohu pri návrate Poľska do európskej zahraničnej politiky po tom, ako voľby v októbri minulého roka ukončili osem rokov vlády pravicovej nacionalistickej strany Právo a spravodlivosť a viedli k vytvoreniu novej koaličnej vlády.

Práve sa vrátil zo stretnutia v Berlíne so svojimi francúzskymi a nemeckými kolegami z takzvaného Weimarského trojuholníka – zoskupenia, ktoré mnohí považujú za nové politické centrum EÚ.

Reklama

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (uprostred) hostí stretnutie Weimarského trojuholníka s Radoslawom Sikorským (vpravo) a francúzskym ministrom zahraničných vecí Stéphanom Séjournom v nemeckom Weimare.

Napriek tomu, že podľa Sikorského ide väčšinou o skromné Pyrrhove víťazstvá Ruska, weimarská skupina podporila komplexný program na vyplnenie obrovských medzier v obranných kapacitách EÚ, ktoré vznikli po skončení studenej vojny.

Poľsko vynakladá 4 % svojho HDP na obranu a Sikorski sa domnieva, že ostatné krajiny ho musia dobehnúť. Podľa neho si to vyžaduje zmenu vojenskej orientácie a dodal, že „v období mierových dividend a expedičných vojen sme sa zamerali na drahé a špičkové zbraňové platformy. Až teraz si nanovo uvedomujeme, že v skutočnosti potrebujeme len milióny nábojov. A potrebujeme aj veľké zásoby nízko technologických zbraní,“ dodal Sikorski.

Uviedol taktiež, že „Po skončení studenej vojny sme nechali všetky tieto výrobné zariadenia zatvoriť. Na to, aby sme presvedčili spoločnosti, aby nezatvárali výrobu, sú potrebné peniaze. A my sme jednoducho neplatili. Čiastočne za to mohlo mierové obdobie. S odstupom času sa to však javí ako chyba. Je zrejmé, že Európa zaostáva a obranná, technologická a priemyselná základňa EÚ trpí rokmi nedostatočného financovania.“

Sikorski priznal, že európske vojenské spoločnosti stále neveria v systémový charakter prezbrojenia. Podľa neho Vladimír Putin vynakladá na obranu 40 % HDP a nakoniec kvôli takému plytvaniu rozpočtu armádou krajinu zruinuje. Ruský vojensko-priemyselný komplex však zamestnáva 3,5 milióna ľudí. „Na druhej strane Európa nielenže odzbrojila – jej obranný sektor prešiel deindustrializáciou,“ povedal Sikorski.

Reklama

CNN však v článku cituje Richarda Connollyho, odborníka na ruskú ekonomiku z Kráľovského inštitútu pre obranné a bezpečnostné štúdie, vojenské výdavky Ruska v roku 2023 výrazne prekročia 100 miliárd USD. Podľa neho pred vojnou Rusko zvyčajne vynakladalo na obranu približne 3 – 4 % svojho ročného hrubého domáceho produktu, ale teraz to môže byť 8 – 10 %. Ako vidno ide o značný rozdiel oproti tvrdeniu Sikorského. Nie je to však prvá lož, z ktorej bol tento poľský vojnový jastrab usvedčený.

Ako uvádza americký politológ Gordon Hahn v knihe Ukrajina za hranou: „Na samite NATO v Bukurešti v apríli 2008 transatlantickí spojenci vyhlásili, že Gruzínsko aj Ukrajina sa v budúcnosti stanú členmi NATO, ak splnia všetky potrebné požiadavky.  Zo samitu vzišiel malý škandál, keďže sa objavili správy, že Putin, ktorý sa zúčastnil na časti samitu, údajne povedal prezidentovi Bushovi: „Chápete, George, že Ukrajina nie je ani štátom. Čo je Ukrajina? Časť jej územia je východná Európa, ale významnú časť dostala od nás ako dar.“ Údajné Putinove vyhlásenia boli následne odvysielané po celom svete ako dôkaz ruskej agresivity a expanzionizmu. S najväčšou pravdepodobnosťou však Putin tieto slová nikdy nepovedal a toto tvrdenie bolo propagandistickou operáciou, ktorú uskutočnil vtedajší poľský minister zahraničných vecí a bývalý námestník poľského ministra obrany Radoslaw (Radek) Sikorski. Pravdepodobne bol „zdrojom novín Kommersant v delegácii jednej z krajín NATO“.  Ani Bush, ani žiadny iný účastník stretnutia neuviedol, že by Putin tieto výroky vyslovil. Navyše aj v októbri 2014 bol ten istý Sikorski prichytený pri tom, ako si vymýšľa výroky, ktoré údajne Putin povedal tiež o Ukrajine. V článku v Politico bol Sikorski citovaný, ako tvrdí, že na stretnutí s poľským prezidentom Donaldom Tuskom Putin navrhol, aby si Poľsko a Rusko medzi sebou rozdelili Ukrajinu. Je príznačné, že vo svojom nepravdivom vyhlásení z roku 2014 Sikorski opakuje svoje tvrdenie o Putinových slovách adresovaných Bushovi v roku 2008.  Onedlho údajný Putinov partner, bývalý poľský premiér Donald Tusk, poprel, že by k takejto výmene názorov s Putinom vôbec došlo, a Sikorski bol svojou stranou prinútený svoje slová na verejnej tlačovej konferencii odvolať. Mesiace predtým bol Sikorski hlavným kandidátom na post generálneho tajomníka NATO; jeho faux pas túto kandidatúru zmarilo.“

K otázke zbrojenia v Európe Sikorski dodal: „Firmy mi hovoria: Tu čítame v novinách o obrovskom dopyte po výzbroji, ale nedostávame žiadne dlhodobé kontrakty. A žiaľ aj bez kontraktov na desaťročie my musíme plniť svoje záväzky voči akcionárom. Nemôžeme získať investície. Takže ich musíme presvedčiť, že sa to neobmedzí na jednu zákazku, že ide o zásadnú zmenu v oblasti bezpečnosti a že prezbrojenie bude dlhodobé.“

Pokiaľ ide o sankcie, Sikorski uviedol, že na stretnutí vo weimarskom formáte sa rozhodlo o posilnení koordinačnej úlohy EÚ. „V otázke sankcií sa musíme vzdať zásady jednomyseľnosti. Niektoré z nich boli odložené, pretože niektoré členské štáty boli proti nim. Okrem toho by sa porušenie sankcií zo strany členov bloku malo považovať za trestný čin a mala by ho vyšetrovať európska prokuratúra,“ povedal Sikorski.

Sikorski už roky študuje ruské metódy a varoval, že Putin sa snaží získať priazeň európskej a americkej pravice presadzovaním tradicionalizmu. „Nech sa to zdá akokoľvek absurdné, predvádza sa ako akýsi vodca svetového konzervativizmu. Do čerta, veď máme pred sebou plukovníka KGB! Myslím si, že Rusi si asi pred 15 rokmi urobili nejaký prieskum, alebo si možno len všimli, že v určitých témach – či už ide o postoj k homosexualite, alebo o otázky pohlavia a identity – by sa medzi naše krajiny dal vraziť klin. V týchto otázkach je napríklad stredná Európa 10 až 15 rokov pozadu za západnou Európou,“ povedal Sikorski.

Reklama

Podľa neho by sa Weimarský trojuholník rozšíril na štvoricu, ak by nedošlo k brexitu. Poľsko je zástancom „čo najhlbšieho zapojenia Spojeného kráľovstva do bezpečnostných a obranných štruktúr EÚ,“ dodal Sikorski.

Vo vzťahu k Británii uviedol: „Ste ostrov, ale európsky ostrov. Možno máte vzťahy aj niekde bokom, ale pre nás ste stále ženatí – s nami. Bezpečnostná spolupráca medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom sa musí zintenzívniť a musí dostať systematickejší základ.“

„Ľahko si viem predstaviť Spojené kráľovstvo ako stáleho hosťa v Rade pre zahraničné veci. Celkom určite. Iná otázka je, či to Británia bude chcieť,“ dodal Sikorski.

O myšlienke plnohodnotnej medzinárodnej zmluvy o obrane povedal: „Britská vláda sa musí rozhodnúť, čo chcete. Myslím si, že iniciatíva by mala vyjsť od vás, a môžete sa spoľahnúť na to, že Poľsko je otvorené týmto myšlienkam.“ Neskôr medzi možné oblasti spolupráce zaradil systémový dialóg o rozvoji euroatlantických vojenských spôsobilostí, silách rýchlej reakcie, odolnosti, hybridnej kybernetike a boji proti dezinformáciám, ako aj spoluprácu v oblasti európskeho obranného priemyslu.

V súvislosti s osudom ukrajinských utečencov pred mobilizáciou Sikorski povedal: „Ukrajina nám musí povedať, čo od nás chce a čo by sme mali urobiť s jej občanmi. V čo však rozhodne neverím, je právo týchto utečencov na sociálne zabezpečenie. Aj tí, ktorí bojujú na fronte, majú svoje práva.“ Poznamenal však, že akékoľvek obmedzenie dávok musí byť všeobecné, inak sa títo utečenci začnú naháňať za dávkami po celej Európe.

Európa sa podľa neho musí naučiť hrať eskalačnú hru, aby Putin musel hádať, aké sú jej zámery. Na otázku, či má Ukrajina právo zasiahnuť vojenské ciele na ruskom území, odpovedal: „Rusi zasahujú ukrajinskú elektrickú sieť, obilné terminály, zásobníky plynu a civilnú infraštruktúru. Ruské operácie sa vedú z veliteľstva v Rostove na Done. Okrem vzdania sa použitia jadrových zbraní sa Rusko veľmi neobmedzuje.“

Sikorski dodal: „Neustále vyhlásenia o tom, kam presne siahajú naše červené čiary, umožňujú Moskve prispôsobovať svoje nepriateľské akcie našim neustále sa meniacim sebaobmedzeniam.“

K ruským hrozbám použitia jadrových zbraní je však skeptický: „Američania povedali Rusom: ak odpálite jadrové zbrane, aj keď nikoho nezabijú, zasiahneme všetky vaše ciele na Ukrajine konvenčnými zbraňami, všetky ich zničíme.“ „Myslím si, že je to skutočná hrozba. Okrem toho, Rusko už varovali Číňania a Indovia. A to nie je žart, pretože ak sa poruší aj toto tabu po zákaze zmeny hraníc silou, Čína vie, že Japonsko a Kórea získajú jadrové zbrane, a to si zrejme neželá,“ uzavrel Sikorski.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová reagovala na Sikorského slová o hrozbe USA, že zasiahnu pozície ruských ozbrojených síl. Uviedla, že poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski by sa mal namiesto komentovania ukrajinského konfliktu radšej podeliť o informácie o úlohe Washingtonu pri výbuchoch plynovodov Nord Stream.

Po sérii výbuchov, ktoré v septembri 2022 zničili plynovod Nord Stream pod Baltským morom, Sikorski, ktorý projekt prepojenia Nemecka a Ruska dlhodobo kritizoval, zverejnil na Twitteri záhadný odkaz s fotografiou následkov a slovami: „Ďakujem, USA.“ Vyvolalo to horúčkovité špekulácie o tom, či má nejakú vedomosť o tom, kto je za to zodpovedný, a viedlo to hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí k otázke, či sa to rovná oficiálnemu vyhláseniu, kým napokon tweet vymazal. Na otázku „Čo tým presne myslel?“ v článku The New Statesman  s úškrnom odpovedal: „No, bolo to myslené ako vtip a nie každý to pochopil“, očividne pobavený svojím vtípkom. Napriek tomu poukázal na správy, ktoré sa medzičasom dostali na verejnosť na základe úniku informácií z amerických tajných služieb začiatkom tohto roka, podľa ktorých bol Washington „varovaný“ pred plánom vyhodiť do vzduchu plynovody Nord Stream tri mesiace predtým, ako k incidentu došlo. „Takže možno sme predsa len mali byť Spojeným štátom za niečo vďační,“ povedal zlomyseľne. „Pretože zničenie Nord Streamu, pokiaľ ide o mňa, bola veľmi dobrá vec.“

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:47

Manažovanie porastov drevín rastúcich mimo lesa na poľnohospodárskej pôde sa upraví. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Účinnosť by novela mala nadobudnúť 1. januára 2025.

13:46

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že médiám z krajín EÚ poskytne 9,5 milióna eur na výrobu a šírenie informácií v digitálnej forme a na inovatívne zvukové správy pre zaistenie cezhraničného spravodajstva o EÚ.

13:46

Cena plynu s dodaním v júli sa v minulom týždni pomerne výrazne zvýšila o 6,7 %, keď sa megawatthodina (MWh) zemného plynu na holandskej burze TTF predávala za 35,36 eura. Cena elektriny na pražskej burze PXE stagnovala v piatok (14. 6.) na úrovni 97,450 eura/MWh, keď sa v predchádzajúcom týždni predávala za 97,380 eura/MWh.

13:37

V lete si môžu študenti na Slovensku zarobiť v priemere päť až šesť eur na hodinu. V zahraničí je to takmer trojnásobok. Pri ponukách práce je pre brigádnikov stále najdôležitejšia mzda. V pondelok o tom informoval pracovný portál Kariéra.sk.

13:36

Palestínska samospráva by sa mohla v nadchádzajúcich mesiacoch rozpadnúť, uviedol v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide. Dôvodom je údajne nedostatok finančných prostriedkov, pokračujúce násilie a skutočnosť, že pol milióna Palestínčanov nesmie pracovať v Izraeli.

13:35

Experiment umožňujúci fajčiarom marihuany v Holandsku legálne si zapáliť sa v pondelok rozšíril do ôsmich ďalších miest, informovala agentúra AFP.
Doplnila, že v zahraničí panuje názor, že marihuana je v Holandsku legálna, pretože v niektorých svetoznámych coffee shops si ju možno kúpiť, čo priťahuje množstvo užívateľov z cudziny. 

13:24

Vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o potrebe uviesť jadrové zbrane Aliancie do stavu bojovej pripravenosti je ďalšou eskaláciou napätia, uviedol v pondelok na brífingu v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

To, čo Stoltenberg povedal, “zjavne nezapadá do kontextu” vyhlásenia prijatého v nedeľu po konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, kde sa píše o neprípustnosti takejto rétoriky. Preto podľa Peskova v prípade Stoltenbergovho výroku nejde o nič iné ako “o ďalšiu eskaláciu napätia”.

13:22

Polícia už začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní. Informoval o tom v pondelok v Banskej Bystrici minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD), ktorý v máji podal v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Zároveň potvrdil, že sa začalo s intenzívnym spracúvaním kalamity, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu lykožrúta, ako aj s budovaním vodozádržných opatrení na ochranu obyvateľov Čierneho Balogu.

Richard Takáč
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
13:21

Poľnohospodári už môžu požiadať o bezúročnú pôžičku od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB) za nevyplatené podpory.

Pôžička je určená pre poľnohospodárov, ktorým Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nestihne spracovať a vyplatiť priame podpory za rok 2023 do konca júna tohto roka a súčasne títo oprávnení poľnohospodári nemôžu čerpať obdobný preklenovací úver poskytnutý na rovnaký účel, aký je predmetom tejto pomoci. Informovala Adriána Páchniková, špecialistka pre komunikáciu a PR zo SZRB. Lehota na predkladanie žiadostí je do 23. júna.

13:18

Ministerstvo dopravy (MD) SR pripravuje vyhlášku o regulácii cien nájmu bytov vo verejnom sektore. Cieľom návrhu je nastaviť nový spôsob určenia maximálnej výšky regulovaného nájomného bytov vo verejnom sektore, ktorá pokryje reálne náklady na prevádzku nájomného bývania. Vyplýva to z návrhu vyhlášky MD, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Návrh vyhlášky sa vzťahuje na byty vo vlastníctve štátu, vyšších územných celkov a obcí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali