Vodca krajnej pravice Itamar Ben-Gvir prevezme kľúčovú úlohu v oblasti izraelskej bezpečnosti

Vodca krajnej pravice Itamar Ben-Gvir prevezme kľúčovú úlohu v oblasti izraelskej bezpečnosti

Tel Aviv 26. novembra 2022 (HSP/Foto:Twitter, TASR/AP-Sebastian Scheiner, Pool)

 

Líder krajnej pravice Itamar Ben-Gvir sa má stať novým izraelským ministrom národnej bezpečnosti po tom, ako jeho strana Židovská sila dosiahla dohodu so zoskupením Likud dezignovaného premiéra Benjamina Netanjahua, informuje Financial Times

Itamar Ben-Gvir
Na snímke izraelský vodca krajnej pravice Itamar Ben-Gvir

Na základe tejto dohody získa Ben-Gvir, ultranacionalista, ktorý bol v minulosti odsúdený za podnecovanie k rasizmu, miesto v budúcom vládnom kabinete a zároveň bude zodpovedný za políciu.

Reklama

“Dnes večer sme urobili dôležitý krok k vytvoreniu plne pravicovej vlády,” uviedol Ben-Gvir vo vyhlásení v piatok ráno a vyzval ostatné pravicové strany, aby “čo najskôr” vytvorili novú vládu.

Likud, Židovská sila a tri ďalšie pravicové a ultraortodoxné skupiny sú od rozhodujúceho víťazstva v parlamentných voľbách tento mesiac uzavreté v koaličných rokovaniach.

Reklama

Nečakane jasný výsledok otvoril cestu k vytvoreniu najpravicovejšej vlády v histórii Izraela. Napriek relatívnej ideologickej súdržnosti sa však koaličné rokovania medzi stranami preťahujú kvôli konkurenčným požiadavkám na ministerské posty.

Všetkých päť skupín musí dosiahnuť dohodu, aby sa nová vláda mohla ujať funkcie.

Podľa dohody medzi Likudom a Židovskou silou bude mať Ben-Gvirovo ministerstvo národnej bezpečnosti posilnenú verziu právomocí starého ministerstva verejnej bezpečnosti vrátane kontroly nad pohraničnou políciou, ktorá pôsobí na okupovanom Západnom brehu.

Ministerstvo zahraničných vecí Palestínskej samosprávy uviedlo, že Netanjahuova dohoda s Ben-Gvirom bude mať “potenciálne katastrofálne dôsledky” pre izraelsko-palestínsky konflikt a pre “to, čo zostalo zo vzťahov medzi palestínskou a izraelskou stranou”.

Benjamin Netanjahu
Na snímke Benjamin Netanjahu

Ben-Gvir, žiak Meira Kahaneho, rabína, ktorý chcel zbaviť arabských Izraelčanov občianstva a ktorého stranu USA označili za teroristickú organizáciu, bol na okraji izraelskej politiky, kým sa minulý rok nedostal do parlamentu.

Reklama

Netanjahu vtedy povedal, že Ben-Gvir, ktorý ešte pred pár rokmi vo svojom dome uchovával obraz Barucha Goldsteina, ktorý v roku 1994 v mešite zmasakroval 29 Palestínčanov, nie je vhodný na funkciu ministra.

Keď však Ben-Gvirova popularita pred tohtoročnými voľbami prudko vzrástla, Netanjahu zmenil postoj a pripustil, že 46-ročný právnik sa pravdepodobne stane členom jeho kabinetu.

Počas kampane Ben-Gvir presvedčil tvrdých voličov sľubmi o vyhostení Palestínčanov, ktorých považoval za zradcov, a o tom, že izraelskí vojaci, ktorí sa dostali do konfliktu s “teroristami”, budú mať imunitu pred trestným stíhaním.

Dva týždne pred voľbami, počas konfliktu medzi arabskou a židovskou mládežou vo východnom Jeruzaleme, sa oháňal pištoľou a vyzýval políciu, aby strieľala na Palestínčanov, ktorí hádzali kamene.

Od volieb sa však snažil dištancovať od niektorých svojich predchádzajúcich postojov a krokov, napríklad od portrétu Goldsteina, a v článku uverejnenom 7. novembra napísal, že “dozrel”. “Stal som sa umiernenejším a pochopil som, že život je zložitejší,” napísal.

Reklama

O niekoľko dní neskôr vystúpil na spomienkovom podujatí za Kahaneho v Jeruzaleme. Hoci svoje vystúpenie využil na to, aby povedal, že nepodporuje Kahaneho ambície “deportovať všetkých Arabov” a “oddelené pláže”, pochválil Kahaneho za to, že mu “ide o lásku. Lásku k Izraelu bez kompromisov, bez akýchkoľvek iných ohľadov”.

Jeho vystúpenie na spomienkovej slávnosti americká administratíva ostro odsúdila. Na otázku o Ben-Gvierovom rozhodnutí zúčastniť sa na ňom hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price uviedol, že “oslava odkazu teroristickej organizácie je odporná”.

“Na to neexistuje iné slovo. Je to odporné. A ako sme už povedali, naďalej nás znepokojuje odkaz Kahaneho Chai a pokračujúce používanie rétoriky medzi násilnými pravicovými extrémistami,” dodal.

Päť strán sa musí do 11. decembra dohodnúť na novej vláde. Ak sa im to nepodarí, obdobie rokovaní sa môže predĺžiť o ďalších 14 dní.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali