Vláda radikálne sprísňuje opatrenia. Cirkvi by sa mali vážne zamyslieť

Vláda radikálne sprísňuje opatrenia. Cirkvi by sa mali vážne zamyslieť

Bratislava 25. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Dozvedeli sme sa,  že vláda rozhodla o zavedení dvojtýždňového lockdownu (od dnešného dňa), pričom sa zároveň zavádza na 90 dní núdzový stav a platný má byť aj zákaz vychádzania okrem času medzi 1. a 5. hodinou

lockdown
Ilustračné foto

Lockdown? A kto ho platí?

Prvou podstatnou vecou v prípade lockdownu je, že vláda odmietla pri základných ustanoveniach zvýhodňovať ľudí na základe ich očkovania proti covidu. Tento prístup už stihla tvrdo skritizovať podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, ktorej sa nepáči, že v opatreniach chýba nejaký motivačný prvok, ktorý by ľudí nabádal zaočkovať sa.

Reklama

Pravdou však je, že zaočkovaní budú mať k dispozícii značnú výhodu v tom, že pri vstupe do práce sa im bude treba preukázať len covid pasom, kým tí, ktorí zaočkovaní nie sú a ani neprekonali v posledných šiestich mesiacoch covid, sa budú musieť preukazovať antigénovým samotestom, ktorý budú musieť využiť každých sedem dní.

Pomerne výstižne poznamenal k možnosti lockdownu už pred jeho zavedením poslanec Tomáš Taraba, že otázka, či súhlasí s lockdownom, je ako spýtať sa ho, či súhlasí s cestou na Havaj. Záleží to totiž na tom, kto to platí. Aj aktuálne by mala byť prioritnou otázka, ako budú prevádzky odškodnené za to, že im štát nariadi ich zatvorenie.

Reklama

 

Mocenské motívy k núdzovému stavu

Pokiaľ ide o núdzový stav, tu treba čítať situáciu aj tak, že vláda vie, ako veľmi sa za posledné mesiace voči nej nakopila nespokojnosť občanov. 17. novembra prebehlo v Bratislave dokonca niekoľko účasťou celkom impozantných zhromaždení. A časť opozície začína otvorene presadzovať tému generálneho štrajku.

Pokiaľ za zavedením núdzového stavu a zákazom vychádzania počas dňa vidíme tieto mocenské motívy, zrejme sa vôbec nemýlime.

Pozastaviť sa treba aj pri zákaze slávenia verejných svätých omší a bohoslužieb, pričom bude povolená len individuálna pastorácia. Nuž, vieme, aký neprimerane dlhý čas boli zatvorené kostoly počas uplynulého lockdownu. Vláda vtedy úplne jasne preukázala, že aplikovať na ňu nálepku akejsi „stredovekej tmárskej totality“ je úplne mimo – a veriacim občanom bola zamedzená účasť na niečom, čo je pilierom ich viery, v čase, ktorý je pre celú spoločnosť mimoriadne náročný. A o to viac, keď aj mainstreamové médiá pumpujú do ľudí jednostranne len zdesenie a alarmizmus.

Pokiaľ by zákaz slávenia verejných bohoslužieb skutočne trval len dva týždne, nebolo by to ešte najhoršie. Ale bolo by mimoriadne necitlivé, ak by sa následne rozvoľnili opatrenia v tomto smere len pre očkovaných či tých, ktorí prekonali chorobu. Po prvé, kňazi nie sú žiadni eštébáci ani kontrolóri, ktorí majú pozerať nejaké doklady o zdravotnom stave, po druhé by tým vláda vyslala verejný signál (spolu s cirkvami), že nezaočkovaný veriaci nie je u Boha natoľko vítaný ako ten, ktorý sa nechal zaočkovať. Vláda si, predpokladám, takéto súvislosti vôbec neuvedomuje, ale áno – pri ľuďoch s labilnejšou psychikou môže vzniknúť aj takéto presvedčenie.

Reklama

Keďže na zdravý rozum vlády nie je možné sa v týchto časoch spoliehať, mali by na tieto súvislosti pamätať aj samotné cirkvi. A ich pastieri by sa mali zamyslieť nad tým, či jednoznačnou podporou problematického a neprevereného očkovania proti covidu nepomohli trochu vytvoriť aj komplex menejcennosti u veriacich, ktorí sa zaočkovať nedali.

 

Zaujíma vládu, čo je v ústave?

Áno, teraz som značnú časť komentára síce venoval veci, ktorá je len hypotetická, ale zároveň je jasné, že všetko naďalej speje k triedeniu občanov na „vyvolených“ zaočkovaných a „zlých“ nezaočkovaných. Ako som uviedol, aj keď opatrenia deklaratívne proti neočkovaným zamerané nie sú, v skutočnosti aj teraz sa už táto tendencia presadzuje. Ktorý zamestnanec by chcel chodiť každých sedem dní na test? Radšej sa dá zaočkovať, nech má pokoj. A vláda sa potom bude chváliť zvýšeným záujmom o očkovanie.

Navyše treba pripomenúť, že minister hospodárstva Richard Sulík nevylúčil ani to, že v prípade ďalšieho zhoršenia pandemickej situácie sa môže interval testovania pre pracujúcich skrátiť.

Počas núdzového stavu sa treba obávať aj zostrených konfliktov občanov s políciou či s predavačmi. Žiadne provokácie nie sú dobrou cestou, aký však teraz bude ventil nespokojnosti, pokiaľ organizovanie protestného zhromaždenia vo výnimkách zo zákazu vychádzania nebude? Samozrejme, občan môže argumentovať, že ústava mu právo na zhromažďovanie garantuje. Ale má tu niekto pocit, že súčasnú vládu ústava zaujíma? Má niekto snáď pocit, že ju niekedy čítal dočasný policajný prezident Hamran? Aktuálne obmedzenia tak môžu byť zdrojom ďalšieho vážneho napätia a vyostrených situácií.

Reklama

 

Očkovanie nie je jediným nástrojom

Nemusíme všetky opatrenia rozoberať úplne do detailov. Podstatné je, že len represiou, obmedzením mobility plus očkovaním situáciu s pandémiou nezvládneme. Ako by sme aj mohli, keď vláda žije v zajatí presvedčenia, že prakticky jediným nástrojom boja proti pandémii je očkovanie? Občanom včera prišla v tomto zmysle na ich mobily aj SMS-ka od Úradu verejného zdravotníctva.

Naozaj sa obávam, aké všelijaké situácie môžu vzniknúť v priebehu nielen nasledujúcich dvoch týždňov. Núdzový stav tu predsa má byť ešte dlhšie, možno aj lockdown. Zahrávam sa s kacírskou myšlienkou, či generálny štrajk naozaj predsa len nie je v súčasnosti tou jedinou efektívnou cestou odporu, ktorá by zároveň spôsobila najmenšie škody v spoločnosti.

Ladislav Kováčik

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali