Vláda okresu Revúca poskytne ďalší milión eur nad rámec akčného plánu

Vláda okresu Revúca poskytne ďalší milión eur nad rámec akčného plánu

Revúca 6. decembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Jeden milión eur na rekonštrukcie a projekty malého charakteru v mestách a obciach poskytne v nasledujúcom období vláda okresu Revúca. Na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády SR v Revúcej to uviedol premiér Robert Fico.

Na snímke zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná

Podľa jeho slov ide o prostriedky nad rámec pôvodne vyčleneného regionálneho príspevku 3,8 milióna eur, ktoré okres získal na základe akčného plánu rozvoja.

Reklama

„Sú to rekonštrukcie kultúrnych domov, rekonštrukcie obecných komunikácií, chceme pomôcť s cyklochodníkmi, cyklotrasami. Sú tu niektoré veci, ktoré sa týkajú postavenia cirkví, pomoc pri rekonštrukciách chrámov. Potom je to rekonštrukcia rôznych infraštruktúr, osvetlenia,“ konkretizoval Fico, podľa ktorého sa snažili pomôcť tam, kde je škoda míňať regionálny príspevok.

Ako pokračoval, Revúca sa veľmi dobre rozbehla v roku 2016, vtedy sa prakticky podarilo minúť 80 percent regionálneho príspevku. „Potom sme trochu pocítili z administratívnych dôvodov, ako aj z dôvodov kvality projektov, zabrzdenie jeho míňania. Projekty sa musia dotýkať vzniku nových pracovných miest. Tie, ktoré nevytvárajú priame pracovné miesta, ale ktoré mestá a obce v tomto regióne potrebujú, aby ľudia neodchádzali, budeme financovať z iných zdrojov,“ doplnil predseda vlády.

Reklama

Podstatná časť nového príspevku je podľa neho určená na cesty a komunikácie v regióne. Na rozvoj infraštruktúry priamo v Revúcej vláda vyčlenila takmer 130.000 eur a ďalších 400.000 eur poskytne Banskobystrickému samosprávnemu kraju na rekonštrukciu vybraných úsekov cesty II/532 Tornaľa – Muráň.

Tú vláda spolu s ďalšou cestou v regióne I/531 Tisovec – Červená Skala stále zamýšľa preklasifikovať na cesty prvej triedy, čo avizovala už v septembri minulého roka. Doteraz však k tomu nepristúpila. „Ja som ani netušil, čo to všetko prináša, napríklad vysporiadanie vlastníctva. Obrovské množstvo týchto ciest je nevysporiadaných a prechod týchto komunikácií pod Slovenskú správu ciest vyžaduje komplikované procesy,“ uviedol Fico. Presný termín preklasifikovania nekonkretizoval.

Okrem zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a spôsobov použitia nového príspevku sa podľa jeho slov venovali aj ďalším oblastiam, napríklad investičným stimulom, ktoré majú smerovať do Tornale. Hovorili aj o využívaní magnezitu, ktorý sa ťaží v Slovenských magnezitových závodoch (SMZ) v Jelšave. „SMZ príde na rokovanie vlády s projektom na ďalšie využívanie tejto suroviny na nové produkty,“ poznamenal Fico.

Za veľmi citlivú otázku pre región, ktorou sa na zasadnutí vlády podľa jeho slov tiež zaoberali, považuje postavenie Okresného úradu Revúca. „Z hľadiska počtu odborov nie je taký ako v iných, väčších mestách. Minister vnútra jasne rozhodol, že navyšuje počet jeho zamestnancov a bude pokračovať v dialógu s prednostom, čo ešte viac v danej veci urobiť,“ prisľúbil premiér.

Na zasadnutí riešili aj vlastnícke pomery ohľadom budovy Okresného súdu v Revúcej. „Dohodli sme sa, že ministerka spravodlivosti do konca februára predloží riešenie, či túto budovu štát od mesta kúpi, alebo mu bude iným spôsobom nahrádzať náklady spojené s držbou tejto budovy na účely súdu,“ načrtol Fico.

Reklama

Podľa primátorky Evy Cireňovej pred zasadnutím vlády ani netušili, že dostanú milión eur. „Budú to prostriedky, ktoré veľmi pomôžu zlepšeniu infraštruktúry nášho okresu a myslím si, že každý starosta sa tomu poteší. Tieto finančné prostriedky budú použité účelne,“ uviedla na margo nového príspevku primátorka Revúcej Eva Cireňová.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali