Víťazná premiéra Van Aerta v 10. etape, Sagan piaty a opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži

Víťazná premiéra Van Aerta v 10. etape, Sagan piaty a opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži

Saint Flour/Albi 15. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Christophe Ena)

 

Belgičan Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma triumfoval v pondelkovej 10. etape na 106. ročníku pretekov Tour de France. Niekdajší trojnásobný majster sveta v cyklokrose si pripísal prvý triumf na pretekoch Grand Tour a celkovo jedenásty v profikariére na ceste

Na snímke Peter Sagan

Druhý skončil v mierne stúpavom šprintérskom závere v Albi Talian Elia Viviani (Deceuninck – Quick Step) a tretí bol v cieli Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal). Druhá najdlhšia etapa na tohtoročnej Tour de France mala štart v Saint Flour a po 217,5 km vyvrcholila v Albi na juhu Francúzska.

Reklama

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) nezopakoval po šiestich rokoch svoj triumf v Albi a skončil na piatom mieste. Z konkurentov v boji o zelený dres predstihol Sagana aj zrejme najväčší rival Austrálčan Michael Matthews. Napriek tomu 29-ročný Slovák zvýšil náskok pred Matthewsom na čele bodovacej súťaže, v ktorej útočí na rekordný siedmy triumf, na 62 bodov. Tretí je Talian Elia Viviani s mankom 76 bodov na Sagana.

V celkovom poradí Francúz Julian Alaphilippe výrazne zvýšili svoj náskok z pôvodných 23 sekúnd na 1:12 min. Druhý už však nie je Talian Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), ale obhajca celkového triumfu Brit Geraint Thomas z tímu Ineos. Tretia priečka po novom patrí Thomasovmu kolumbijskému kolegovi z Ineosu Eganovi Bernalovi (+1:16). Ciccone a Francúz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ktorí chýbali v prvej skupine v cieli, celkovo klesli na desiatu, resp. jedenástu priečku.

Reklama

“Nemôžem tomu uveriť, zdolal som všetkých rýchlych cyklistov v šprinte. Toto víťazstvo ide nad všetko. V posledných 10 dňoch som vnímal, aké veľké sú tieto preteky. Vyhrať pri prvej účasti… wow. Vo finále to bolo celkom nervózne. Dokázal som sa udržať v hlavnej skupine a pomôcť nášmu lídrovi Stevenovi Kruijswijkovi získať potrebnú pozíciu. Nanešťastie sa vpredu nenachádzal Dylan Groenewegen, takže som mal možnosť šprintovať o víťazstvo. Z posledného šprintu som sa poučil, že musím začať skôr. Išiel som do toho teda už 250 metrov pred páskou. S Vivianim to bolo tesné, ale jeden centimeter stačí,” povedal Wout Van Aert v prvom televíznom interview.

Piata porcia vyše 200 km čakala na pelotón v pondelok pred prvým dňom voľna na tohtoročnej Tour de France. Etapa bola zvlnená so štyrmi vrchárskymi prémiami dvoch najnižších kategórií. Očakával sa však nepríjemný bočný vietor, ktorý vie narobiť aj v zdanlivo “pohodovej” etape veľké rozdiely. Krátko po štarte ušiel poltucet pretekárov: Tony Gallopin (AG2R-La Mondiale), Natnael Berhane (Cofidis), Anthony Turgis (Total Direct Energie), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) a Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert). Po 20 km mali náskok 2:40 min. Prvé tri vrchárske prémie štvrtej a tretej kategórie sa stali korisťou Eritrejčana Berhaneho, ktorý získal 5 bodov do súťaže o bodkovaný dres a stal sa aj najbojovnejším jazdcom etapy. Šprintérska prémia prišla na rad na 119,5 km v La Primaube a z 20 bodov do súťaže o zelený dres sa tešil Nór Eiking. Za šesticou v úniku prišiel s odstupom 1:40 min na prémiu ako prvý Talian Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) a hneď za ním Peter Sagan. Líder “zelenej” súťaže si pripísal 8 bodov a o ďalšie 4 body zvýšil náskok na čele pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb).

Náskok “utečencov” značne kolísal. Na méte 60 km pred cieľom bol už len 45-sekundový, potom ešte stúpol na takmer dve minúty, ale neskôr opäť prudko klesal. Svoje zohral bočný vietor, ale aj aktivita tímov Ineos a Bora-Hansgrohe na čele pelotónu. Neskôr poriadne zvýšil tempo v žltom drese jazdiaci Francúz Alaphilippe a 25 km pred cieľom bol únik minulosťou. Pelotón už bol roztrhaný na niekoľko skupín: Sagan, Matthews aj Alaphilippe boli v tej prvej, ale chýbali v nej napríklad Dán Jakob Fuglsang, Francúz Thibaut Pinot, Kolumbijčan Rigoberto Urán, Austrálčan Richie Porte či Talian Giulio Ciccone, vedúci muž súťaže do 25 rokov. Päť kilometrov pred koncom udával tempo Movistar, ale vpredu boli aj spolujazdci P. Sagana z tímu Bora-Hansgrohe. Kilometer pred “páskou” prevzal opraty vpredu tím Sunweb, ktorý pripravoval pozíciu pre Matthewsa. Sagan začal šprintovať dosť neskoro a najmä sa musel posunúť zo stredu k okraju cesty k bariére, čím stratil potrebnú rýchlosť. Najlepšie nohy mal v závere Belgičan Van Aert a bývalý úspešný cyklokrosár dosiahol najväčší úspech v kariére na ceste.

 

Tour de France 2019 – výsledky

Reklama

10. etapa (Saint Flour – Albi, 217,5 km): 1. Wout van Aert (Belg.) Jumbo-Visma 4:49:39 h, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step, 3. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Jasper Philipsen (Belg.) UAE Team Emirates – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 10. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 43:27:15 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12 min, 3. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:27, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:45, 6. Enric Mas (Šp.) Deceuninck-Quick Step +1:46,…42. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +25:04.

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 229 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 167, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 153, 4. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 151, 5. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 105, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 101

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali