Veľvyslanec USA proti ruskému expertovi? Slabota!

Veľvyslanec USA proti ruskému expertovi? Slabota!

Bratislava 16. júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Veľvyslanec USA na Slovensku Sterling zareagoval na interview predsedu Výboru Štátnej dumy Ruskej federácie pre vzdelávanie a vedu Viačeslava Nikonova uverejnené v Hospodárskych novinách (13.06.2018), ktoré V. Nikonov poskytol na okraj Medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC v Bratislave. Americký diplomat sa vo svojom článku uverejnenom v tých istých novinách (22.06.18)  rozhodol „poopraviť fakty“ o politike Ruska, ktoré uviedol ruský expert. Urobil to však v duchu mainstreamovej propagandy a ako sa hovorí vo futbale, „trafil vedľa“.

So zverejnením komentára Veľvyslanectva Ruska na Slovensku boli ako prvé oslovené Hospodárske noviny. Tie však uverejniť komentár odmietli. V ich ponímaní znamená sloboda slova dať priestor iba americkej strane. Z tohto dôvodu komentár Veľvyslanectva Ruska na Slovensku publikujeme na Hlavných správach.

Reklama
Na snímke americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling

V prvom rade veľvyslanec nesúhlasí s tvrdením V. Nikonova, že obyvatelia Krymu sa demokraticky rozhodli pripojiť k Rusku. Podľa názoru amerického diplomata, „Rusko vpadlo na Ukrajinu a prinútilo obyvateľov Krymu, aby sa zúčastnili na nelegálnom, umelo vytvorenom referende pod drobnohľadom ozbrojených ruských jednotiek“.

Chceli by sme pripomenúť, a to nielen veľvyslancovi, že ruské vojská sa nachádzali na území Krymu aj predtým, než sa stal súčasťou Ruskej federácie, na základe Dohody o statuse a podmienkach dislokácie Čiernomorskej flotily Ruska na území Ukrajiny z roku 1997. Počet príslušníkov ruského kontingentu na polostrove podľa dohody nemal presiahnuť 25 000, ale v marci 2014 ich tam bolo dokonca menej, len okolo 20 000. Samotný nápad, že jeden milión dvesto tisíc obyvateľov Krymu sa dá „prinútiť“, aby prišli do volebných miestností, znie až príliš kovbojsky. Príslušníci ruskej armády len zaisťovali bezpečnosť plebiscitu. Išlo o slobodnú vôľu Krymčanov, z ktorých 96 % hlasovali za to, aby sa Krym stal súčasťou Ruska. Čo môže byť demokratickejšie než referendum? Každý, kto o tom pochybuje, môže ísť na Krym a porozprávať sa s tamojšími ľuďmi.

Reklama

Rovnakým faktom je však to, že napríklad v Kosove sa nekonalo nijaké referendum a jeho „nezávislosť“ bola výsledkom bombardovania Juhoslávie vojskami NATO, ktoré malo za následok tisícky obetí aj z radov civilného obyvateľstva. Takýto vývoj udalostí je Spojeným štátom asi pochopiteľnejší a bližší, ale nám sú podobné spôsoby cudzie. My sme za mierové riešenie záležitostí.

Americký diplomat tiež vyjadruje pochybnosti o slovách V.Nikonova týkajúcich sa toho, že Washington porušuje Zmluvu medzi ZSSR a USA o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987, a tvrdí, že neexistujú žiadne fakty, ktoré by tieto slová podporili. Takéto tvrdenie sa však dá ľahko vyvrátiť.

Čoraz väčšie rozmery nadobúda program Pentagónu na vývoj a používanie útočných bezpilotných lietadiel, ktoré patria do kategórie rakiet stredného a krátkeho doletu. Existuje potenciálna možnosť použitia univerzálnych odpaľovacích blokov MK-41 v rámci pozemných komplexov Aegis Ashore na amerických základniach protiraketovej obrany v Európe na odpálenie rakiet stredného doletu Tomahawk a ďalších útočných raketových systémov. Modernizujú sa taktické jadrové zbrane USA rozmiestnené v Európe.

Rakety, ktoré sa v Spojených štátoch používajú ako ciele pri testovaní systémov protiraketovej obrany, sú svojimi parametrami totožné s balistickými raketami stredného a kratšieho doletu. Ich výroba môže svedčiť o vývoji technológií zakázaných Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu.

Pentagón na rok 2018 dostal prostriedky na vývoj mobilného pozemného raketového systému s dostrelom až 5500 kilometrov. Spojené štáty takto v podstate smerujú ku zmareniu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. Konštruujú akési porušenia z našej strany a zatiaľ potichučky plánovite podkopávajú Zmluvu rovnako, ako svojho času urobili so sovietsko-americkou Zmluvou o protiraketovej obrane (PRO), keď od nej jednostranne odstúpili. Samozrejme, toto všetko veľmi znižuje úroveň bezpečnosti v Európe a vôbec vo svete.

Reklama

Teraz o propagande a dezinformáciách. Veľvyslanec tvrdí, že USA rešpektujú slobodu slova a „neobmedzujú spravodajstvo o Rusku“, zatiaľ čo Moskva šíri dezinformácie a obmedzuje činnosť zahraničných médií a mimovládnych organizácií ako zahraničných agentov. Musíme pripomenúť, že pojem „zahraničný agent“ už dávno existuje v legislatíve samotných Spojených štátov, a Rusko sa pri prijímaní svojich zákonov v tejto oblasti v mnohom inšpirovalo touto „najdemokratickejšou krajinou na svete“.

O slobode slova v Spojených štátoch a objektivite informovania o našom štáte svedčí kampaň rozpútaná americkými úradmi proti televíznej stanici Russia Today, ktorú práve donútili, aby sa zaregistrovala ako zahraničný agent. Urobili tak z pochopiteľných dôvodov, stanica totiž ponúka americkej verejnosti odlišný od mainstreamu a nepohodlný Washingtonu názor na dianie vo svete – na rozdiel od New York Times, CNN alebo ABC, ktorých správy samotný americký prezident Donald Trump neraz označil za „fake news”.

Čo sa týka prenasledovania médií, tak podľa údajov medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv boli za posledných 30 rokov trestne a súdne stíhané približne dve desiatky amerických novinárov, ktorí odhaľovali tajné operácie alebo nelegálnu činnosť amerických orgánov a výzvedných služieb na celom svete. Tento obraz dopĺňa aj to, ako tvrdošijne Washington ignoruje opakované prípady perzekúcie novinárov nepohodlných kyjevskému režimu na Ukrajine.

Nakoniec niekoľko slov k „ruskej agresii“. Rusko vojny nikdy nezačína, vždy ich len ukončuje. Ale Spojené štáty v druhej polovici 20. storočia a na začiatku tohto milénia viedli viac vojen, a to aj takých, ktoré samy rozpútali, než akýkoľvek iný štát sveta. Stačí len vymenovať zoznam krajín: Kórea, Vietnam, Laos, Irán, Libanon, Kuba, Grenada, Panama, Nikaragua, Juhoslávia, Irak, Líbya, Sýria, Afganistan, Jemen. Kto bude ďalší?..

Veľvyslanec píše, že USA majú záujem na zlepšení vzťahov s Ruskom. Aj my sme za dialóg. Lenže aby sa tak stalo, Washington by sa musel vzdať agresívneho mentorstva a nárokov na globálnu hegemóniu a pochopiť, že svet sa zmenil, že už nežije a nikdy nebude žiť podľa amerických vzorov.

Reklama

Tlačové oddelenie Veľvyslanectva Ruska na Slovensku, 09.07.2018

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali