Veľmi vysoké náklady na sankcie voči spoločnosti Huawei

Veľmi vysoké náklady na sankcie voči spoločnosti Huawei

Washington 5. júna 2023 (HSP/asiatimes/Foto:Facebook)

 

USA a ich spojenci môžu prísť o viac ako 100 miliárd dolárov, ak v mene národnej bezpečnosti zakážu čínskemu technologickému gigantovi používať svoje siete 5G, píše Scott Foster pre Asia Times

Huawei logo
Ilustračné foto

Zákazy telekomunikačných zariadení Huawei môžu podľa odhadov priemyslu stáť USA a ich spojencov viac ako 100 miliárd USD, ale tí, ktorí ho chcú vylúčiť zo svojich sietí 5G, tvrdia, že žiadna cena nie je príliš vysoká pre národnú bezpečnosť.

Reklama

Otázky priemyselnej politiky, oligopolu, cenovej konkurencie a nárastu protekcionizmu skomplikovali tento problém uprostred eskalujúcej technologickej vojny, v ktorej sa USA snažia zablokovať Číne prístup k pokročilým technológiám vrátane špičkových polovodičov.

Výpočty prevádzkovateľov telekomunikačných sietí, priemyselných konzultantov, ekonómov a vlád naznačujú, že výmena už nainštalovaných zariadení Huawei by mohla USA a ich spojencov v konečnom dôsledku stáť viac ako 10 miliárd USD; že negatívny hospodársky vplyv pomalšieho zavádzania služieb 5G by mohol byť dva- až trikrát väčší a že platenie vyšších cien účtovaných konkurentmi spoločnosti Huawei by mohlo v priebehu desaťročia zvýšiť celkové náklady na zavedenie 5G na niekoľkonásobne vyššiu úroveň.

Reklama

Potenciálne straty sú ohromujúce, pokiaľ ide o finančnú sumu a hospodársky význam:

– V roku 2019, keď USA prvýkrát zaradili spoločnosť Huawei na čiernu listinu, globálne združenie mobilných telekomunikácií GSMA odhadlo, že zákaz čínskeho telekomunikačného vybavenia oneskorí zavedenie sietí 5G v

Európe približne o 18 mesiacov a zvýši náklady na ne o 55 miliárd eur.

– V tom istom roku sa v správe založenej na vládnych údajoch a podkladoch od mobilných telekomunikačných operátorov dospelo k záveru, že zákaz spoločnosti Huawei v dodávateľskom reťazci Spojeného kráľovstva by mohol oddialiť 5G o 18 až 24 mesiacov a stáť hospodárstvo Spojeného kráľovstva až 6,8 miliardy libier.

– Štúdia Oxfordského ekonomického inštitútu, ktorá sa týkala Austrálie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Japonska, Indie, Spojeného kráľovstva a USA, dospela k záveru, že vylúčenie spoločnosti Huawei by mohlo zvýšiť investičné náklady na 5G o 16 – 19 % a viesť k zníženiu HDP o 105,5 miliardy USD v období 15 rokov do roku 2035 v prípade stredného scenára nákladov.

Reklama

– V roku 2022 americká Federálna komisia pre komunikácie informovala Kongres, že odstránenie všetkých zariadení Huawei a ZTE len v USA by stálo približne 5 miliárd USD. Oxfordský inštitút odhadol medián dlhodobého vplyvu na HDP USA na 35,8 miliardy USD.

– V marci 2023 sa v správe v časopise Light Reading venovanom telekomunikačnému priemyslu uvádzalo, že odstránenie všetkých zariadení Huawei by mohlo spoločnosť Deutsche Telekom stáť viac ako 6 miliárd USD a že by to mohlo trvať až päť rokov. Zo 134 000 antén 5G v Nemecku ich údajne približne 80 000 dodala spoločnosť Huawei.

Tieto odhady nezahŕňajú stratu predaja polovodičov a iných výrobkov obmedzených na spoločnosť Huawei, ktorá predstavuje ďalšie desiatky miliárd dolárov.

Ceny telekomunikačných zariadení spoločnosti Huawei sú údajne často o 20 – 30 % nižšie ako ceny jej konkurentov. Nie vždy sú nižšie, ale sú dostatočne nízke na to, aby spoločnosti Huawei umožnili získať vysoké podiely na trhu v Európe, ktorá je domovom konkurentov Nokia a Ericsson.

Cena, samozrejme, nie je jediným faktorom, ktorý je pre telekomunikačných operátorov dôležitý: Úspech spoločnosti Huawei je založený aj na dobrej a niekedy aj vynikajúcej kvalite.

Reklama

Podľa Strand Consult, telekomunikačnej poradenskej spoločnosti so sídlom v Dánsku, sa percentuálny podiel čínskych zariadení (väčšinou od spoločnosti Huawei, ale čiastočne aj od spoločnosti ZTE) v európskych národných 5G zariadeniach pohyboval od 100 % na Cypre po nulu vo Švédsku, Nórsku, Dánsku a ôsmich ďalších krajinách na konci roka 2022.

Spomedzi ostatných krajín sa pohyboval od 72 % v Nórsku po 17 % vo Francúzsku, pričom v Nemecku predstavoval 59 %, v Taliansku 51 % a v Spojenom kráľovstve 41 %.

John Strand, zakladateľ rovnomennej poradenskej spoločnosti, to považuje za alarmujúce. “Je nebezpečnejšie byť závislý od čínskych telekomunikačných sietí ako od ruského plynu. Digitálna infraštruktúra je základom spoločnosti,” povedal.

Vo februári 2020 Robert O’Brien, vtedajší poradca prezidenta Trumpa pre národnú bezpečnosť, povedal: “Máme dôkazy, že spoločnosť Huawei má možnosť tajne pristupovať k citlivým a osobným informáciám v systémoch, ktoré udržiava a predáva po celom svete.”

Tieto dôkazy boli údajne poskytnuté Spojenému kráľovstvu, Nemecku a ďalším spojencom USA.

Ešte predtým, v máji 2019, denník The Sydney Morning Herald informoval, že agenti austrálskeho riaditeľstva pre signály, národnej agentúry pre prísne tajné odpočúvanie, dostali výzvu: Aké škody by mohli spôsobiť s využitím všetkých útočných kybernetických nástrojov, ktoré majú k dispozícii, s prístupom k zariadeniam nainštalovaným v sieťach 5G cieľovej krajiny?

ASD zistila, že “útočný potenciál 5G je taký veľký, že ak by sa Austrália ocitla na strane príjemcu takýchto útokov, krajina by mohla byť vážne ohrozená.”

Kľúčovým problémom nebolo odpočúvanie telefónnych hovorov alebo e-mailov, ale znefunkčnenie vodovodnej, energetickej a inej infraštruktúry. O šesť mesiacov neskôr austrálska vláda vylúčila spoločnosť Huawei zo zavádzania 5G.

Na otázku, či videl nejaké presvedčivé dôkazy o tom, že spoločnosť Huawei používa svoje zariadenia 5G na účely špionáže, odpovedal Evan Anderson, generálny riaditeľ informačnej služby INVNT/IP (Inventing Nations vs. Nation-Sponsored Theft of IP), e-mailom pre Asia Times:

“Hoci neviem o prípade, v ktorom by spoločnosť Huawei bola priamo prichytená pri sledovaní zahraničných občanov, má na to motiváciu, schopnosti a vládnu podporu. Ako každá spoločnosť v Číne, ani oni nemôžu vláde alebo komunistickej strane povedať nie, a to zo zákona.

Reklama

“Sú de facto pobočkou čínskeho štátu. Rozhovory o zadných vrátkach a dôkazoch o priamom sledovaní preto postrádajú zmysel: sledovanie by sa dalo dosiahnuť nespočetným množstvom spôsobov využitím tretích strán a ponechaním otvorených vstupných dverí.”

Zatiaľ síce neexistujú žiadne verejne dostupné tvrdé dôkazy, ale obavy o národnú bezpečnosť sa sústreďujú na predchádzanie potenciálnym hrozbám, nie na to, aby sme boli nevinní, kým sa nepreukáže vina. Vyvrátenie obvinení spoločnosti Huawei si môžete pozrieť tu.

Zraniteľnosť siete 5G je obojstranná. V článku Sydney Morning Herald sa uvádza: “Aby sme si boli istí, Čína by bola zraniteľná aj voči útokom zo strany USA a ich spojencov.”

Ako informoval denník The New York Times, v roku 2014 dokumenty poskytnuté informátorom Edwardom Snowdenom odhalili, že americká Národná bezpečnostná agentúra už hackersky prenikla na servery spoločnosti Huawei, aby uskutočnila vlastnú špionáž.

Sieť Five Eyes (USA, Veľká Británia, Kanada, Austrália a Nový Zéland) na zdieľanie spravodajských informácií stráca alebo už stratila svoj doterajší monopol na telekomunikačnú špionáž – a zjavne sa im to nepáči.

Reklama

Ekonomický argument za ďalšie používanie zariadení Huawei a argument národnej bezpečnosti proti nemu sú nezlučiteľné. Telekomunikačné zariadenia sú však kritickou infraštruktúrou a zároveň kľúčom k rozvoju vyspelého hospodárstva.

To je, samozrejme, dôvod, prečo Japonsko, Južná Kórea a Čína venovali desaťročia úsilia a obrovské množstvo kapitálu na vývoj vlastných prvotriednych telekomunikačných technológií.

Všetky tri krajiny odstránili nadmernú závislosť od zahraničných dodávateľov a vytvorili domáce duševné vlastníctvo a dodávateľské reťazce, ktoré prinášajú výnosy ďaleko prevyšujúce počiatočné náklady na vývoj.

USA, Kanada, Austrália a Európa majú teraz v úmysle urobiť to isté. Ako dlho to môže trvať a či sa im podarí vyhnúť sa pokušeniu oligopolu a protekcionistickému zničeniu cenových stimulov, sa ešte len uvidí.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali