Vedenie poslaneckého klubu Smeru-SD sa obáva, že na proteste dôjde k udalosti, ktorá by mohla občanov radikalizovať

Vedenie poslaneckého klubu Smeru-SD sa obáva, že na proteste dôjde k udalosti, ktorá by mohla občanov radikalizovať

Bratislava 8. marca 2018 AKTUALIZOVANÉ I (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Vedenie poslaneckého klubu Smeru-SD sa obáva, že na proteste dôjde k udalosti, ktorá by mohla občanov radikalizovať. Predstavitelia zároveň nepotvrdili medializované informácie, či minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v pondelok odstúpi z funkcie a že ho nahradí štátna tajomníčka Denisa Saková. Svoje kroky povie strana Smer-SD najskôr svojim koaličným partnerom.

Na snímke zľava členovia predsedníctva strany Smer-SD Viktor Stromček, Martin Glváč, Juraj Blanár a Ľuboš Blaha

Povedal to predseda klubu a podpredseda parlamentu Martin Glváč, ktorý neplánuje byť ministrom vnútra. Do konca volebného obdobia mieni zostať v parlamente. Podpredseda strany Juraj Blanár zopakoval, že Smer-SD chce hľadať riešenie súčasnej situácie s Mostom-Híd. Pokusy o prevrat, z ktorých Smer-SD obviňuje opozíciu, strana odmieta.

Reklama

 

Radikalizácia občanov

Reklama

Vedenie strany Smer-SD sa v súvislosti s nebezpečnými a nedemokratickými vyhláseniami politikov SaS obáva, že na proteste dôjde k udalosti, ktorá by mohla občanov radikalizovať.

Glváč pripomenul vyhlásenia podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS): „musí dôjsť k prevratu.“ Uviedol tiež vyhlásenia poslanca NR SR za SaS Ľubomíra Galka, že sa bude zatýkať. Otázky či sú pripravované provokácie zostali podľa jeho Glváča nezodpovedané. „Prevrat, po ktorom volá SaS, to je násilie v uliciach, otvorené konflikty, bitky a krv. Toto si môže priať naozaj len blázon,“ uviedol Glváč.

Radikalizáciu občanov počas protestov zažili aj ľudia na Ukrajine. Počas majdanu došlo aj k streľbe. S odstupom času vyplávali na povrch informácie, že násilnosti boli zorganizované ľuďmi, ktorí organizovali samotný majdan.

 

Kiska na strane opozície

Reklama

Predstavitelia Smeru-SD opäť kritizovali prezidenta SR Andreja Kisku. Nepáči sa im, že rokuje najskôr s opozíciou. “Prihlásil sa jednoznačne na stranu opozície,” povedal Blanár, podľa ktorého a medzi riadkami dá čítať, že prezidentovi nešlo o rekonštrukciu vlády, ale chcel novú vládu. “Novú úradnícku vládu,” poznamenal.

Ľuboš Blaha počas tlačovej konferencie tiež označil konanie prezidenta za škandalózne. Po vražde novinára a jeho snúbenice došlo k vybičovaniu emócii zo strany opozičných politikov, ktorí z trestného činu obviňovali polovicu Slovenska. Poslanec pripomenul, že Kiska prišiel z lyžovačky v Rakúsku na Slovensko do vybičovanej atmosféry. Svojou tlačovkou však vybičoval emócie ešte viac. „Volá po štátnom prevrate, po predčasných voľbách. Bez akéhokoľvek mandátu sa postaví na stranu polovice Slovenska a druhú polovicu, ktorú má tiež reprezentovať, úplne ignoruje,“ upozornil.

Blaha pripomenul aj vraždu maltskej novinárky a britskej poslankyne, po tom, čo boli vybičované emócie kvôli brexitu, ale britská kráľovná nežiadala odvolanie konzervatívnej vlády.

Poslanec si zároveň nemyslí, že prezident Kiska má kapacitu na to, aby šiel do štátneho prevratu. Práve preto sa podľa jeho slov objavujú úvahy o tom, čo je za tým celým. „Keď vidíme, kto organizuje tie pochody, že to nie je spontánna aktivita, že to sú ľudia, ktorí majú politické prepojenie na Andreja Kisku, tak sa pýtame, čo je za týmto celým. Máme vážne obavy, o čo komu v tom prípade ide,“ vysvetlil Blaha.

Pripomenul tiež, že multimiliardár Soros financuje think-tanky a rôzne organizácie v krajinách ako je Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko. Bolo potvrdené, že v Gruzínsku veľmi silno pôsobil na to, aby došlo k farebnej revolúcii. V Macedónsku došlo k rozvratu krajiny, vieme podľa jeho slov, že podobné obvinenia boli aj v ďalších krajinách.

Reklama

„Vieme, že jeho finančné špekulácie viedli k rozvratu britskej libry. To je známa skutočnosť, nie konšpirácia. Vieme, že mohol mať prsty v tom, že došlo k ázijskej kríz. Nositeľ Nobelovej ceny Paul Krugman, jeden z najvýznamnejších ekonómov, napísal o Sorosovi, že to je človek, ktorý nielenže svojimi machináciami využíva krízy, ale ich sám vyvoláva. Tento človek (Soros, pozn. red.) vplýva na svetovú politiku,“ ozrejmil.

 

Záujmom Smeru-SD je, aby sa situácia upokojila

Prezidenta Smer-SD vyzýva, aby povedal, či sa pýtal SaS na jej vyhlásenia o prevrate a možných dôsledkoch na pochodoch, čo majú znamenať a či prípadne, ak dôjde k týmto dôsledkom, ktoré ohlasoval pán Galko, či zoberie za ne aj zodpovednosť. “Prezident má byť prezidentom všetkých občanov a rešpektovať výsledky volieb,” doplnil Glváč.

Blanár zopakoval, že záujmom Smeru-SD je, aby sa situácia upokojila. “Verí, že k tomu prispeje aj stretnutie, ktoré inicioval predseda parlamentu,” doplnil a požiadal prezidenta, aby na stretnutí hľadali riešenia.

Podľa Ľuboša Blahu nie je hanba, že na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bola Mária Trošková, ktorá mala podľa článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka väzby na osoby podozrivé z napojenia na kalábrijskú mafiu a nemala ani bezpečnostnú previerku.

“Hanbu robí prezident Kiska, rozbíja tento štát,” vyhlásil. Podľa Glváča z titulu jej funkcie nebolo potrebné mať previerku. O Troškovej hovorí ako o sekretárke, asistentke. Glváč po tlačovej konferencii informoval, že nemecká strana neprotestovala proti účasti Troškovej.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali