Vedenie Banskobystrickcého kraja zlyhalo a nezmyselne z toho obviňuje štát, tvrdí rezort hospodárstva

Vedenie Banskobystrickcého kraja zlyhalo a nezmyselne z toho obviňuje štát, tvrdí rezort hospodárstva

Bratislava 26. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíkov)

 

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) vyzýva predstaviteľov vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aby neschovávali svoju manažérsku neschopnosť riešiť situáciu s prímestskou autobusovou dopravou za nezmyselné obviňovanie štátu. “Ako župan Ján Lunter, tak aj jeho vicežupan a syn Ondrej Lunter, pritom veľmi dobre vedia, že štát nemá na základe jeho vlastníckeho podielu v SAD Zvolen absolútne žiadnu možnosť zasiahnuť,” uviedol rezort hospodárstva v stanovisku pre agentúru SITA

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga

Manažérske právomoci má podľa ministerstva výhradne súkromný vlastník autobusového dopravcu, za čo môžu občania poďakovať privatizácii počas vlády Mikuláša Dzurindu. “Spor sa ťahá dlhé obdobie a spoločnosť MH Manažment opakovane vyzývala obe strany, aby sa dohodli,” priblížilo ministerstvo hospodárstva.

Reklama

Spoločnosť SAD Zvolen pre spor s Banskobystrickým krajom v sobotu zastavila prevádzku prímestskej autobusovej dopravy. Vedenie BBSK podľa rezortu hospodárstva muselo presne vedieť, kam situácia smeruje a absolútne nezodpovedne sa na to vôbec nepripravilo.

“Aktuálny stav je pritom priamym dôsledkom toho, že župa vyhrala súdny spor o neplatnosť zmluvy, ktorý sama vyvolala. Za to, že nejazdia autobusy, tak rozhodne nemôže ani vláda, ani štát, ale výlučne vedenie samosprávneho kraja, ktorý ho riadi,” podotkol rezort hospodárstva.

Reklama

Situáciu preto podľa ministerstva nemôžu vyriešiť brífingy s prázdnymi politickými heslami, nezmyselné a nepravdivé obviňovanie štátu, ani politici opozície v pozadí brífingov. “Jediným doterajším výsledkom takéhoto postupu je fakt, že si vedenie župy nesplnilo povinnosť zabezpečiť pre svojich obyvateľov dopravu. Tým len vedome nahráva predstaviteľom opozičnej strany, ktorej predsedu Ján Lunter na čele kraja vystriedal,” dodalo ministerstvo hospodárstva.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini oceňuje konštruktívny prístup primátorov a starostov z Banskobystrického samosprávneho kraja, ako aj zástupcov dopravnej spoločnosti, ktorí celý víkend pracujú na tom, aby v pondelok autobusy premávali pre občanov, a uprednostnili praktické riešenia pred politikárčením. “Predseda vlády verí, že konečne takto začnú k riešeniu situácie pristupovať aj predstavitelia BBSK,” informoval agentúru SITA Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Predseda strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska v nedeľu informoval, že nevýhodné dodatky k zmluvám, ktoré podpísal vtedajší predseda BBSK Marián Kotleba bez verejného obstarávania, mali kraj stáť milióny eur navyše. Župan Lunter podľa neho preto logicky, aby chránil peniaze ľudí, podal návrh na súd a žiada o pomoc premiéra Pellegriniho.

“Ten však miesto pomoci občanom politikárči a útočí na všetkých okolo seba. Toto je, žiaľ, arogancia Smeru v priamom prenose. Osoby blízke Smeru chcú na autobusovej doprave ryžovať a občan sa stal rukojemníkom,” uviedol Kiska s tým, že Kotlebova ĽSNS a Smer spolupracujú. Kiska vyzýva na zodpovednú zmenu Pellegriniho, ktorý je sedemnásť rokov v Smere, aby sa konečne začal správať ako premiér a nie ako bábka v rukách Roberta Fica a oligarchov. “Už je načase prestať politikárčiť a útočiť na všetkých okolo, premiér by mal konečne pomôcť ľuďom v Banskobystrickom kraji,” dodal Kiska. Pellegrini by mal podľa neho prestať konečne kryť Kotlebu a začať spoločne so župou hľadať riešenie, pričom občania nesmú byť rukojemníkmi.

Hnutie OĽaNO v sobotu oznámilo, že pre situáciu s prímestskou autobusovou dopravou v BBSK bude iniciovať zvolanie mimoriadneho výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti za účasti ministra hospodárstva. “Na výbore sa budeme pýtať ministra hospodárstva Petra Žigu, akým spôsobom sa štát pričiní o vyriešenie vzniknutého problému. Občania Banskobystrického kraja potrebujú dennodenne dochádzať za prácou, do škôl, ako aj k lekárovi, nemôžu byť rukojemníkmi autodopravcov,” povedal poslanec a tieňový minister financií a hospodárstva za OĽaNO Eduard Heger. Hnutie zároveň vyzýva Pellegriniho, aby nepolitikárčil a zachoval sa ako naozajstný premiér, ktorému záleží na ľuďoch.

Reklama

Ak by župy mohli koordinovať okrem autobusovej dopravy aj regionálne osobné vlaky, mohli by podľa poslanca Miroslava Ivana (Demokratická strana) pružne reagovať aj na takúto vyhrotenú situáciu ako v Banskobystrickom kraji. Ministerstvo dopravy a Železničná spoločnosť Slovensko by podľa neho mali pozorne sledovať, ako sa situácia vyvinie a tam, kde je to možné, nahradiť výpadky autobusov vlakmi. “Demokratická strana presadzuje, aby autoritou pre oba typy regionálnej osobnej doprav, teda autobusy a regionálne vlaky, boli vyššie územné celky. Výsledkom bude, že kraje nebudú prosiť o zlaďovanie regionálnych autobusov a vlakov, ale nastavia si to sami,” uviedol Ivan. Demokrati podľa svojho podpredsedu a poslanca Jozefa Rajtára vyzývajú vedenie župy a SAD Zvolen pokračovať v rokovaniach, aby našli prijateľné riešenie bez toho, aby sa z občanov stali rukojemníci. “Nepáči sa nám, že spor dospel až do tohto štádia. Ako k tomu prídu bežní ľudia, ktorí potrebujú ísť do práce alebo k lekárovi,” dodal Rajtár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali