Od roku 1998 sa realizuje projekt China-PAR (Predikcia rizika aterosklerotického kardiovaskulárneho ochorenia v Číne), ktorého účelom je predpovedanie rizika rozvoja kardiovaskulárnych chorôb u obyvateľov krajiny. V rámci tejto rozsiahlej štúdie vedci tiež analyzovali vplyv faktora, ako je konzumácia čaju, na ľudské zdravie.
Analýza zahŕňala 100 902 účastníkov, ktorí spočiatku nemali žiadne srdcové ochorenie, mŕtvicu alebo rakovinu. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Tí, ktorí pili čaj pravidelne (najmenej trikrát týždenne) a tí, ktorí čaj pili zriedka (menej ako trikrát týždenne).
Priemerná doba sledovania účastníkov bolo 7,3 roka. Za túto dobu mali účastníci, ktorí pili čaj pravidelne v porovnaní s tými, ktorí ho pili nepravidelne, o 20 percent nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb a mozgovej príhody, riziko smrteľných ochorení srdca a cievnej mozgovej príhody bolo nižšie o 22 percent a riziko úmrtia na všetky príčiny bolo nižšie o 15 percent.
Dôležitosť konzumácie
Analýza vývoja chorôb súvisiacich s vekom ukázala, že milovníci čaju starší ako 50 rokov mali ischemickú chorobu srdca a cievnu mozgovú príhodu o 1,41 roka neskôr než ľudia, ktorí čaj pijú zriedka, a žili v priemere o 1,26 roka dlhšie.
Ako dôležité je trvanie a pravidelnosť konzumácie čaju, vedci analyzovali v skupine 14 081 účastníkov, ktorých zdravotný stav sa hodnotil dvakrát, v priemere po 5,3 a 8,2 rokoch. Ľudia, ktorí čaj pili pravidelne niekoľko rokov, mali o 39 percent menšie riziko vzniku srdcových chorôb a cievnej mozgovej príhody, o 56 percent menšie riziko smrteľných srdcových ochorení a o 29 percent menšie riziko úmrtia na akejkoľvek príčiny v porovnaní s tými, ktorí čaj pravidelne nepili.
Zelený čaj alebo čierny čaj?
Vzhľadom k národnostným okolnostiam pila väčšina účastníkovi (49 percent) len zelený čaj a len 8 percent účastníkov bolo milovníkov čierneho čaju. Zaujímavé je, že pri samostatnej analýze podľa typov čaju bolo zistené, že iba zelený čaj má priaznivý vplyv na zdravie. Tí, ktorí pili čierny čaj, nevykazovali žiadne zlepšenie z hľadiska zdravia.
“Pravidelná konzumácia čaju znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a úmrtí zo všetkých príčin. Prínos pre zdravie má iba zelený čaj pri dlhodobom užívaní,” uviedla Xinyan Wang z Čínskej akadémie lekárskych vied v Pekingu v tlačovej správe Európskej kardiologickej spoločnosti.
Nutná pravidelnosť
Štúdie preukázali, že priaznivý účinok čaju je spojený s takými biologicky aktívnymi komponenty, ako sú polyfenoly, ktoré znižujú krvný tlak a hladinu lipidov a lipoproteínov v krvi, čo sú významné faktory vo vývoji kardiovaskulárnych chorôb.
“Priaznivé vlastnosti čaju sú najvýraznejšie u ľudí, ktorí tento nápoj pravidelne pijú. Polyfenoly v tele dlho nevydržia, takže na dosiahnutie kardioprotektívneho účinku je potrebná častá konzumácia,” uviedol vedúci štúdie Dr. Dongfeng Gu.























