Vedci urobili experiment, počas ktorého bolo 12 dobrovoľníkov rozdelených do dvoch skupín. Niektorí dostali sladký mliečny koktail, zatiaľ čo iným dali výskumníci zmes bez chuti. Potom všetci účastníci prešli magnetickou rezonanciou a pozitrónovou emisnou tomografiou.
Odborníci si všimli, že prvá skupina pila nápoj s potešením, ale necítila nasýtenie, druhej skupine stačilo len pár pohárov.
Podľa vedcov dochádza ku dvojitej emisii dopamínu (hormónu, ktorý spôsobuje pocit spokojnosti) pri žuvaní a pri dodaní jedla do žalúdka. Vedci dospeli k záveru, že pre účastníkov, ktorí vypili sladký kokteil, prvá emisia prvku potlačila ďalšiu, čo viedlo k predĺženiu intervalu medzi oboma fázami a zmierňovalo to pocit nasýtenia.
Podľa odborníkov postupná produkcia hormónov spôsobuje prejedanie a obezitu.
Vedci odporúčajú obmedziť v strave množstvo chutných a nevýživných potravín.