Svet 23. novembra 2017 (HSP/sputnik/Foto: TASR/AP-Wilfredo Lee, File)
Vedci z USA našli dokumenty, ktoré svedčia o tom, že výrobcovia cukru a sladkých nápojov už na konci 60. rokov vedeli, že cukor môže vyvolávať aterosklerózu a rakovinu mozgu, informácie ale skryli pred verejnosťou, píše sa v článku v magazíne PLoS Biology
“Náš objav stavia do pochybností to, či všetky výskumy, ktoré sú sponzorované výrobcami cukru a sladkých nápojov, je možné brať vážne pri príprave nových politických opatrení,” vyhlásil Stanton Glantz z univerzity Kalifornie a San-Francisca.
Podľa informácií za posledné desaťročie svet uchvátila epidémia priberania. Takmer polovica všetkých chorôb je spojená s nadváhou.
Jednou z hlavných príčin sú podľa špecialistov cukor a sladké nápoje, ktoré sa stali značne populárne po celom svete v posledných rokoch.
Glantz a jeho kolegovia vysvetlili, že už na konci 60. rokov 20. storočia počas skúšok cukrovarskej spoločnosti a spoločnosti vyrábajúcej sladké nápoje odhalili ich negatívny vplyv na ľudský organizmus, výsledky výskumov ale skryli.