Washington 23. júna 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Americkí vedci zistili, že konzumácia varených alebo pečených zemiakov znižuje krvný tlak a pomáha zabrániť hypertenzii. Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise Nutrients
Hlavným zdrojom draslíka v potrave obyvateľov západných krajín sú zemiaky. Výskumníci z Purduevovej univerzity preskúmali vplyv draselných prídavkov na krvný tlak a ďalšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.
Klinických štúdií sa zúčastnilo 30 mužov a žien s diagnostikovanou hypertenziou alebo prehypertenziou. Výsledky ukázali, že konzumácia pečených alebo varených zemiakov vedie k zníženiu systolického krvného tlaku v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá mala typickú americkú stravu, ale bez zemiakov.
Autori tiež zistili, že v rozpore s rozšíreným názorom o škodlivosti rôznych variantov prípravy zemiakov s najväčšou kalorickou hodnotou – hranolčekov – pre kardiovaskulárny systém denná porcia tohto jedla, ktorá má hodnotu 330 kalórií, nemá záporný vplyv na cievy.
Priaznivý účinok zemiakov sa zakladá na tom, že znižujú zadržiavanie sodíka v organizme, a v tomto ohľade sú dokonca efektívnejšie ako potravinové doplnky s draslíkom.
“Aj keď sa často kladie veľký dôraz na zníženie spotreby sodíka v potrave pre lepšiu kontrolu krvného tlaku a zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, je to len polovica práce. Draslík hrá rovnako dôležitú úlohu,“ uvádzajú v správe pre tlač slová vedúcej výskumu doktorky Connie Weaverovej. “Možno, že pomer draslíka k sodíku je v kontexte celej potravinovej matice najdôležitejší,“ dodala.
Na zemiaky pripadá asi dvadsať percent zeleniny spotrebovanej v USA. Podľa názoru autorov sú zemiaky veľmi dôležité, pretože pomáhajú vynahradiť nedostatok výživných látok, potravinových vlákien a draslíka. Spotreba len jedného stredne veľkého zemiaku uspokojuje asi desať percent dennej potreby draslíka u dospelého človeka.
“Vzhľadom k tomu, že u väčšiny Američanov sa zaznamenáva nedostatok draslíka v dennej strave, poukazujú tieto výsledky na význam propagácie, a nie obmedzovania tak dobrých zdrojov draslíka, akými sú zemiaky,” hovorí Weaverová.
Vedci podotýkajú, že ich závery založené na obmedzených údajoch majú len predbežný ráz, pretože ide o prvú klinickú štúdiu, v ktorej sa skúmal vplyv zvýšeného obsahu draslíka v dennej strave na krvný tlak. Podľa názoru autorov sú potrebné ďalšie výskumy, ktoré majú zistiť spojenie medzi užitočnými vlastnosťami zemiakov a spôsobom ich úpravy.
“Dospeli sme zatiaľ k záveru, že varené alebo pečené zemiaky pomáhajú znížiť systolický krvný tlak a že hranolky nemajú negatívny účinok a môžu byť tiež zaradené do jedálničku ako súčasť zdravej výživy,“ píše v závere vedúci výskumu.