Pápež František vyhlásil Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých

Pápež František vyhlásil Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých

Vatikán 27. apríla (TASR/HSP)

 

Kanonizačný obrad sa konal v úvode slávnostnej omše na vatikánskom Námestí sv. Petra za účasti státisícov pútnikov z celého sveta

Pápež František vyhlásil dnes za svätých svojich predchodcov Jána XXIII. a Jána Pavla II. – talianskeho pápeža, ktorý zvolal reformný druhý vatikánsky koncil, a prvého slovanského pápeža pochádzajúceho z Poľska.

Reklama

Kanonizačný obrad sa konal v úvode slávnostnej omše na vatikánskom Námestí sv. Petra za účasti státisícov pútnikov z celého sveta, ktorí zaplnili Vatikán a okolité ulice a námestia Ríma, aby oslávili dvoch velikánov rímskokatolíckej cirkvi z 20. storočia.

František po trojitej žiadosti prefekta Kongregácie pre kauzy svätých, kardinála Angela Amata o vyhlásenie nových svätcov prečítal slávnostnú formulu v latinčine, ktorou potvrdil návrh, aby boli blahoslavení Ján XXIII. a Ján Pavol II. zaradení medzi svätých a aby ich ako takých uctievala celá cirkev. Na oltár následne priniesli ich relikvie.

Reklama

Davy ľudí, medzi ktorými mali najväčšie zastúpenie rodáci Jána Pavla II. z Poľska, svätorečenie privítali i potleskom a mnohí pritom sledovali veľké portréty dvojice pápežov na priečelí Baziliky sv. Petra za Františkom, uviedla agentúra Reuters.

Ide o vôbec prvé svätorečenie súčasne dvoch pápežov. Historický význam udalosti zvýšila aj účasť Františkovho predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý pred rokom ako prvá hlava katolíckej cirkvi po šiestich storočiach odstúpil z funkcie. Dnešná slávnosť tak symbolicky spojila štyroch pápežov. Dvaja noví svätci sú pochovaní v hrobkách v Bazilike sv. Petra.

Potlesk predtým zaznel aj pri príchode Benedikta XVI. na námestie, kde ho srdečne privítal František. Emeritný pápež sedel počas omše po strane oltára spolu s približne 150 kardinálmi. Na bohoslužbe sa zúčastnilo aj 1000 biskupov a takmer 6000 kňazov, 700 z nich bolo pripravených na rozdávanie prijímania.

Prítomnosť Benedikta XVI. odráža snahu jeho nástupcu poukázať na nadväznosť medzi pápežmi napriek určitým rozdielom, ako aj na jednotu katolíckej cirkvi, ktorú chcel František preukázať rozhodnutím svätorečiť Jána XXIII. a Jána Pavla II. spoločne ako pápežov, ktorých majú v obľube konzervatívci i liberáli.

Talian Ján XXIII., ktorý viedol katolícku cirkev v rokoch 1958-63, bol známy ako “dobrý pápež” pre priateľskú, otvorenú povahu a neobvyklú spontánnosť na svojom poste. Presadzoval úlohu katolíckej cirkvi ako obhajcu mieru vo svete. Zomrel predtým, ako druhý vatikánsky koncil v roku 1965 ukončil svoju prácu, jeho iniciatíva však spustila program prispôsobenia cirkvi dnešnej dobe v istých oblastiach. Koncil, odsudzovaný tradicionalistami, okrem iného umožnil bohoslužby v miestnych jazykoch namiesto latinčiny či vyzval na väčší dialóg s ľuďmi iných vierovyznaní, najmä Židmi, uviedla agentúra AP.

Reklama

Ján Pavol II., ktorý bol pápežom v rokoch 1978-2005 a ktorému sa všeobecne pripisuje podiel na ukončení komunistického režimu vo východnej Európe, pokračoval v reformách a jeho početné cesty po krajinách sveta či populárne Svetové dni mládeže inšpirovali novú generáciu katolíkov. Zastával však prísnu líniu v základných učeniach cirkvi, čo privítali konzervatívci po turbulentných 60. rokoch. Niektorí kritici ho vnímajú práve ako príliš nekompromisného konzervatívca, pričom sa objavili aj hlasy, že ho kanonizovali prirýchlo. Podľa skupín zastupujúcich obete sexuálneho zneužívania kňazmi tiež neurobil dosť na ukončenie škandálu, ktorý sa vynoril v závere jeho pontifikátu a dodnes zaťažuje cirkev.

Pri kanonizácii oboch pápežov došlo k úpravám obvykle striktných pravidiel. Benedikt XVI. v prípade Jána Pavla II. upustil od požiadavky, podľa ktorej sa proces posudzovania svätorečenia môže začať najskôr päť rokov po blahorečení, pokým František rozhodol, že na vyhlásenie Jána XXIII. za svätého stačí jeden zázrak, dodáva Reuters.

 

Na svätorečení sa zúčastnilo aj veľa Slovákov

Námestie sv. Petra v Ríme a priľahlé ulice sú plné pútnikov. Medzi nimi sú aj tisíce Slovákov, ktorí sa zúčastňujú na slávnostnom obrade svätorečenia. 

Reklama

Do Ríma prišla aj rodina z obce Michal na Žitavou, ktorá do hlavného mesta Talianska vycestovala už vo štvrtok. “Prišli sme hlavne celá rodina ďakovať za našich pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II., ktorý bol veľkým prínosom pre Slovensko,” uviedol pre TASR otec rodiny Peter. Ako dodal, osoba poľského pápeža je pre nich symbolom spravodlivosti a dobra. “Veľmi si ich vážime a chceme ich uctievať ako svätých,” doplnil Peter, ktorý sa s Jánom Pavlom II. stretol počas jeho návštev na Slovensku. “Bol som v 90. roku ako usporiadateľ vo Vajnoroch a potom v Košiciach na svätorečení košických mučeníkov. A tak isto v Petržalke, keď bol poslednýkrát. Vždy to bol pre mňa veľký zážitok,” priblížil. Rodina vycestovala do Ríma už vo štvrtok večer a ubytovanie našli približne 60 kilometrov od mesta. Na Námestí sv. Petra stoja už od desiatej večer.

Pre Poliakov je tento deň významný. Potvrdil to študent z Poľska, Kristian. “Hlavný dôvod, prečo sme sem prišli, je svätorečenie jedného veľkého pápeža 20. storočia, veľmi dobre známeho Jána Pavla II. A taktiež pápeža Roncalliho, prvého pápeža veľmi dôležitej udalosti pre katolícku cirkev, druhého vatikánskeho koncilu,” doplnil.

Na kanonizačnom obrade na Námestí sv. Petra v Ríme sa zúčastňuje aj prezident SR Ivan Gašparovič. Na slávnosti je prítomných približne 150 oficiálnych delegácií.

Ján XXIII., vlastným menom Angelo Giuseppe Roncalli, bol zvolený za 261. pápeža 28. októbra 1958. Pápež Ján Pavol II. ho blahorečil 3. septembra 2000. Jána Pavla II., Karola Wojtylu, zvolil zbor kardinálov v konkláve 16. októbra 1978. Za blahoslaveného ho vyhlásil jeho nástupca Benedikt XVI. 1. mája 2011. Ján Pavol II. navštívil Slovensko počas svojho pontifikátu trikrát, a to v rokoch 1990, 1995 a 2003.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali