Už o pár dní – od začiatku mája tohto roka – začínajú platiť vyššie príplatky za prácu v noci, cez sviatok a počas víkendov
Práve pekári patria do segmentu, ktorý si mohli v rámci tohto povinného zvyšovania príplatkov uplatniť výnimku cez tzv. derogačnú klauzulu. Tú si firmy môžu upraviť v kolektívnej, resp. pracovnej zmluve so zamestnancom. Umožnila by tak pekárom neplatiť zákonom nariadenú výšku príplatkov, ale nižšiu. „Túto možnosť sa väčšina priemyselných pekárov, a teda tých, ktorí zamestnávajú najväčší počet ľudí v tomto segmente, rozhodla nevyužiť. Uvedomujeme si, že stav pekárenského sektora je zlý, mzdy patria medzi najnižšie v potravinárskom priemysle a zároveň máme kritický nedostatok zamestnancov. Našich ľudí chceme lepšie zaplatiť,“ hodnotí dôvody Vladislav Baričák, predseda Únie priemyselných pekárov SR.
Príplatky budú stáť podľa prepočtov slovenský pekárenský sektor 24 miliónov eur. Pre ilustráciu treba dodať, že dnes je hodinová cena práce v pekárenskom segmente vyčíslená v priemere na 5 eur, pričom po zavedení príplatkov v extrémnych prípadoch – kombinácia práce v noci a v nedeľu, ktorá je zároveň sviatok – hodina práce narastá až trojnásobne, čo predstavuje hodinovú sadzbu až 15 Eur. „Toto je pre pekárov ekonomicky likvidačné, výroba v tieto dni bude vysoko stratová. Našim cieľom preto je akceptovanie ekonomicky oprávnených nákladov, teda výrobných nákladov, zo strany viacerých zahraničných reťazcov, ktorí nás tlačia s odbytovými cenami hlboko do straty. Je predsa absolútne legitímne si za výrobky pýtať minimálne takú cenu, ktorú my zaplatíme pri výrobe,“ hodnotí Vladislav Baričák.
Podľa aktuálnych verejne dostupných údajov z účtovných závierok za rok 2017 zároveň vyplýva, že dvadsiatka najväčších hráčov na trhu dohromady vykázala vysokú stratu, až 831-tisíc eur. No oficiálne dáta o výsledkoch hospodárenia v oblasti výroby pekárskych výrobkov hovoria, že produkcia dosiahla výnosy viac ako 7 miliónov eur. „Aby sme dokázali vyčísliť objektívny skutkový stav, musíme ešte komunikovať so Štatistickým úradom SR, aby sme zistili, ktoré subjekty sú do štatistiky zahrňované tak, aby nedochádzalo ku skresľovaniu dosiahnutého hospodárskeho výsledku v segmente čerstvej pekárenskej výroby,“ spresňuje šéf Únie priemyselných pekárov SR Vladislav Baričák. Najmä kvôli tomuto zlému stavu v segmente pekári aj naďalej pokračujú v rokovaniach s vládou.
Neakceptácia nákladov pri rokovaniach s odberateľmi donútila slovenských pekárov žiadať v novele zákona o neprimeraných obchodných podmienkach o spresnenie definície výrobných nákladov na ‚ekonomicky oprávnené náklady‘, ktoré jasne definuje Zákon o cenách č. 18/1996. Fakt, že jeho podmienky sa musia sprísniť, uviedlo aj samotné Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na návšteve v nitrianskej pekárni minulý týždeň.