Väčšina Rusov je za anexiu území bývalého ZSSR, kde žijú ich krajania

Väčšina Rusov je za anexiu území bývalého ZSSR, kde žijú ich krajania

Moskva 27. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Až 58 percent opýtaných sa domnieva, že Rusko má právo zmocniť sa území, kde žijú etnickí Rusi, lebo “musí chrániť svojich”

Väčšina Rusov sa domnieva, že Rusko má právo anektovať územia bývalých republík Sovietskeho zväzu, kde žijú ruskí krajania. Väčšina opýtaných podporuje aj pripojenie ďalších oblastí Ukrajiny k Rusku. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Levada, ktorého výsledky dnes zverejnila ukrajinská agentúra UNIAN.

Reklama
Ľudia mávajú ruskou vlajkou a sledujú prejav ruského prezidenta Vladimíra Putina o Kryme k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia na veľkoplošnej obrazovke na námestí v Sevastopole v utorok 18. marca 2014

Až 58 percent opýtaných sa domnieva, že Rusko má právo zmocniť sa území, kde žijú etnickí Rusi, lebo “musí chrániť svojich”.

Podľa 28 percent na takýto krok Rusko nemá právo, ale v prípade Krymu si “počína správne a koná podľa zákona a v súlade s normami medzinárodného práva”.

Reklama

Len štyri percentá účastníkov prieskumu sú presvedčené, že Rusko na takéto kroky vôbec nemá právo a jeho “aktivity na Kryme medzinárodné spoločenstvo nemôže nepovažovať za anexiu a vojenskú intervenciu voči cudziemu suverénnemu štátu”.

Desať percent opýtaných v ankete nedokázalo odpovedať na túto otázku.

O tom, že pripojenie Krymu bude mať pre Rusko len pozitívne ekonomické a politické dôsledky, je presvedčených 27 percent opýtaných. Skôr negatívne a negatívne dôsledky očakáva spolu 13 percent respondentov.

Až 79 percent anketovaných osôb sa domnieva, že pripojenie Krymu k Rusku svedčí o tom, že krajina sa vracia k svojej “tradičnej role veľmoci” a potvrdzuje svoje záujmy v postsovietskom priestore.

Podľa deviatich percent opýtaných však ide o dôkaz “rastúceho avanturizmu ruského vedenia, ktoré sa snaží odpútať pozornosť obyvateľstva od reálnych sociálnych a ekonomických problémov krajiny, korupcie a všeobecnej nespokojnosti s vládnymi orgánmi”.

Reklama

Pripojenie Krymskej republiky a mesta Sevastopol k subjektom Ruskej federácie výrazne zvýšilo popularitu prezidenta Putina, ktorého by teraz, ak by sa konali prezidentské voľby, volilo až 64 percent opýtaných. Začiatkom februára pritom na rovnakú otázku kladne odpovedalo len 44 percent respondentov.

Ruská spoločnosť je v otázke postupu Kremľa voči Ukrajine rozpoltená: časť ľudí odmieta nadšenie z prijatia Krymskej republiky i premisu o nutnosti ochrany ruských krajanov v zahraničí. Veľmi aktívny je v tejto skupine ľudí známy ruský rocker Andrej Makarevič, sólista skupina Mašina vremeni (Stroj času). Jeho odporcovia však na internete zbierajú podpisy pod petíciu, ktorou chcú prezidenta Vladimira Putina požiadať, aby ho zbavil titulu národný umelec, ako aj štátneho vyznamenania Za zásluhy.

Na svojej stránke na Facebooku Makarevič nedávno napísal, že uňho vyvoláva údiv, ako “Rusko mohlo jediným rozhodnutím urobiť zle všetkým – aj Ukrajine, aj Rusku, aj obyvateľom Krymu, aj ruskej spoločnosti, aj celému svetu”.

Podľa agentúry Ukrinform Makarevič vysvetlil, že Ukrajine “vzali časť územia”. Rusko, ktoré je už aj tak v zlej ekonomickej situácii, si “na krk zavesilo územie, ktoré nemá dokonca ani len vodu, a kde žijú ľudia, ktorí nič nevyrábajú. Treba im dať jesť,” upozornil.

Makarevič dodal, že Rusko urobilo zle aj samotným Krymčanom, lebo “oni čoskoro pochopia, že hory zlata, ktoré im nasľubovali, sú len prázdnymi slovami”.

Reklama

Zle podľa Makareviča dopadla aj ruská spoločnosť, ktorá je už “definitívne rozoklaná na vlastencov a zradcov”.

Rusko podľa rockera urobilo zle aj svetovému spoločenstvu, ktoré je “vyľakané a pripravené zaviesť sankcie dokonca i keď mu to uškodí – o škode pre Rusko ani nehovoriac”.

Makarevič sa nedávno vyjadril, že taký objem klamstiev, aké Rusko teraz využíva, nezažil ani v “najlepších rokoch brežnevovského režimu”.

Postup ruského vedenia však našiel podporu u desiatok významných osobností ruskej kultúry, ktorí nedávno v otvorenom liste podporili prezidenta Vladimira Putina a jeho politiku týkajúcu sa polostrova Krym.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali