Daniel Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi

Daniel Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi

Pezinok 23. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Dušan Hein,Martin Baumann)

 

Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po utorkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze zmeniek, v ktorej je obžalovaný aj Marian K

Na snímke právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic prichádza po prestávke na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza

„V princípe je obhajobná verzia založená na tom, že zmenky síce neboli nikdy nikde nikomu zmienené, účtované a všetci ľudia, ktorí o nich majú vedomosť, sú mŕtvi,“ uviedol Lipšic. Dodal, že takúto obhajobnú verziu považuje síce za zaujímavú, ale málo vierohodnú.

Reklama

Súčasťou obhajoby Pavla R. má byť aj tvrdenie, že riešenie zmeniek mu navrhol právnik Ernest Valko. Ten mal byť podľa jeho slov právnym zástupcom Sylvie Volzovej. V rovnakom čase však bol aj podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, čo by podľa Lipšica znamenalo jasný konflikt záujmov.

Lipšic tiež dodal, že v civilných konaniach obžalovaný Pavol R. nikdy nespomínal, že vie existenciu zmeniek dosvedčiť jeho bývalá manželka Viera Rusková. Tú spomenul Pavol R. v pondelok (22. 7.) na pojednávaní ako svedka, ktorého polícia odmietla vypočuť.

Reklama

Po výpovedi niekdajšieho riaditeľa televízie Markíza Václava Miku obžalovaný Pavol R. zopakoval, že mu neprišlo dôležité sa zmieňovať Mikovi o existencii zmeniek. „Václav Mika bol manažér. Nemal žiaden vzťah k majetkovým prepojeniam a k majiteľom. Prepáčte, že sme neurobili tlačovku, že sme vyriešili problém Gamatex aj prostredníctvom zmeniek,“ uviedol. Dodal, že časom sa dozvieme dôvod, prečo o tom neinformoval.

Obžalovaný ďalej poznamenal, že absenciu zmeniek v účtovníctve televízie nepovažuje za dôkaz o ich neexistencii, pretože ani exekúcia televízneho podniku Gamatexom v účtovníctve nebola. Na to na pojednávaní reagovala šéfka právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich s tým, že z exekúcie pre Markízu neplynulo žiadne riziko. V tom čase totiž podľa nej už Markíza ovládala Gamatex cez Slovenskú televíznu spoločnosť.

Pojednávanie na ŠTS v Pezinku bude pokračovať v stredu 24. júla výsluchom svedkov. Na súd by sa mal dostaviť aj niekdajší spoločník Gamatexu Štefan A. v postavení svedka.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov”.

 

Reklama

Václav Mika nemal ako riaditeľ Markízy o zmenkách žiadne vedomosti

Niekdajší riaditeľ televízie Markíza Václav Mika nemal počas svojho pôsobenia vo funkcii vedomosť o zmenkách napriek tomu, že sa v tom čase stretával s Pavlom R. Povedal to v utorok vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku

Na snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Václav Mika počas súdneho pojednávania

Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), či by podľa neho mohla Markíza na seba takýto záväzok prebrať, odpovedal, že „záväzok bol vyšší, ako bola hodnota podielu Pavla R.“.

Dodal, že keby o zmenkách vedel, tak by si premyslel, či bude v Markíze pracovať.

Na margo vzťahu s Pavlom R. Mika povedal, že sa poznajú ako kolegovia z Slovenskej televízie (STV), kde spolu pracovali do Nežnej revolúcie. Na margo vzťahu s Marianom K. povedal, že sa takisto poznajú z STV a že sa spolu stretávali na Donovaloch.

Reklama

„Nemal som s ním žiadne obchodné styky,“ dodal.

Na konci otázok obhajoby svedkovi chcel obhajca obžalovaných Michal Mandzák predložiť súdu novinový článok o licenčnom konaní Markízy. Tento dôkaz obhajca Markízy Daniel Lipšic namietal. Súd námietke vyhovel a dôkaz odmietol s tým, že sa nejedná o listinu.

 

Kočner je ochotný vypovedať

Obžalovaný podnikateľ Marian Kočner je ochotný vypovedať v kauze miliónových zmeniek pred súdom. Senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to dnes oznámili jeho obhajcovia. Podmienkou však je, aby sa jeho výpoveď uskutočnila v bratislavskom Ústave na výkon väzby.

V tomto zariadení sa totiž nachádza pojednávacia miestnosť ako aj sekcia pre väzobne stíhaných. Marian K. je momentálne umiestnený v Ústave na výkon väzby v Leopoldove a jeho obhajcovia argumentujú, že sa tam nemôžu so svojím klientom pripravovať na pojednávania. Na tento účel je im totiž prideľovaná stále tá istá miestnosť, pričom majú podozrenie, že je monitorovaná orgánmi činnými v trestnom konaní.

Marian K. ešte minulý týždeň požiadal súd o konanie v neprítomnosti a na pojednávaní sa zatiaľ nezúčastňuje.

Na snímke vpravo advokát Mariana K. Martin Pohovej

 

Ťapáková a Settele na súd v kauze zmeniek TV Markíza v utorok neprišli

Dvaja z troch predvolaných svedkov sa na pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nedostavia. Obžalovaný Pavol R. vysvetľoval, prečo sporné zmenky neviedla Markíza v účtovníctve, tým, že v účtovníctve nebolo veľa vecí.

Reklama

Prvý predvolaný svedok, terajší riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, sa z účasti ospravedlnil dopredu, takže ŠTS o jeho neúčasti vedel. Niekdajšia riaditeľka Zuzana Ťapáková údajne nedostala predvolanie, takže sa na utorkové pojednávanie taktiež nedostaví. O 13.00 h by mal vypovedať ďalší bývalý riaditeľ Markízy Václav Mika.

Na snímke chrbtom bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. počas súdneho pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku

Obžalovaný Pavol R. v utorok pred súdom zopakoval tvrdenie, že argument o tom, že zmenky nemajú existovať, pretože neboli vedené v účtovníctve, je neobstojný. „Bol som presvedčený o tom, že zmenky do účtovníctva nepatria,“ uviedol ako reakciu na čítanie listinných dôkazov prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu.

Po prestávke bola prezentovaná správa, ktorú pre políciu vypracovala Markíza. V tej sa uvádza, že americká spoločnosť CME (súčasný majiteľ TV Markíza) zaplatila Pavlovi R. za jeho podiel v Markíze vyše pol miliardy slovenských korún.

V pondelok (22. 7.) odmietol Pavol R. obhajcovi Markízy Danielovi Lipšicovi odpovedať na to, koľko za svoj podiel inkasoval. Výška výnosov Pavla R. je dôležitá preto, lebo platbu za zmenky mala uhradiť Markíza iba v prípade, že si to Pavol R. nebude môcť vzhľadom na svoju finančnú situáciu dovoliť.

Prokurátor Šanta ďalej pokračoval v čítaní správ z auditov CME. Žiadna z nich zmenky nespomína. „Môžeme si tu čítať výkazy, tabuľky, hodnotenia, je to nezmysel, pretože nikto to tam nedal,“ uviedol na svoju obhajobu Pavol R. Dodal, že uviesť existenciu zmeniek považoval za nepotrebné.

Reklama

 

V žalobe je vyjadrenie Mariana Kočnera, ktoré by pred súdom zrejme zopakoval

Ak súd zistí, že účasť obžalovaného v kauze zmenky Mariana K. je potrebná, obžalovaného dá sudca z výkonu väzby eskortovať. V žalobe je zahrnutá aj výpoveď Mariana K. ku zmenkám, polícia ho vypočúvala až päťkrát. Televízia JOJ o tom informuje na svojom spravodajskom portáli noviny.sk.

Podľa ich zistení Mariana K. vo veci falšovania miliónových zmeniek vypočúvali päťkrát. Dňa 20. júna 2018, 16. júla 2018 a 22. novembra 2018 nevypovedal.

“Prvýkrát vypočuli Mariana K. pre falšovanie zmeniek 20. júna 2018, keď ho NAKA zadržala v Bratislave. Na tomto výsluchu Marian K. odmietol vypovedať,” píše sa na stránke. “Kontaktoval som vyšetrovateľa pre dôvody zadržania môjho klienta, aby som sa oboznámil s obsahom uznesenia o vznesení obvinenia a ďalších podstatných skutočnostiach. Momentálne som na ceste k vyšetrovateľovi. Viac vám k tomu povedať nemôžem,” uviedol vtedy advokát Mariana K. Martin Pohovej.

Reklama

Jeho spoluobvinený Pavol R. na políciu prišiel sám po tom, ako sa dozvedel, že pre zmenky Mariana K. zadržali. V ten deň odmietol vypovedať, potom už vypovedal sedemkrát.

“Deň po zadržaní, dňa 21. júna 2018, vypovedal Marian K. pred vyšetrovateľom len ku skutočnostiam, ktoré on sám považoval za relevantné. Mal uviesť len to, že zmenky pri sebe nemá, lebo ich odovzdal zahraničnému expertovi na skúmanie. Podľa Mariana K. on sám chcel, aby znalec skúmal vznik podpisov na nich a vek papiera zmeniek. Uviedol to vtedy pred vyšetrovateľom a ďalej uviedol, že rokovania o ukončení sporu medzi Markízou a Gamatexom prebiehali minimálne dva mesiace, a to od začiatku mája 2000,” informujú noviny.sk.

Na snímke Marian Kočner

Marian K. podľa portálu ďalej polícii uviedol, že 10. mája 2000 uznesením valného zhromaždenia spoločnosti Gamatex došlo k schváleniu prevodu predaja obchodných podielov Mariana K. a Štefana Ágha na spoločnosť A.D.A.M. “Následne potom už bol podaný návrh do obchodného registra na zmeny, ktoré Okresný súd Bratislava I 12. júna 2000 povolil,” píše sa ďalej na stránke.

Marian K. na všetky otázky vyšetrovacích orgánov neodpovedal. Uviedol, že žiadne zmenky nefalšoval, nepodieľal sa na ich falšovaní a o žiadnom falšovaní týchto zmeniek nemá vedomosť. A ďalej k veci už nemá čo dodať. Ostatné výsluchy boli takmer vždy v čase, keď sa blížila lehota na jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu.

Podľa zistení TV JOJ posledný výsluch Mariana K. bol začiatkom roka 2019. Pred ukončením celého policajného vyšetrovania, 30. januára 2019, obvinený K. uviedol vo svojej výpovedi, že v rámci tohto výsluchu zatiaľ vypovedať nebude, ale vyjadroval sa k podmienkam a okolnostiam výkonu jeho väzby.

Dňa 19. marca 2019 dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Ján Šanta podal na Mariana K. a Pavla R. žalobu. Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, Emil Klemanič, proces rozbehol v pondelok 22. júla. Obžalovaným v prípade dokázania viny hrozí 12 až 20 ročné väzenie.

 

Reklama

Prvý deň procesu

Prvý deň procesu bol venovaný najmä výpovedi Pavla R., ktorý naďalej trvá na svojej nevine a zvaľuje vinu na svoju niekdajšiu spoločníčku Sylviu Volzovú. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta v pondelok (22. 7.) ukázal súdu nový dôkaz v podobe údajnej piatej zmenky. Tá by mohla inkriminovať Pavla R. aj vzhľadom na to, že tvrdí, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek.

Pavol R. je takisto obžalovaný aj vo veci objednávky vraždy Volzovej, ktorú mal zadať bosovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Černákovi. Obžalovaný Marian K. je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Na snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R.

Podľa obžaloby Marian K. spolu s Pavlom R. ako aj Štefanom A., ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian K. prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol R. ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia.

V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené. Markíza dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

Marian K. a Pavol R. v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Pavol R. však trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza.

Kočnerovo meno sa spája aj s kauzou Technopol, v ktorej išlo o podvod na firme Technopol a.s vo výške 2,3 milióna dolárov. Do kauzy bol zapletený aj syn prezidenta Michala Kováča, Michal Kováč ml., ktorému prezident Kováč spolu s Kočnerom udelil milosť.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali