Utorkové schválenie takto dáva spoločnosti J. R. Simplot Company so sídlom v Idahu, ktorá sama seba považuje za jednu z najväčších súkromných potravinových a poľnohospodársko-obchodných spoločností v USA, povolenie na jarnú výsadbu a jesenný predaj troch odrôd zemiakov Ranger Russet, Atlantic a Russet Burbank pod ochrannou značkou Innate.
Vlastnosti zemiakov sú podľa agentúry AP modifikované tak, aby mali čo najmenej otlakov, čiernych škvŕn a chemických látok, ktoré údajne vznikajú varením zemiakov pri vysokých teplotách. Odolať by mali tiež patogénu plesne, ktorá spôsobila v polovici 19. storočia známy írsky zemiakový hladomor.
Nové GMO zemiaky sa budú väčšinou pestovať v Idahu a vo Wisconsine a budú predávané v supermarketoch po celej krajine, tiež ako narezané alebo vopred olúpané v hotelových kongresových centrách a reštauráciách, “kde jeho odolnosť voči tvorbe modrín robí z neho dobrý produkt”, ako hovorí Doug Cole, riaditeľ marketingu a komunikácie spoločnosti J. R. Simplot Company. No jeden z najstarších obchodných partnerov McDonald ich však odmietol používať.
Podľa EcoWatch je už viac ako 90 % sóje a kukurice pestovanej v USA geneticky modifikovaných a viac ako polovica cukrovej repy je vypestovaná z GMO osiva.
Simplot navyše vyhlasuje, že obsahujú iba gény zo zemiakov, ktoré sa modifikujú, a “majú rovnakú chuť, textúru a nutričné vlastnosti” ako bežné zemiaky. Argumentuje, že na ich nové odrody zemiakov budú môcť poľnohospodári striekať výrazne menšie množstvo chemických pesticídov. No článok v The New York Times z októbra 2016 píše, že aj napriek 20-ročnému výskumu a vývoja, nové biotechnológie nepotvrdili rozširované tvrdenia o väčších výnosoch a o znížení používania pesticídov.