V Sýrii sa zaregistroval prvý kandidát prezidentských volieb

V Sýrii sa zaregistroval prvý kandidát prezidentských volieb

Damask 24. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Samotný Asad zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne neoznámil

Prvým vyzývateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada v prezidentských voľbách, vypísaných na 3. júna, je nezávislý poslanec parlamentu s tesnými väzbami na komunistov Máhir Abdal-Háfiz Hadždžar. Informovali o tom v stredu sýrske štátne médiá.

Reklama
Na snímke zo 17. augusta 2011 sýrsky prezident Bašár Asad

Hadždžarova kandidatúra bude platná, ak ju podporí najmenej 35 z 220 poslancov sýrskeho parlamentu. Okrem tejto podmienky všetci kandidáti na úrad prezidenta musia dokázať, že v posledných desiatich rokoch trvalo žili v Sýrii, čo z boja o najvyššiu funkciu vylučuje všetkých odporcov asadovského režimu v exile.

Samotný Asad zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne neoznámil. V januári uviedol, že je veľká šanca, že bude kandidovať.

Reklama

Hadždžar pochádza zo severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré kontrolujú povstalci i vládna armáda, má 46 rokov a v rokoch 1984-2000 bol členom komunistickej strany, pričom bol aj jedným z lídrov komunistického hnutia na univerzite v Aleppe.

Neskôr sa pridal k strane vytvorenej Kadrím Džamílom, ktorý bol režimom tolerovaným príslušníkom opozície a ktorý sa dokonca stal členom vlády. Z vládnej funkcie bol Džamíl odvolaný vlani z októbri a krátko nato odcestoval do Ruska, kde sa usadil.

Sýrska televízia o Hadždžarovi uviedla, že sa na začiatku sýrskej krízy – v marci roku 2011 – zapojil do pokojného ľudového hnutia proti režimu. V Sýrii je Hadždžar považovaný za príslušníka tzv. vnútornej opozície.

Ako pripomínajú západné médiá, voľby vypísané na 3. júna budú prvými za posledných 50 rokov, keď sa o funkciu prezidenta Sýrie môže uchádzať viacero kandidátov. Bašár Asad, podobne ako v minulosti aj jeho otec Háfiz, získaval mandát na funkciu prostredníctvom referenda.

 

Reklama

Rozhodnutie usporiadať prezidentské voľby je rozhodnutím suverénneho štátu, do ktorého žiadna cudzia strana nesmie zasahovať

Kríza v Sýrii vypukla v marcu roku 2011 pokojnými demonštráciami, ktoré však čoskoro zo strany režimu prerástli do krvavých represálií proti jeho kritikom a do bojov medzi povstalcami a vládnou armádou. Tie si vyžiadali už viac než 150.000 obetí na životoch a presídlenie viac než polovice obyvateľstva Sýrie.

V tomto kontexte sýrska opozícia označila usporiadanie prezidentských volieb za frašku, Washington v tejto súvislosti hovorí o “paródii na demokraciu” a OSN a Liga arabských štátov upozornili, že voľby budú veľkou prekážkou mierových snáh.

Tento odmietavý postoj vyvolal v Sýrii veľkú kritiku, pričom jej hlavným terčom bola OSN a jej emisár Lachdar Bráhímí, ktorého účinkovanie na mierových rokovaniach v Ženeve Damask napadol a obvinil ho, že nebol nestranným sprostredkovateľom.

Podľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí rozhodnutie usporiadať prezidentské voľby je rozhodnutím suverénneho štátu, do ktorého žiadna cudzia strana nesmie zasahovať. “Západné štáty, ktoré sa hlásia k demokracii a slobode, by mali načúvať názorom Sýrčanov, aby vedeli, koho budú vo voľbách voliť,” uvádza sa vo vyhlásení.

Reklama

Rezort súčasne obvinil “štáty, ktoré poskytujú zbrane teroristom, podporujú ich zločiny a odmietajú rešpektovať želanie sýrskeho ľudu vyjadrené vo voľbách, že maria všetky pokusy o hľadanie politického riešenia” krízy v Sýrii. Vyhlásenie nešpecifikuje, o ktoré krajiny ide, ale terčom podobných obvinení zo strany Sýrie bývajú štáty Perzského zálivu a Turecko.

Sýrska vláda zatiaľ nespresnila svoj plán, podľa ktorého sa budú konať voľby. Časť územia krajiny je pritom mimo jej kontroly. Podľa francúzskeho geografa Fabricea Balancha, vláda kontroluje asi 40 percent územia – oblasti, kde žije približne 60 percent populácie.

ru

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali