V stredu 1. mája uplynie 30 rokov od smrti legendárneho Ayrtona Sennu

V stredu 1. mája uplynie 30 rokov od smrti legendárneho Ayrtona Sennu

Sao Paulo 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Twitter)

 

Prvého mája si svet pripomenie 30. výročie smrti Ayrtona Sennu da Silvu. Život brazílskeho automobilového pretekára a držiteľa troch titulov majstra sveta F1 vyhasol v dôsledku tragickej nehody počas Veľkej ceny San Marína v Imole

Ayrton Senna da Silva
Na snímke Ayrton Senna da Silva

Senna sa narodil 21. marca 1960 a odmalička ho zaujímal motoristický šport. V roku 1964 mu otec skonštruoval prvú motokáru. V roku 1977 sa stal juhoamerickým majstrom v motokárach. Pred sezónou 1981 sa presťahoval do Anglicka, kde získal niekoľko titulov v juniorských formulových sériách.

Reklama

V roku 1983 prebehlo niekoľko testov s tímami F1 McLaren a Williams. Dvadsaťtriročný Senna síce zaujal, no z kapacitných i marketingových dôvodov preňho ešte nebolo v stajniach prvého sledu miesto. Na rok 1984 nakoniec získal kokpit v pomerne novom Tolemane.

V premiére na domácej Veľkej cene Brazílie musel odstúpiť už v 8. kole pre poruchu turba. V ďalších dvoch pretekoch v Brazílii a Belgicku však bral po bode a s novými šasi vybojoval aj prvé pódium. Bolo to v skrátenej daždivej VC Monaka, keď skončil druhý za Alainom Prostom na McLarene a predstihol jeho tímového kolegu Nikiho Laudu, ktorý v tom ročníku získal svoj posledný tretí titul.

Reklama

V ďalšej sezóne “presedlal” do Lotusu. Monopost 97T poháňaný motorom Renault bol jedným z najlepších modelov tejto stajne a Senna jeho kvality dokázal patrične zúročiť. Prvé preteky na domácej trati v Brazílii síce nedokončil pre problémy s elektronikou, ale na druhej VC sezóny, ktorá sa išla v portugalskom Estorile, presvedčivo zvíťazil. Bola to ďalšia daždivá veľká cena a Senna absolútne deklasoval konkurenciu, keď druhý Talian Michele Alboreto na Ferrari zaostal o viac ako minútu a zvyšok poľa strácal jedno alebo viac kôl.

V roku 1986 vyhral svoje prvé preteky za sucha (VC Španielska). Sezóna 1987 mala byť pre Lotus posun vpred, keďže vymenil dodávateľa motorov, ktorým sa stala Honda. Aj keď Senna dosiahol v celkovom hodnotení nové maximum (3. miesto), Williams, s ktorým získal v tom roku titul Nelson Piquet, mal jasnú prevahu. V septembri oznámili Sennov koniec v Lotuse, kde mu vypršala zmluva. Prestúpil do McLarenu, ktorý mal v tom čase tri tituly z predošlých štyroch rokov.

V McLarene bol jeho tímový kolega Francúz prezývaný “profesor”, v tom čase dvojnásobný majster sveta Alain Prost. Vzťah medzi týmito dvoma jazdcami nebol idylický, sprevádzali ho dramatické incidenty pri pretekoch aj mimo nich. Počas roku 1988 vyhrala táto dvojica úctyhodných 15 zo 16 pretekov (8:7 v prospech Sennu) seriálu MS a Sennovi sa prvýkrát v kariére podarilo vyhrať celý šampionát.

“Trenice” medzi oboma jazdcami pokračovali aj v ďalšom ročníku. Senna vyhral úvodné tri preteky, no neskôr prišli poruchy i kolízie s Prostom a vyrovnaný boj vyvrcholil počas predposlednej VC v japonskej Suzuke, kde majstrovský titul získal Prost. V záverečnej šikane sa Senna pokúsil o predbehnutie, počas ktorého sa zrazil s Prostom. Ten však nelogicky zatočil k Sennovi smerom von z trate. Brazílčanovi sa podarilo prísť do depa, kde si nechal svoje vozidlo opraviť a opäť sa zaradil do pretekov, dokonca ich vyhral, neskôr ho však diskvalifikovali pre nedovolené skrátenie zákruty. Titul získal Prost.

Boj medzi dvoma rivalmi však neustal ani v nasledujúcom roku 1990. Tímovým kolegom Sennu bol Rakúšan Gerhard Berger, s ktorým mal podstatne lepší vzťah. Šampionát nakoniec vyhral Senna pred Prostom na Ferrari a opäť sa rozhodlo v Japonsku. Ak by ani jeden z dvojice nebodoval, šampiónom by bol Senna. Ten zaistil tento scenár v prvej zákrute a vyradil oboch. Neskôr sa nechal počuť, že manéver urobil naschvál ako odplatu za VC Japonska 1989. Po tomto incidente tiež prišlo k jeho pamätnému výroku v rozhovore s Jackiem Stewartom.

Reklama

“Byť pretekárom znamená, že súťažíte s ďalšími ľuďmi. Ak nevyužijete medzeru, ktorá sa vám naskytne, už nie ste pretekár,” povedal Senna.

V roku 1991 bol Sennovým tímovým kolegom opäť Berger. Prost zostal vo Ferrari, no najväčším konkurentom v boji o titul pre Sennu bol Brit Nigel Mansell na Williamse. Senna napokon získal svoj tretí a posledný titul v F1. Už vtedy však hovoril o poklese výkonu nového dvanásťvalcového motora.

Sezóna 1992 neprebiehala podľa jeho predstáv, keď skončil v šampionáte až na štvrtom mieste, čo bol najhorší výsledok od roku 1986 a najhorší v McLarene. Konkurencia prišla s prelomovým systémom aktívneho zavesenia kolies a Mansell absolútne opanoval úvod sezóny. Znechutenie a sklamanie z neschopnosti McLarenu súperiť s Williamsom sa tiež prejavilo na nerozhodnosti pri uzatváraní kontraktu na rok 1993. Počas predsezónnych testov prišiel Senna k záveru, že novému motoru Ford bude chýbať potrebný výkon. Odmietol preto podpísať zmluvu na celú sezónu, súhlasil však, že bude jazdiť postupne preteky za pretekmi za plat milión dolárov. Tomu však predchádzala snaha dostať sa za akýchkoľvek okolností do Willimasu. Úradujúci majstri angažovali Prosta a ten mal právo veta vo výbere druhého jazdca. Sennu podľa očakávania odmietol. Sezóna nedopadla pre McLaren tak tragicky, ako to na začiatku vyzeralo. Aj prestížna VC Monaka sa nakoniec stala jeho korisťou a stanovil tam rekordné šieste víťazstvo. Napriek všetkému využil otvorené dvere vo Williamse, keďže Prost ukončil kariéru. V Austrálii 1993 dosiahol Senna posledné víťazstvo (41) v kariére i s McLarenom.

So zmenou pravidiel nebol Williams tak konkurencieschopný ako v predošlých rokoch. Senna síce získal pole position na úvodných dvoch podujatiach, na jeho úkor ich však vyhral neskorší majster sveta Michael Schumacher na Benettone.

Na pole position bol aj 1. mája 1994 v Imole na VC San Marína. Už vtedy poznačila víkend smrteľná nehoda Rakúšana Roland Ratzenbergera na Simteku. Vylepšený FW16 mal mať vyladené riadenie a Senna išiel po štarte do vedenia. V 7. kole vyšiel jeho voz z trate v zákrute Tamburello v rýchlosti cez 300 km/h. Po náraze boli preteky prerušené a nakoniec bol nutný letecký presun do bolonskej nemocnice. Podľa talianskych úradov zomrel Senna v čase nárazu na okruhu Imola, keď prestal pracovať jeho mozog. Dôvod havárie nebol dlho jasný, najvyšší taliansky súd zaň označil 13. apríla 2007 poruchu stĺpika riadenia. Sennov volant sa de facto odpojil od predných kolies a vo vysokorýchlostnej ľavotočivej zákrute tak pokračoval rovno. Porucha spôsobila neovládateľnosť, no nie samotnú smrť. Sennu zasiahol do prilby bezprostredne po náraze úlomok zo zavesenia pravého kolesa. Brazílčan zomrel vo veku 34 rokov. Napriek tvrdohlavosti a ambicióznosti, ktorá miestami hraničila až s aroganciou, kládol dôraz práve na bezpečnosť vo svojom športe. Počas tragického víkendu na Imole znášal ťažko Ratzenbergerovu haváriu a krajana Rubensa Barrichella, ktorý havaroval v piatkovom tréningu, navštívil hneď po nehode v lekárskom centre.

Reklama

V dôsledku tragického víkendu prišlo v športe mnoho bezpečnostných vylepšení v krátkodobom i dlhodobom horizonte. Nový prezident FIA Max Mosley pristúpil k niekoľkým malým zmenám vrátane zavedenia rýchlostného limitu v pit lane. Dlhodobými vylepšeniami boli napríklad bezpečnejšie bariéry, zrekonštruovanie tratí vrátane Imoly, väčšie prahy pozdĺž monokokov a znižovanie výkonu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Americký prezident Joe Biden a jeho pravdepodobný republikánsky vyzývateľ v novembrových voľbách Donald Trump sa stretnú v dvoch televíznych debatách. Biden na ne vyzval Trumpa v stredu a on túto výzvu okamžite prijal.

17:57

Minister financií SR Ladislav Kamenický v súvislosti so streľbou na predsedu vlády SR Roberta Fica (obaja Smer-SD) prerušil aktuálnu pracovnú cestu v Arménsku, kde sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

Už skôr, podobne ako ďalší ministri, odsúdil chladnokrvný útok na premiéra, označil ho za ohavný čin. “Robo, sme s tebou, drž sa,” zaželal Ficovi.

17:52

Zachovanie obojstranného tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu, využívanie tamojších podzemných zásobníkov, ale aj možnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v pomoci Ukrajine, boli témy, o ktorých v utorok (14. 5.) rokoval predseda ÚRSO Jozef Holjenčík so zástupcami britskej ambasády na Slovensku. V stredu o tom informoval ÚRSO.

17:50

17:14

Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. K dohode došlo šesť mesiacov po Wildersovom ohromujúcom víťazstve v holandských parlamentných voľbách; funkcie premiéra sa však napriek tomu neujme.

17:12

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na stretnutí s bosnianskosrbským prezidentom Miloradom Dodikom v maďarskom hlavnom meste Budapešť uviedol, že Maďarsko bude hlasovať proti rezolúcii OSN, ktorá by si uctila obete genocídy v Srebrenici z roku 1995. Ako dôvod uviedol, že by to opätovne naštartovalo napätie na Balkáne.

16:42
fico
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024
16:22

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali