V Salisbury, kde trávia ľudí, vybuchol vojenský podnik. Obvinia Rusov?

V Salisbury, kde trávia ľudí, vybuchol vojenský podnik. Obvinia Rusov?

Salisbury 13. augusta 2018 (HSP/Foto: Facebook)

 

Britské mestečko Salisbury sa vo svete preslávilo už natrvalo. Pravidelne tam trávia ľudí, vinu zhadzujú na Rusko a vyvolávajú konflikty. Teraz tam vybuchol podnik na výrobu vojenského materiálu – a opäť v tom budú mať prsty ruské tajné služby, FSB, Noční vlci, Kremeľ, Putin a ruskí hackeri. Kým prichádzajú iba prvé správy a podrobností nie je veľa, odborníci a médiá len konštatujú, čo sa stalo. Závery budú robiť neskôr. To, že znova zo všetkého obvinia Rusko, Kremeľ a moskovské tajné služby, je jasné. Nájde sa nejaká zámienka, nejaký „šroub s azbukou“ – a ďalšie obvinenie bude na svete.

Ilustračné foto

 

Reklama

Opäť Salisbury, opäť obete na životoch. Pri piatkovom výbuchu v továrni na výrobu vojenského materiálu zahynula jedna osoba a jedna sa vážne zranila. Požiar vypukol v závode firmy Chemring, vyrábajúcom signalizačné rakety. Obchodný riaditeľ skupiny Chemring informoval, že oblasť bola ihneď po výbuchu evakuovaná. Požiar zlikvidovali, vyšetrovanie pokračuje.

Čo bude nasledovať? Veď náš vrelo milovaný mainstream to ešte roztočí. Pre začiatok prakticky všetky naše médiá takmer doslovne skopírovali správu z dielni TASR, ktorá ju prevzala od britskej spravodajskej stanice BBC. Ale to, že sa začnú vymýšľať konšpiračné teórie, nájdu sa „zaručene pravdivé domnienky“ (nie fakty, ale domnienky) a zasa zo všetkého obvinia Rusko, je jasné ako facka.

Reklama

A ako prvý do toho nabehol slniečkarsky a rusofóbny Denník N. Tiež takmer doslovne prevzal správu z TASR, ale na záver to ešte „prikrášlil“ a navyše pridal aj „vlastnú tvorbu“, citujem: „Nič nenasvedčuje tomu, že by výbuch súvisel s otravou dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ktorých otrávili vojenským plynom novičok v Salisbury…“

Zdalo by sa, že Denník N sa nečakane prebudil z fóbie poukázaním, že „nič nenasvedčuje tomu, že by výbuch súvisel s otravou dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije…“ Akoby náhodou k tomu len priplietol otrávenie Skripaľovcov – ostatné médiá si na to ani nespomenuli. Bolo to náhodou? Kdeže! Iba plní svoje poslanie: totálna rusofóbia a v tejto fraške si netreba obmedzovať prostriedky… Nuž, počkajme si na prvé výsledky vyšetrovania, závery „odborníkov“ a médií: zasa budú na vine Rusi.

Tentokrát však britskí policajti asi neboli takí šikovní a profesionálni ako v marci, keď nepotrebovali žiadne laboratóriá, skúšky, vyšetrovania. V prípade otrávenia Skripaľovcov hneď prví policajti, ktorí dobehli na miesto činu, už v priebehu pár minút všetko odhalili a vyšetrili: bol použitý Novičok a všetko spáchali Rusi.

V piatok sa na miesto činu dostavili asi iní policajti. Neoznámili hneď závery ešte pred začiatkom vyšetrovania, ale začali vyšetrovať príčiny, čo a ako sa stalo, prečo došlo k výbuchu. Možno však očakávať, že čoskoro sa nájdu „presvedčivé dôkazy“o tom, že to zasa spáchali Rusi, FSB, hackeri a v neposlednom rade aj Noční vlci. Prečo si vlastne Rusi na celej zemeguli vybrali práve toto slnečné provinčné mestečko Salisbury?

Samozrejme, treba počkať aj na reakciu Bieleho domu. Washington už kvôli Skripaľovcom vyhlásil voči Rusku sankcie, ktoré, ako oznámilo americké ministerstvo zahraničia, nadobudnú platnosť asi 22. augusta. Výbuch v Salisbury je vodou namlyn ako Londýnu, tak aj Washingtonu. Zasa zo všetkého obvinia Kremeľ.

Reklama

Okrem Anglosasov však už takmer žiadni politici vo väčších štátoch neveria, že do toho všetkého bolo zamontované Rusko: príliš veľa dôkazov usvedčuje Londýn z klamstva. To, že aj naďalej organizovane štekajú verné „čivavy“ Londýnu a Washingtonu – pobaltské štáty, Poľsko a zopár ďalších, je logické – nič iné im nedovolia a nič iné ani nevedia robiť. Takisto plnia svoju úlohu…

Náš mainstream získal ďalšie eso pre hysterickú rusofóbnu kampaň. Niet pochyb, že to eso hneď začne používať. Britská premiérka Mayová vyhlási, že boli to ruskí diverzanti, ktorí podstrčili mínu do vojenského podniku v Salisbury – a nová šou bude na svete. O tom, že na podobné veci nepotrebujú žiadne dôkazy, svedčí prípad otrávenia Skripaľovcov, ovplyvnenie amerických volieb ruskými hakermi či rozviedkou, „polovojenská organizácia“ v Dolnej Krupej, ba už aj únos nešťastného Vietnamca – onedlho sa určite príde na to, že ho uniesla ruská FSB alebo prostredníctvom sociálnych sietí ukradli ruskí hackeri…

Nuž, asi nemáme iné problémy a starosti, a preto náš mainstream a naša „verejnoprávna“ RTVS sa pretekajú v rusofóbii a „zaručene pravdivých chýroch“. Nuž, uzavrieť dnešnú poznámku môžeme výstižným vtipom, ktorý sa prednedávnom objavil na ruskom internete: ak otehotnie Merkelová, obvinia z toho Putina. Niet čo dodať…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali