V posledných hodinách sa situácia v Katalánsku začala radikalizovať

V posledných hodinách sa situácia v Katalánsku začala radikalizovať

Barcelona 22. októbra 2017 (HSP/Rusvesna/Foto:TASR/AP/Paul White,Francisco Seco)

 

Portál rusvesna v pomerne krátkej dobe niekoľkých hodín publikoval sériu článkov, ktoré reagujú na postupné zvyšovanie napätia vo vývoji vzťahov medzi Barcelonou a Madridom.

Na snímke stúpenci nezávislosti Katalánska počas zhromaždenia v Barcelone

Ak je potrebné zvýšiť napätie v spoločnosti, najvhodnejší začiatok predstavuje víkend, keď väčšina ľudí ostáva doma a ich pozornosť nerozptyľujú bežné povinnosti. Vtedy spoločnosť pozornejšie vníma všetky informácie z masovokomunikačených prostriedkov.

Reklama

Podobný rukopis sa uplatnil napríklad aj pri Nežnej revolúcii v roku 1989 (v piatok 17.11.1989 pochod študentov, policajná brutalita, údajná smrť Martina Šmída, strávenie informácii spoločnosťou, pondelok prvý štrajk vysokoškolákov, postupná gradácia napätia a štrajkov v spoločnosti). Kyjevský Majdan sa začínal 29.11.2013 (piatok) až 1.12.2013 (nedeľa).

Situácia sa v Katalánsku začala dramatizovať včera v súvislosti s katalánskym referendom o nezávislosti, ktoré Madrid odmieta. Ponúkame chronologický vývoj a dramatizáciu udalostí v Katalánsku v posledných približne 24. hodinách.

Reklama

21.10.2017. 15:55. Portál rusvesna zverejnil informáciu podľa ktorej španielsky premiér Mariano Rajoy využil 155 článok španielskej ústavym aby obmedzil katalánsku autonómiu. Madrid sa rozhodol obmedziť právomoci Katalánska a odstaviť hlavu katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta a jeho prívržencov. Madrid už sústreďuje na hraniciach s Katalánskom vojenskú a policajnú techniku, podľa predstáv Madridu sa vlády v Katalánsku ujmú noví politici, dosadení Madridom. Madrid straší Kataláncov neuznaním procesu osamostatnenia Katalánska vo svete, ekonomickými nevýhodami a bezpečnostnými rizikami.

21.10.2017 – 17:21 Portál rusvesna uvádza, že rozkol v Španielsku rastie. Baskovia vyjadrili svoju podporu Katalánsku a jeho autonómneho pohybu. Baskovia sa neúspešne snažia získať vlastnú nezávislosť už niekoľko desiatok rokov, za nezávislosť Baskicka sa zasadzovala v minulosti aj baskická teroristická organizácia ETA, ktorá sa momentálne nachádza v útlme, španielskym vládnym a policajným silám sa nikdy nepodarilo túto organizáciu zlikvidovať. Ak sa pripájajú ku Kataláncom Baskovia, odstredivé tendencie sa môžu objaviť aj v iných regiónoch – napríklad na Kanárskych ostrovoch, ktoré sa stavajú k Madridu mimoriadne vlažne už niekoľko desaťročí.

Na snímke španielsky premiér Mariano Rajoy

21.10.2017 – 17:55. Portál rusvesna uvádza, že Katalánci sa inšpirovali kyjevským Majdanom a demonštranti vychádzajú do ulíc s kuchynskými riadmi a hrncami. Keďže existuje výrazný rozdiel medzi Kataláncami a Ukrajincami, Katalánci majú civilizovane hrnce a riady v rukách, udierajú po nich kovovými predmetmi. Každá farebná revolúcia potrebuje nejaké mediálne symboly. Na Nežnej revolúcii sa štrngalo kľúčmi, pri neúspešnej Dáždnikovej revolúcii v Hong Kongu sa používali dáždniky, na Majdane to boli hrnce na hlavách, v protizemansovských aktivitách v Čechách to boli červené karty. Katalánci vyjadrujú svoju nespokojnosť s krokmi Madridu a odpor voči 155 článku španielskej ústavy.

21.10.2017 – 20:40 Portál rusvesna uvádza, že na protišpanielskom mítingu v Barcelone sa včera zišlo až polmilióna Kataláncov. Katalánci požadujú oslobodenie katalánskych lídrov Jorge Sanchesa a Jorge Cuixarta, ktorých zatkli španielske policajné orgány. Lídri patria k organizáciam Katalánska národná strana a Omnium Cultura.

21.10.2017 – 22:08 Portál rusvesna  prináša informáciu, že predsedkyňa katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová sa odmietla podriadiť požiadavkam Madridu. Vystúpila v krátkom vysielaní RTVE a prehovorila ku Kataláncom i obyvateľom iných oblastí Španielska, pričom obvinila španielskeho premiéra Rajoya z nedemokratických krokov a metód. Mariano Rajoy totiž  uviedol, že dňa 27. 10. 2017 španielska vláda potvrdí platnosť 155 článku španielskej ústavy.

Reklama

21.10.2017 – 22:32 Portál rusvesna uvádza informáciu, podľa ktorej katalánsky premiér Carles Puigdemont takisto obvinil Madrid z nedemokratických postupov a krokov. Podľa jeho slov Rajoy nedemokraticky anlujuje všetko, o čom rozhodne katalánsky parlament a odmieta akceptovať katalánske návrhy.

21.10.2017 – 22:51 Portál rusvesna priniesol emotívny prejav Carlesa Carlesa Puigdemonta, v ktorom katalánsky premiér uviedol, že nad Katalánskom visí otvorená hrozba. Katalánsky premiér vyzval zvolať zasadanie katalánskeho parlamentu, aby Katalánci prijali nevyhnutné kroky proti snahám Madridu ovládnuť Katalánsko pomocou článku 155. španielskej ústavy. Katalánsky premiér žiada, aby sa Katalánci bránili civilizovane a pokojne.

21.10.2017 – 23:10 Portál rusvesna prináša informáciu, podľa ktorej sa Katalánci rozhodli jednostranne vyhlásiť svoju nezávislosť v pondelok dňa 23.10.2017, teda ešte pred Rajoyom avizovaným zasadnutím španielskeho parlamentu.

Najbližšie udalosti v Španielsku môžu byť teda zaujímavé, budeme o nich informovať.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali