V Mali už začínajú umierať francúzski vojaci. Slovenských už nechcú, vraj majú dosť

V Mali už začínajú umierať francúzski vojaci. Slovenských už nechcú, vraj majú dosť

Paríž/Dakar 21. februára (TASR/HSP – Infografika HSP)

 

Prvý Francúz zahynul vo vrtuľníku, druhý v priamom boji

Jeden francúzsky vojak a najmenej 20 islamistických povstalcov prišlo o život v prvých bojoch v pohorí Adrar des Ifoghas v blízkosti hraníc s Alžírskom, kam sa islamisti skryli pred postupujúcimi malijskými a spojeneckými vojskami.

Reklama

V prípade vojaka ide o druhú obeť v radoch francúzskej armády počas jej intervencie v Mali, ktorá sa začala 11. januára na žiadosť malijskej vlády, keďže jej armáda nebola schopná zastaviť postup islamistických jednotiek zo severu na juh krajiny.

Obavy z toho, že intervencia vyvolá útoky proti francúzskym občanom, sa potvrdili v utorok, keď sa v Kamerune stala obeťou únosu sedemčlenná francúzska rodina. Predpokladá sa, že páchateľmi únosu sú nigérijskí ozbrojenci. Neistý je aj osud ôsmich francúzskych rukojemníkov zadržiavaných islamistami v horách na severe Mali, kde sa v utorok začali bojové operácie spojeneckých vojsk.

Reklama

 

Francúzov vedú vojaci z Čadu špecializujúci sa na boj v púšti

Po tom, ako francúzske, malijské a africké jednotky vytlačili islamistov zo strategicky dôležitých miest ako Timbuktu a Gao na severe krajiny, Francúzsko zameralo svoje operácie na horskú oblasť pri hraniciach s Alžírskom, kde spoločne s čadskými jednotkami útočia na základne islamistov a ich sklady zbraní. Práve v tejto oblasti by únoscovia mali zadržiavať skupinu ôsmich francúzskych rukojemníkov.

Francúzsko v utorok znova potvrdilo, že svojich vojakov začne z Mali postupne sťahovať v marci. Dovtedy chce správu nad dobytými územiami odovzdať malijskej armáde a misii AFISMA, ktorú podporuje OSN a ktorá pozostáva väčšinou z približne 8000 vojakov armád štátov susediacich s Mali.

Francúzske a malijské jednotky v nedeľu obsadili aj mesto Bourem, čím upevnili svoju kontrolu nad severom Mali, ktorý do začiatku tohto roku ovládali islamisti a odkiaľ islamistickí povstalci naďalej podnikajú sporadické útoky, aby prekazili Francúzskom vedenú vojenskú operáciu.

Reklama

 

Výzbroj povstalcov prekvapuje Francúzov, ukradli ich z Kaddáfího kasární

Povstalci majú pritom veľmi dobrú výzbroj – francúzske ministerstvo obrany v utorok informovalo, že spojeneckí vojaci po dobytí mesta objavili v Boureme tri raketomety BM-21 ruskej výroby. Podľa agentúry Reuters raketomety, ako aj ďalšie zbrane a munícia zhabané po ústupe islamistov z nimi obsadených miest pochádzajú zrejme z Líbye a do Mali sa dostali po páde tamojšieho režimu Muammara Kaddáfího.

“Máme tu celé spektrum,” komentoval zábery arzenálu zhabaného v Diabaly James Bevan zo združenia Conflict Armament Research, skupiny, ktorá sa venuje identifikácii zbraní. Podľa jeho názoru je výzbroj islamistických povstalcov porovnateľná alebo niekedy dokonca aj prevyšujúca výzbroj západoafrických jednotiek.

 

Reklama

Lajčák: Slovensko sa  nezúčastní, poskytneme len peniaze

“Slovensko v malijskej misii nie je zastúpené, lebo tie vojenské spôsobilosti, ktoré sme ponúkali, už boli zaplnené a nie je momentálne o ne záujem,” uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň upozornil, že Slovensko vyjadrilo pripravenosť stať sa súčasťou výcvikovej misie EÚ v Mali v rámci jednej z nasledujúcich rotácií vojenských expertov.

Úlohou vojenských inštruktorov z európskych krajín, ktorých finálny počet by mal dosiahnuť okolo 500 ľudí, bude pomôcť pri výcviku a profesionalizácii malijskej armády, aby táto v budúcnosti mohla úspešnejšie čeliť pokusom o teritoriálne rozbitie krajiny alebo hrozbám voči ústavnému poriadku.

Pätnásťmesačná misia EÚ v Mali, ktorá sa začne s realizáciou výcvikového programu v apríli tohto roku, bude stáť odhadom 12 miliónov eur. Takmer 70 vojenských expertov sa už nachádza v metropole krajiny Bamako, ďalších sto by malo prísť do Mali už na budúci týždeň a do konca marca by sa tam mala sformovať ucelená 500-členná vojenská skupina. Medzi inými poputuje do Mali aj česká jednotka, ktorá bude strážiť spojenecké veliteľstvo.

Minister Lajčák upozornil, že aj keď Slovensko v tejto fáze nepomáha vojenskej misii v Mali, nezabudlo na pomoc v humanitárnej časti, ktorá je súčasťou širšieho programu EÚ na pomoc tejto krajine. Lajčák pripomenul, že Slovensko na humanitárnu pomoc pre Mali vyčlenilo 20.000 eur.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali