V Kyjeve rozhodli, že sa „Netreba porozprávať“ a zrušili rusko-ukrajinský televízny most

V Kyjeve rozhodli, že sa „Netreba porozprávať“ a zrušili rusko-ukrajinský televízny most

Moskva, Kyjev 10. júla 2019 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Dlho to nepotrvalo. Po prvý raz po dlhoročnej pauze ruská a ukrajinská televízna stanica chceli odvysielať spoločný projekt – televízny most v priamom prenose so symbolickým názvom „Treba sa porozprávať“. Ukrajinskí radikáli, nacionalisti a neonacisti vyvolali obrovský škandál, začali sa vyhrážať útokmi na budovu televízie NewOne a fyzickou likvidáciou novinárov. Vedenie NewsOne, aby ochránilo životy a zdravie svojich zamestnancov ihneď odvolalo vysielanie televízneho mostu

Reklama

Spoločný projekt  – televízny most medzi Ruskom a Ukrajinou ruskej federálnej televíznej stanice Rossija 24 a ukrajinskej stanice NewsOne sa neuskutoční. Vášne v Kyjeve však neutíchajú. Radikáli žiadajú potrestať novinárov a zrušiť vysielanie televíznej stanice NewsOne. Nacionalistické médiá a politici prízvukujú, že plánovaným telemostom opozičné sily chceli spropagovať svoju činnosť a získať väčšie percenta vo voľbách, ktoré sa na Ukrajine budú konať už o 11 dní.

Tie objektívnejšie médiá poukazujú na to, že takzvaná „Strana vojny“ (na Ukrajine tak nazývajú všetky politické sily, ktoré presadzujú úplné zrušenie vzťahov s Ruskom a nenávisť voči Rusom) robí všetko, aby vojenský konflikt na Donbase pokračoval, Kyjev nemusel spĺňať Minské dohody a aby v žiadnom prípade nik z ukrajinskej strany nezačínal rokovania s Ruskom – na žiadnej úrovni. Neonacisti a nacionalisti každého, kto sa aspoň zamýšľa o rokovaniach s Ruskom, považujú za zradcu. Preto v žiadnom prípade nechceli pripustiť vysielanie televízneho mostu.

Reklama

Bezpochyby celá Ukrajina čakala na reakciu prezidenta. Bola očakávaná. Vladimír Zelenskyj  nepovedal vlastne nič. Opatrne skritizoval prívržencov a oponentov televízneho mosta a nijako neprezentoval vlastnú pozíciu: čo s tým nešťastným televíznym mostom, čo s tými rokovaniami s Ruskom, Doneckom, Luhanskom, treba rokovať alebo netreba rokovať? Vysypal zopár všeobecných fráz a nepovedal nič konkrétne, nič k veci. Podobnej stratégie sa pridržiava od prvého dňa po nástupe do funkcie prezidenta vo všetkých otázkach.

Ukrajinské média živo komentujú tento najnovší škandál a pozíciu prezidenta. Vladimíra Zelenského kritizujú všetci: aj nacionalisti, aj „stará garda“, aj opozícia, rovnako prívrženci a oponenti rokovaní s Ruskom. Prečo? Pretože prezident sa stále snaží sedieť na dvoch a viacerých stoličkách a to sa, ako je známe, nedá. Viac je však kritizovaný zo strany opozície. Keďže vo viacerých otázkach nevie zaujať pozíciu a jasné stanovisko, nedokázal urobiť tie najmenšie zmeny – žiadne.

Všetci poukazujú na to, že v jeho štábe je priveľmi veľa ľudí, ktorí pracovali vo vysokých funkciách počas vládnutia Petra Porošenka. Väčšina politikov, analytikov a médií vytýka Zelenskému, že vo mnohom pokračuje presne v šľapajach svojho predchodcu a nič sa nezmenilo. Škandál s televíznym mostom to iba potvrdil.

Ako vždy, perfektne okomentovala situáciu analytička denníku Strana Olesja Medvedevová. Vo svojej relácii „Jasne. Zrozumiteľne“ úplne jasne a zrozumiteľne popísala celú situáciu. Poukázala na to, že znova vyhrala „Strana vojny“: nacionalisti a radikáli odmietajú všetky rokovania, všetky kontakty s Ruskom. Chcú iba vojnu a hádky. Nechcú dodržiavať Minské dohody. Všetko je to pokračovanie politiky Petra Porošenka.

„Oponenti televízneho mostu vyhlásili, že nasmerujú svoj hnev do ulíc, pritom nielen proti televíznej stanice NewsOne, ale aj proti samotnému prezidentovi Vladimírovi Zelenskému. Zelenskyj zo svojej strany komentoval situáciu v obvyklom duchu: „aj našim, aj vašim“. Avšak pohrozil televíznej stanici, že podnikne proti nej nejaké opatrenia. Nespresnil však, aké opatrenia. Nakoniec NewsOne bola nútená zrušiť televízny most kvôli vyhrážkam radikálov, ktorí útočili na novinárov,“ vysvetlila Olesja Medvedevová.

Reklama

„Škandál sa údajne skončil. Ale bol veľmi poučný. Bola to vlastne generálna skúška zrušenia všetkých pokusov začať reálny priamy dialóg o mieri, keby náhodou po voľbách niekto sa pokúsil začať podobné rokovania. „Strana vojny“ odmieta všetky diskusie, odmieta mier, odmieta Minské dohody,“ zdôraznila analytička.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1028&v=kfzsPS36P9w

Projekt televízneho mostu, ako aj rusko-ukrajinské rokovania vo všeobecnosti, sa v Rusku stretol s pozitívnou odozvou v radoch verejnosti, odborníkov, politikov a médií. Na Ukrajine reakcie boli rozpačité a dosť odlišné. Časť obyvateľstva, médií a politikov túto ideu víta, ale, pochopiteľne, nacionalisticky, radikálne a protirusky naladení politici, média a časť verejnosti tento projekt televízneho mostu odsudzuje a žiadne rokovania a vôbec kontakty s Ruskom, ako aj s Doneckom a Luhanskom, nepripúšťa.

Menšie, takmer nepatrné zmeny v ostatných mesiacoch však nastávajú aj na Ukrajine. Časť ukrajinských politikov, médií a verejnosti postupne mení svoj názor na vzťahy s Ruskom a stále viacerí hovoria o tom, že treba rokovať a hľadať kompromisy. Naopak stará nacionalistická, radikálna a neonacistická „garda“, prirodzene, robí všetko, aby sa vzťahy medzi dvoma slovanskými národmi a krajinami zostali na tej najhoršej úrovni.

Samotný prezident Vladimír Zelenskyj, ako prízvukujú viacerí ukrajinskí politici a analytici, porušil všetky svoje predvolebné sľuby a pokračuje úplne presne v šľapajach svojho predchodcu Petra Porošenka. Nie náhodou jeho strana „Sluha ľudu“ rýchlo stráca preferencie. Jedinou jeho výhodou je, že v priebehu 10 dní ešte nestihne úplne stratiť dôveru voličov a jeho strana určite vyhrá voľby. Keby sa konali, napríklad, na jeseň, ktovie, či by po takýchto  rýchlych stratách dosiahla päťpercentnú hranicu. Možno by sa nedostala do parlamentu.

Reklama

Nie je vylúčené, že po parlamentných voľbách sa do Najvyššej rady Ukrajiny a do vlády dostane aspoň zopár triezvych a rozumných politikov navyše (čo vôbec nie je isté) a Kyjev dokáže urobiť aspoň malý krôčik na ceste obnovenia porozumenia a dobrých vzťahov s Ruskom, aspoň minimálne normalizuje vzťahy medzi dvoma susednými štátmi. Budeme sa opakovať – vôbec nie je to isté…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali