V krajine je veľké napätie, zhodujú sa ľudia z Barcelony i Madridu

V krajine je veľké napätie, zhodujú sa ľudia z Barcelony i Madridu

Barcelona/Madrid/Bratislava 27. októbra 2017 (TASR/HSP/Santi Palacios)

 

Situácia v krajine je napätá

Súčasná situácia v Španielsku je veľmi ťažká, v celej krajine vládne právny chaos. Dosah má i na priateľstvá a rodinné vzťahy. “Celé priateľstvá stroskotali na tejto téme, rodiny sú rozhádané. Katalánsko sa podľa mňa nemá právo odtrhnúť, obávam sa toho najhoršieho,” uviedla pre TASR Angelika (40), ktorá žije v Barcelone už približne desať rokov. Pracuje ako projektová manažérka.

Reklama

Dvadsaťosemročná biologička Ester taktiež súhlasí s tým, že situácia v Španielsku je napätá. “Bude to boj medzi španielskou a katalánskou vládou, pričom všetci ľudia sa im budú prizerať a robiť si, čo len budú chcieť. Katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť od Španielska, ale myslím si, že v priebehu pár hodín bude po všetkom. Neviem presne, čo bude španielska vláda robiť, ale nemala dovoliť, aby to zašlo až sem. Obávam sa dôsledkov tohto celého divadla,” konštatovala pre TASR iba niekoľko hodín po tom, čo katalánsky parlament prijal uznesenie o nezávislosti od Španielska.

Univerzitný pedagóg Manuel (50) priznal, že sa v celom Španielsku už dlhšie o ničom inom nehovorí. Sám je proti tomu, aby sa Katalánsko odtrhlo od zvyšku krajiny, pretože si myslí, že ide o nelegálny krok, ktorý porušuje práva ostatných Španielov. “Jedna časť Španielska sa nemôže jednostranne odtrhnúť od zvyšku. Všetci tvoria jeden štát, aj keď sú odlišní. Na druhej strane, španielska vláda robí všetko zle, nie sú schopní zvládnuť situáciu, sú veľmi konzervatívni. Myslia na svoje a stranícke volebné záujmy. Nie sú schopní vyjednávať a vidieť veci aj z iného uhla pohľadu. Keď už dovolili ísť v Katalánsku k urnám, mali zabezpečiť pokojný priebeh bez násilia, nemuselo by to vyústiť do tejto situácie,” vysvetlil svoj názor Manuel.

Reklama

Ani nie 30-ročný Francesc z Barcelony má na celú situáciu opačný názor. Plne sa stotožňuje s krokom, ktorý v piatok urobil katalánsky parlament. “Tento krok bol veľmi ťažký, ale máme rovnako veľký potenciál a silných ľudí. Vytvoríme jednu silnú krajinu, Katalánsko, pre môjho starého otca, môjho otca a taktiež pre moje dieťa,” uviedol, pričom španielskych politikov obvinil z korupcie. “Katalánsko ich nechce a nepotrebuje,” zdôraznil. Zároveň si myslí, že finančné problémy bude mať skôr Španielsko a že Katalánsku pomôže silný priemysel, ktorým disponuje.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok oznámil, že členovia katalánskej vlády budú zbavení funkcií a centrálne orgány prevezmú právomoci nad katalánskou administratívou. Taktiež uviedol, že rozpúšťa katalánsky parlament a 21. decembra sa budú v tomto regióne konať voľby.

Rajoy to vyhlásil po mimoriadnom zasadnutí vlády v Madride, ktorá sa rozhodovala, aké opatrenia prijme po tom, ako katalánsky parlament schválil vyhlásenie nezávislosti. Uviedol i to, že španielska vláda požiada ústavný súd, aby uznesenie o nezávislosti Katalánska vyhlásil za neplatné.

Po vyhlásení nezávislosti katalánskym parlamentom schválil v piatok Senát v Madride návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého mohla španielska vláda odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali